Urmare

După tratament, aveți controale periodice pentru a căuta semne ale revenirii sau răspândirii cancerului. Aceasta se numește urmărire.

Programările dvs. de urmărire

Verificările dvs. regulate se numesc întâlniri de urmărire.

La început, programările dvs. sunt pentru a vă asigura că vă recuperați după tratamentul pe care l-ați avut. Mai târziu, medicul dumneavoastră va căuta semne ale efectelor secundare pe termen lung din tratamentul dumneavoastră și, cel mai important, va verifica dacă există semne că cancerul a revenit. Programările dvs. de urmărire sunt, de asemenea, o bună oportunitate pentru dvs. de a vă ridica orice îngrijorare cu privire la progresul dvs.

S-ar putea să trebuiască să vă întoarceți la spital pentru a vedea logopedul dacă ați suferit o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta caseta vocală. Puteți aranja acest lucru prin intermediul specialistului sau asistentei dumneavoastră atunci când mergeți la ambulatoriu. Dacă aveți o programare de urmărire și doriți să vedeți un logoped în același timp, puteți contacta clinica sau secretara specialistului pentru a vedea dacă acest lucru poate fi aranjat.

Ce se întâmplă

Medicul sau asistenta dumneavoastră vă examinează la fiecare programare. Ei vă întreabă cum vă simțiți, dacă ați avut simptome sau efecte secundare și dacă sunteți îngrijorat de ceva.

S-ar putea să aveți și teste la unele vizite.

Teste pe care le-ați putea avea

Specialistul dumneavoastră vă examinează la fiecare întâlnire. S-ar putea să aveți o naseoendoscopie. Aveți un tub flexibil care vă ridică nasul și gâtul pentru a vă privi laringele sau zona în care se afla înainte de operație. Acest test este de obicei tot ce aveți nevoie.

Dacă medicul dumneavoastră sau medicul dumneavoastră au nelămuriri cu privire la sănătatea dumneavoastră, este posibil să aveți:

 • analize de sange
 • radiografii
 • o scanare CT sau RMN a gâtului
 • o scanare PET-CT
 • o ecografie

Cât de des ai întâlniri

La început, aveți verificări la fiecare 6 săptămâni sau cam așa. Mai târziu, dacă stai bine, ele devin treptat din ce în ce mai puțin frecvente. Momentul exact al întâlnirilor de urmărire va fi la latitudinea consultantului dumneavoastră. De obicei, medicul dumneavoastră vă cere să mergeți la controale:

 • la fiecare 4-8 săptămâni în primul an
 • la fiecare 2 până la 3 luni pentru al doilea an
 • la fiecare 3 până la 4 luni pentru al treilea an
 • la fiecare 6 luni pentru al patrulea an
 • apoi o dată pe an dacă dumneavoastră și medicul dumneavoastră credeți că este necesar

Între programările tale

Spuneți medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă sunteți îngrijorat sau observați orice simptome noi între întâlniri. Nu trebuie să așteptați până la următoarea întâlnire.

Mulți oameni consideră că verificările lor sunt destul de îngrijorătoare. Dacă vă simțiți bine și continuați cu viața, o întâlnire la spital vă poate aduce înapoi toate grijile legate de cancer. S-ar putea să vă fie de ajutor să spuneți cuiva apropiat cum vă simțiți. Dacă vă puteți împărtăși grijile, este posibil să nu pară atât de rău.

Acum este destul de frecvent ca oamenii să aibă consiliere după tratamentul cancerului. Căutați organizații de consiliere dacă doriți să vorbiți cu cineva din afara propriilor prieteni și familie.

 

Urmărirea condusă de pacient

Unele spitale încearcă un nou mod de a-și efectua verificările. Acest sistem vă lasă să luați inițiativa în a vă aranja să vă adresați medicului sau asistentei medicale de specialitate.

Când terminați tratamentul pentru prima dată, spitalul vă organizează programările. Dar odată ce medicii dvs. sunt mulțumiți de progresul dvs., îi puteți aranja singuri. Puteți face acest lucru de câte ori simțiți că aveți nevoie.

S-ar putea să doriți să faceți o programare dacă:

 • ai observat o schimbare în corpul tău care te îngrijorează
 • simți că este timpul să faci un control, chiar dacă nu ai nicio grijă specială

În unele situații, specialistul vă va cere să rezervați pentru un anumit test din când în când.

Acest sistem înseamnă că puteți organiza întâlniri pentru a se potrivi propriilor nevoi de sănătate. De asemenea, înseamnă că clinicile nu sunt pline de oameni care ar putea să nu aibă nevoie să-și vadă medicul. Acest lucru ajută spitalul să mențină timpul scurt de așteptare, astfel încât să puteți obține o întâlnire rapidă atunci când aveți nevoie de unul.

Ți a fost de ajutor acest articol?