Tipuri de intervenții chirurgicale

Principalele tipuri de intervenții chirurgicale pentru cancerul laringian sunt chirurgia cu laser prin gură, îndepărtarea casetei vocale (laringe) și îndepărtarea ganglionilor limfatici.

De ce ai putea fi operat

Chirurgia poate:

  • îndepărtați cancerul și încercați să-l vindecați
  • tratați cancerul care revine după radioterapie
  • ameliorarea simptomelor (chirurgie paliativă)

Operația pe care o aveți depinde de stadiul și poziția cancerului dumneavoastră.

Rezultatele testelor vă ajută specialistul să decidă dacă operația este o opțiune. Este posibil ca medicul dumneavoastră să nu vă poată spune exact în ce stadiu este cancerul dumneavoastră până după operație.

Cum vă operați

Chirurgia pentru cancerul laringelui poate fi o operație importantă. Toate tipurile de intervenții chirurgicale se fac sub anestezie generală. Deci vei fi adormit pentru întreaga operațiune.

De obicei, intervenția chirurgicală pentru cancerul în stadiu incipient se face prin gură (chirurgie endoscopică).

Poziția cancerului dvs. afectează cât de mult din caseta vocală elimină chirurgul dumneavoastră.

Chirurgie cu laser prin gură (rezecție endoscopică)

Aceasta se mai numește:

  • microchirurgie cu laser transoral (TLM)
  • refacerea transorală a laringelui (TORL)

Terapia fotodinamică (PDT) poate fi utilizată pentru a trata cancerul laringian precoce sau celulele precanceroase. Înainte de a face PDT, aveți o injecție cu un medicament care face ca celulele canceroase laringiene să fie sensibile la lumina laserului. PDT poate fi, de asemenea, utilizat pentru a controla simptomele cancerului laringian avansat.

Îndepărtarea unei părți a casetei vocale (laringectomie parțială)

S-ar putea să aveți o laringectomie parțială pentru cancerul laringian precoce sau cancer care a revenit după tratament (cancer recurent).

Cum

Chirurgul vă face o tăietură în gât. Îți elimină o parte din caseta vocală (laringele). Aceasta se numește laringectomie parțială deschisă. Chirurgia prin gură (chirurgie endoscopică) devine o intervenție chirurgicală mai frecventă pentru a elimina o parte din caseta vocală (laringele).

Păstrați cel puțin o parte a unei corzi vocale. De obicei, încă mai poți vorbi după aceea. Dar vocea ta poate fi destul de răgușită sau slabă.

În timpul operației, chirurgul îți face și o gaură în gât, pe care o respiri. Gaura se numește stomă. Traheoscopia vă permite să vă vindecați caseta vocală după operație.

Majoritatea persoanelor care au o laringectomie parțială au o traheoscopie temporară. După un scurt timp de recuperare, asistenta dumneavoastră vă îndepărtează tubul de traheoscopie și stomacul se închide treptat. Odată ce s-a închis, puteți începe să vorbiți din nou în mod natural. Unii oameni au nevoie de traheoscopie permanentă, dar acest lucru este rar.

Îndepărtarea casetei vocale (laringectomie totală)

Chirurgul dvs. vă poate scoate întreaga casetă vocală (laringe) pentru a vă elimina cancerul. Aceasta se numește laringectomie totală. De asemenea, ar putea elimina o parte a faringelui.

Laringele este legătura dintre gură și plămâni. După ce îl elimină, conexiunea respectivă nu mai este acolo.

Așadar, chirurgul tău atașează capătul traheei la o gaură din gât, pe care o respiri acum. Aceasta se numește stomă. După o laringectomie totală, această stomă este permanentă. Acum vei respira mereu prin stomă.

Vorbind după o laringectomie

Fără corzile vocale și cu stomă, nu ești capabil să vorbești în mod normal. Acest lucru poate fi foarte dificil de rezolvat. Dar există acum mai multe moduri de a vă ajuta să scoateți sunete și să învățați să vorbiți din nou.

Un logoped vă vizitează înainte de operație pentru a discuta diferitele moduri de comunicare după operație.

Îndepărtarea ganglionilor limfatici (disecția gâtului)

Chirurgul dumneavoastră vă examinează laringele și zona înconjurătoare. S-ar putea să îndepărteze unii dintre ganglionii limfatici din jurul laringelui. Ganglionii limfatici sunt în grupuri.

Aceasta poate fi o operație importantă, dar reduce șansa ca cancerul să revină.