Proteză vocală

O proteză vocală este cea mai comună modalitate de restabilire a vorbirii după operație.

După o intervenție chirurgicală pentru a elimina întreaga casetă vocală (laringectomie totală), nu mai puteți vorbi în mod normal. Dar există diferite moduri în care puteți comunica și învăța să vorbiți din nou. 

Tipuri de comunicare

Tipul de comunicare pe care îl aveți după o laringectomie totală depinde de:

  • situația ta
  • tipul și cantitatea de operație pe care ați avut-o
  • preferințele tale

Înainte de operație, discutați despre diferitele moduri în care puteți utiliza pentru a comunica cu medicul dumneavoastră și cu terapeutul vorbirii și limbajului.

O proteză vocală sau puncție esofagiană este un tip comun de comunicare. Dar există și alte modalități, cum ar fi vorbirea esofagiană.

Proteză vocală (puncție esofagiană 

Puncția esofagiană este cel mai comun mod de a restabili vorbirea după intervenția chirurgicală pentru a vă îndepărta laringele (laringectomia). Dar nu este potrivit pentru toată lumea.

De obicei, aveți proteza ca parte a operației de laringectomie. Sau vă puteți întoarce pentru o operație minoră pentru a o face mai târziu. Acest lucru se întâmplă de obicei la cel puțin 8 săptămâni după laringectomie.

Procedură

Chirurgul tău face o gaură mică numită fistulă în partea din spate a stomacului. Gaura creează o deschidere între traheea și conducta alimentară (esofag).

Chirurgul dvs. ar putea pune un tub (cateter) în gaură pentru a-l menține deschis. Sau ar putea pune o mică supapă (proteză vocală) în gaură în timpul operației. 

Păstrați cateterul în gaură până când zona s-a vindecat. S-ar putea să aveți alimente lichide în tub în acest timp. Odată ce zona s-a vindecat și mâncați și beți, medicul dumneavoastră scoate cateterul. Și pune o mică supapă unidirecțională în gaură. 

Dacă nu aveți un cateter introdus în gaură, aveți un tub de alimentare pe nas (tub) pentru o vreme. 

Persoanele care au proteza la ceva timp după laringectomie, au nevoie ca cateterul să fie în poziție doar câteva zile. Sau s-ar putea să puneți supapa (proteză vocală) imediat.

Folosirea unei proteze vocale

Proteza vocală este o valvă care vă permite să scoateți sunete împingând aerul din plămâni prin valvă și în sus în gură. Trebuie să vă acoperiți gaura cu degetele, astfel încât aerul să treacă prin supapă.

Odată ce puteți utiliza acest tip de proteză vocală, ați putea folosi alte tipuri de supape care sunt mâini libere. Acestea închid automat stoma când utilizați supapa de vorbire. Deci nu va trebui să ridici mâna pentru a acoperi gaura atunci când vrei să spui ceva. Dar supapele mâini libere nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Folosirea unei proteze vocale necesită practică. Logopedul tău te va ajuta.

După un timp, mușchii adânci în gât devin mai puternici și vibrează mai ușor pe măsură ce aerul trece. Când te-ai obișnuit cu el, ai putea fi surprins de cât de bine poți fi înțeles.

Supape de proteză vocală

Există 3 tipuri principale de supape utilizate în Marea Britanie:

  • Supapa Blom-Singer
  • Supapa Provox
  • Supapa Groningen

Supapele Blom-Singer și unele supape Provox sunt supape externe. Aceasta înseamnă că sunt menite să fie scoase pentru a fi curățate. Mulți oameni se îngrijesc singuri de aceste supape.

Supapa dvs. trebuie păstrată curată. Dacă se blochează, aerul nu poate trece ușor și nu veți putea vorbi. Asistenta vă arată cum să scoateți supapa, să o curățați și să o puneți la loc. Puteți practica acest lucru până când sunteți suficient de încrezători pentru a face acest lucru pe cont propriu.

Groningen și unele tipuri de supape Provox sunt supape interne. Îi lași pe loc până când au nevoie să se schimbe. Aceasta este aproximativ la fiecare 6 luni, sau mai devreme, dacă acestea se scurge. Un terapeut, medic sau asistent special instruit trebuie să le schimbe. Ei pot face acest lucru în timpul întâlnirilor dvs. de urmărire.

Uneori poate fi necesar să treceți de la un tip de supapă la altul dacă nevoile dvs. se schimbă. 

Echipa dvs. medicală vă asigură că știți ce să faceți dacă vă scade valva și că știți cu cine să contactați pentru sfaturi.

Dificultate de vorbire

Ocazional, oamenii au dificultăți în a vorbi cu o supapă de vorbire în poziție. Acest lucru se întâmplă, de obicei, deoarece mușchii din faringe intră în spasm.

Terapeutul dvs. de vorbire și limbaj vă poate ajuta să încercați să depășiți acest spasm. Chirurgul dvs. vă poate sugera, de asemenea, un tratament pentru a injecta o anumită toxină botulinică (Botox) în mușchi pentru a o relaxa.

Uneori, problema cu vorbirea este cauzată de umflarea zonei din jurul valvei, cauzată de indigestia acidă. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală de specialitate vă pot prescrie medicamente pentru indigestie dacă aveți această problemă.

Ți a fost de ajutor acest articol?