Vorbirea esofagiană

După o intervenție chirurgicală pentru a elimina întreaga casetă vocală (laringectomie totală), nu mai puteți vorbi în mod normal. Dar există diferite moduri în care puteți comunica și învăța să vorbiți din nou.

Tipuri de comunicare

Tipul de comunicare pe care îl aveți după o laringectomie totală depinde de:

  • situația ta
  • tipul și cantitatea de operație pe care ați avut-o
  • preferințele tale

Înainte de operație, vedeți un terapeut de limbaj și limbaj pentru a discuta despre diferitele moduri în care puteți comunica. Vorbirea esofagiană sau înghițirea aerului este o modalitate. Dar există și alte modalități de comunicare, cum ar fi protezele vocale și electrolingele.

Vorbire esofagiană (înghițirea aerului)

Acesta a fost cel mai frecvent mod în care oamenii au învățat să vorbească după o laringectomie. Dacă utilizați această metodă, terapeutul dvs. de vorbire și limbaj începe să vă predea la scurt timp după ce vă reveniți din operație.

Cum o faci

Pentru a vorbi în acest fel, mutați aerul în jos în conducta de hrană (esofag). Aerul trece prin mușchii din gât și provoacă vibrații. Înveți să folosești aceste vibrații și le transformi în vorbire mișcându-ți gura și buzele așa cum ai face atunci când vorbești normal.

Unii oameni sunt capabili să o facă mai repede decât alții. Uneori s-ar putea părea că nu veți obține niciodată atenția. Dar continuă să încerci și în cele din urmă ar trebui să o poți face.

Cea mai mare dificultate constă în deplasarea suficientă a aerului pentru a putea produce o vorbire continuă. Aproximativ 1 din 3 persoane gestionează foarte bine acest lucru. Unii oameni pot chiar să se întoarcă la locuri de muncă care au nevoie de multă discuție.

Terapeutul dvs. de vorbire și limbaj poate fi un mare sprijin în acest timp. Ei înțeleg că aveți nevoie de multă practică.

Avantajele

Mulți oameni consideră că este mai ușor să folosească o proteză vocală decât vorbirea esofagiană. Dar avantajul vorbirii esofagiene este că nu aveți nevoie de niciun echipament. Acest lucru poate fi mai bun pentru dvs. decât supapa de vorbire dacă aveți dificultăți cu lucrurile dificile.

Vorbirea esofagiană ar putea fi, de asemenea, o opțiune mai bună decât electrolingele, dacă credeți că ați putea avea o problemă de a ține ceva la gât de fiecare dată când trebuie să vorbiți.