Operație pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici din gât

Cancerul laringelui se răspândește uneori la ganglionii limfatici din gât. Ganglionii limfatici sunt glande mici în formă de fasole pe care le avem în corpul nostru, inclusiv zona capului și a gâtului. Ele sunt adesea primul loc în care celulele canceroase se răspândesc atunci când se desprind de o tumoare.

Pentru a încerca să scăpați de cancer, chirurgul dumneavoastră va elimina o parte sau toate ganglionii limfatici ai gâtului în timpul intervenției chirurgicale pentru a elimina cancerul. Operația pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici din gât se numește disecție a gâtului.

Este posibil ca chirurgul dumneavoastră să nu știe dacă există celule canceroase în ganglionii limfatici înainte de a vă opera. Deci, în acest caz, chirurgul dvs. vă va sugera îndepărtarea ganglionilor limfatici cei mai apropiați de cancer. Ei trimit nodurile la laborator pentru a le verifica celulele canceroase.

Dacă există cancer la ganglionii limfatici, este posibil să aveți nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pentru a elimina mai mulți ganglioni. Sau faceți radioterapie în zona respectivă.

Chirurgii nu fac în mod obișnuit o disecție a gâtului pe toată lumea, deoarece poate avea efecte secundare pe termen lung. Trebuie să ia în considerare cu atenție cine va beneficia de aceasta.

Există diferite tipuri de disecție a gâtului:

 • disecția selectivă a gâtului
 • disecția radicală a gâtului modificată
 • disecția radicală a gâtului

S-ar putea să aveți această intervenție chirurgicală după radioterapie dacă cancerul dumneavoastră se întoarce.

Disecția selectivă a gâtului

Chirurgul dumneavoastră vă îndepărtează ganglionii limfatici din unele zone ale gâtului. Este de obicei zonele cele mai apropiate de cancer.

Disecția radicală a gâtului modificată

Există diferite tipuri de disecție radicală a gâtului modificată.

Chirurgul dvs. poate îndepărta majoritatea ganglionilor limfatici dintre maxilar și claviculă pe o parte a gâtului.

Sau pot elimina, de asemenea, unul sau mai multe dintre următoarele:

 • un mușchi de pe partea gâtului numit mușchi sternocleidomastoidian
 • un nerv numit nerv accesoriu
 • o venă numită venă jugulară internă

Disecția radicală a gâtului

Aveți aproape toate nodurile de pe o parte a gâtului îndepărtate. Chirurgul dvs. va elimina, de asemenea:

 • mușchiul sternocleidomastoidian
 • un nerv numit nerv accesoriu
 • vena jugulară internă

Efectele secundare ale disecției gâtului

Aceste operații sunt importante pentru a obține cele mai mari șanse de a opri răspândirea sau revenirea cancerului. Dar există unele efecte secundare. Acestea depind de care dintre următorii nervi sau mușchi trebuie eliminați.

Nervul accesoriu

Nervul accesoriu controlează mișcarea umărului. Deci, dacă îl scoateți, umărul dvs. devine mai rigid și mai greu de mișcat. Ridicarea brațului peste cap pe acea parte poate de asemenea să devină mai dificilă.

După o disecție selectivă a gâtului, slăbiciunea brațului este de obicei temporară.

Dar dacă chirurgul vă îndepărtează complet nervul accesoriu, deteriorarea este permanentă. De obicei, vedeți un fizioterapeut, care vă învață exerciții pentru a ajuta la îmbunătățirea mișcării gâtului și umărului. Este important să faceți aceste exerciții în mod regulat.

Unii oameni încă mai au probleme cu durerea și mișcarea la un an după operație, în ciuda faptului că își fac exercițiile. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi luată în considerare o trimitere către un specialist în chirurgia umărului.

Mușchiul sternocleidomastoidian

Îndepărtarea întregului mușchi sternocleidomastoid nu provoacă de obicei o problemă. Dar îți face gâtul să pară mai subțire și scufundat pe acea parte.

După o disecție a gâtului pe ambele părți în care sunt îndepărtați ambii mușchi, aveți unele dificultăți în a vă îndoi capul înainte. Fizioterapia poate ajuta la îmbunătățirea mișcării și la prevenirea rigidității.

Nervii cranieni și spinali

Nervii cranieni și spinali alimentează zona capului și a gâtului. O disecție a gâtului poate deteriora unii dintre acești nervi. Dacă se întâmplă acest lucru, puteți avea:

 • amorțeală în ureche pe aceeași parte a operației
 • pierderea mișcării în buza inferioară
 • pierderea mișcării pe o parte a limbii
 • pierderea senzației pe o parte a limbii

Umflare (limfoedem)

Când aveți o intervenție chirurgicală pentru a elimina ganglionii limfatici de la gât, aveți riscul de a vă umfla. Acesta se numește limfoedem și se întâmplă în gât sau față.

Limfedemul în zona capului sau gâtului poate provoca, de asemenea, simptome în gură și gât. Aceasta poate include umflarea limbii și a altor părți ale gurii.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă:

 • aveți umflături în zona capului sau a gâtului
 • aveți o senzație de plenitudine sau presiune în zona capului sau a gâtului
 • au modificări în voce
 • îți este greu să înghiți

Exerciții pentru limfoedem

Utilizarea mușchilor capului, gâtului și umărului poate ajuta la reducerea umflăturii. Fizioterapeutul sau asistenta medicală de specialitate vor parcurge de obicei aceste exerciții cu dvs.

Aceste exerciții nu ar trebui să fie dureroase. S-ar putea să aveți senzația de întindere în timp ce le faceți, acest lucru este normal. Nu mai faceți exerciții dacă aveți dureri și, dacă nu reușiți, contactați-vă medicul.

Faceți exercițiile încet și ușor, nu le grăbiți. Vă puteți odihni între exerciții. S-ar putea să le faceți în fața oglinzii, astfel încât să puteți verifica dacă umerii sunt înapoi și relaxați.