Învățând să vorbești din nou

Pierderea vocii este probabil un șoc dacă vi s-a îndepărtat complet laringele (o laringectomie totală).

În timpul operației, chirurgul dvs. vă separă traheea (traheea) de gura și conducta alimentară. Ai o gaură în gât, numită stomă, prin care respiri.

Cu o stomă de respirație, nu mai poți forța aerul din plămâni prin gură să vorbești. Deci, trebuie să învățați noi modalități de comunicare.

Înainte de operație

Înainte de operație, vedeți un terapeut de vorbire și limbaj pentru a discuta diferitele moduri în care puteți comunica după operație. De asemenea, s-ar putea să întâlnești pe cineva care a suferit o operație similară sau să vezi videoclipuri cu persoane care comunică după laringectomie.

Tipuri de comunicare

Tipul de comunicare pe care îl puteți utiliza va depinde de situația dvs. individuală, de tipul și cantitatea de operație pe care o aveți și de ceea ce preferați. Există 3 moduri principale de a vă ajuta să scoateți sunete și să învățați să vorbiți din nou. Acestea sunt:

  • proteză vocală sau puncție esofagiană traheo (TEP)
  • vorbirea esofagiană sau înghițirea aerului
  • electrolaringe

Scopul principal este să vă mențineți viața cât mai normală posibil. Aceasta înseamnă să vă ajutați să vă simțiți încrezători vorbind cu oamenii în situații de zi cu zi, inclusiv folosind telefonul. Este posibil ca unele opțiuni să fie mai potrivite situației dvs. de muncă și de acasă decât altele.

Proteză vocală (puncție esofagiană)

Acesta este cel mai comun mod de a restabili vorbirea după o laringectomie totală. Dar nu este potrivit pentru toată lumea.

Chirurgul dvs. face o deschidere între traheea și conducta alimentară (esofag) și pune o mică supapă în ea. Acest lucru vă permite să scoateți sunete.

Vorbirea esofagiană

Creezi vorbire prin deplasarea aerului în jos în conducta alimentară (esofag) și apoi înapoi în gură. Nu aveți nevoie de niciun echipament cu acest mod de comunicare.

Electrolarynx

Un electrolaringe (laringe electronic) este o mașină cu baterii care produce sunet pentru dvs. Ele sunt de obicei de dimensiunea unui aparat de ras electric mic. Țineți mașina de gât sau introduceți un tub mic în colțul gurii.

Scriind lucrurile

S-ar putea să vă fie de folos să purtați un mic notebook și pix, astfel încât să puteți scrie note oamenilor, dacă aveți nevoie. Computerele laptop, smartphone-urile, tabletele, notebook-urile electronice sau tastaturile sunt alte modalități prin care puteți comunica.

Sunt disponibile mai multe mașini portabile mici. Terapeutul dvs. de vorbire și limbaj vă poate sfătui cu privire la care s-ar potrivi cel mai bine.