Despre respirația cu ajutorul stomelor

O stomă este o gaură (deschidere) făcută în piele în fața gâtului pentru a vă permite să respirați. Este la baza gâtului tău. Prin această gaură, aerul intră și iese din traheea și din plămâni.

Puteți vedea când și cum ați putea avea o stomă în secțiunea noastră de chirurgie. 

Este posibil să aveți o stomă temporară sau permanentă. Medicul dumneavoastră vă poate spune de ce tip de stomă aveți nevoie.

Stoma temporară

O stomă temporară este atunci când vă păstrați caseta vocală după operație și această gaură este temporară. Se mai numește și traheostomie. Stoma este ținută deschisă de un tub de traheostomie. S-ar putea să aveți următoarele:

  • după operație la caseta vocală
  • după radioterapie, dacă aveți umflături în jurul casetei vocale

Păstrați traheostomia până când se vindecă caseta vocală. Apoi, tubul de traheostomie este scos și gaura se vindecă singură.

Stoma permanentă

După ce ați eliminat întreaga casetă vocală, aveți o stomă permanentă prin care să respirați. Gaura are o formă diferită de cea a traheostomiei, astfel încât medicul specialist medical sau medicul dumneavoastră ar putea numi aceasta o stomă de laringectomie.

Aveți nevoie de această stomă, deoarece conexiunea dintre trahee și gură a dispărut. Chirurgul dumneavoastră face stomacul atunci când vă operați pentru a vă îndepărta caseta vocală.

Tuburi de stomă

Există o serie de tipuri diferite de tuburi stomatologice. Tipul pe care îl aveți depinde dacă stomacul dvs. este temporar sau permanent.

Majoritatea tuburilor sunt din plastic. Unele au un manșon gonflabil în jurul exteriorului, numit manșetă. Când manșeta este aruncată în aer, creează o etanșare completă în jurul stomacului. Aveți nevoie de acest sigiliu numai dacă vă aflați pe un aparat de respirație (ventilator) imediat după operație. Dacă aveți acest tip de tub, asistenta dumneavoastră îl schimbă într-un tub fără manșetă pe zi sau 2 după operație.

Tuburile din plastic sunt de unică folosință, dar le puteți folosi câteva săptămâni sau luni înainte de a le arunca. Este important să le schimbați frecvent și să le curățați. Dacă nu păstrați tubul curat, este mai probabil să aveți o infecție.

Unele tuburi sunt simple. Alții au un tub exterior și interior. Acestea se numesc tuburi de canule duble.

Vorbind cu stomă

Tuburile de laringectomie și traheostomie pot avea o mică deschidere în partea laterală a tubului. Tuburile cu o deschidere laterală ca aceasta se numesc tuburi fenestrate. Tuburile fără deschidere se numesc tuburi nefenestrate.

Folosiți un tub fenestrat pentru a putea vorbi. Pentru a face acest lucru, puneți degetul peste gaura de la capătul tubului când vorbiți.

Dacă aveți o traheostomie, aerul este forțat în sus prin deschiderea laterală și prin caseta vocală pentru a crea o voce. Dacă vi s-a îndepărtat caseta vocală, aerul este forțat în sus prin deschiderea laterală și prin supapa de vorbire. 

Dacă aveți o supapă de vorbire, vă recomandăm să utilizați mai târziu un tub cu mâini libere. Aceasta închide automat stomatul când îl utilizați. Aceasta înseamnă că nu trebuie să ridici mâna pentru a acoperi gaura atunci când vrei să spui ceva.

Când stomacul tău s-a vindecat

Nu toată lumea trebuie să aibă un tub odată ce stomacul s-a vindecat. Chirurgul dvs. este cea mai bună persoană pentru a vă sfătui în acest sens.

Unii oameni poartă o ventilație de stomă moale din plastic pentru a ajuta stoma să-și păstreze forma și să o împiedice să se micșoreze.