Deciziile de tratament
O echipă de medici și alți profesioniști discută despre cel mai bun tratament și îngrijire pentru dumneavoastră. Ei sunt numiți o echipă multidisciplinară (MDT). Echipa poate include:
- chirurgi specialiști în cap și gât
- oncologi clinici specialiști în cap și gât (medici specializați în radioterapie și tratamente medicamentoase pentru cancer)
- asistent medical specializat in cancerul de cap si gat
- logoped și limbaj
- dietetician
- asistent social
- dentist
Tratamentul pe care îl aveți depinde de:
- tipul dumneavoastră de cancer laringian
- unde se află cancerul în laringe
- cât de mult a crescut sau sa răspândit (scena)
- cât de anormale arată celulele la microscop (gradul)
- starea generală de sănătate și nivelul de fitness
Medicul dumneavoastră vă va discuta cu dumneavoastră tratamentul, beneficiile acestuia și posibilele reacții adverse.
A lua decizii
În unele situații, este posibil să nu aveți posibilitatea de a alege un tratament, deoarece este clar care tratament va funcționa cel mai bine.
Dar vi se poate da o alegere, mai ales dacă aveți o tumoare mică, timpurie. De exemplu, ați putea alege între chirurgia laser trans-orală (rezecție endoscopică) sau radioterapie. Rezultatele acestui tip de chirurgie și radioterapie sunt foarte similare.
Medicul dumneavoastră vă va discuta cu dvs. despre riscurile și beneficiile diferitelor opțiuni.
S-ar putea să aveți o combinație de tratamente. Și s-ar putea să fie nevoie să vedeți diverși oameni din echipa multidisciplinară care se specializează în diferite aspecte ale tratamentului dumneavoastră.
Puteți cere medicului sau asistentei medicale să vă prezinte un pacient care a avut tratament dacă credeți că acest lucru vă va fi de ajutor.
Prezentare generală a tratamentului
Este posibil să aveți unul sau mai multe dintre următoarele tratamente:
- intervenție chirurgicala
- radioterapie
- chimioterapie
- medicament împotriva cancerului vizat
Tratament pe etape
Tis (Tumora in situ)
Chirurgul ar putea elimina complet zona anormală atunci când vi se face biopsia. Sau s-ar putea să aveți tratament cu laser.
Dacă celulele canceroase revin din nou, s-ar putea să vi se facă o intervenție chirurgicală cu laser sau radioterapie.
T etapele 1 și 2
Tratamentul poate include:
- operație cu laser pentru a elimina cancerul prin gură (chirurgie cu laser trans-oral)
- intervenție chirurgicală pentru a elimina o parte din caseta vocală (o laringectomie parțială)
- radioterapie
Dacă cancerul dvs. este deasupra corzilor vocale (supraglotă), chirurgul va face tot posibilul pentru a lăsa corzile vocale nevătămate.
Dacă medicul dumneavoastră crede că există vreun risc ca cancerul să revină, acesta vă poate oferi radioterapie după operație.
T etapa 3
S-ar putea să aveți chimioterapie cu radioterapie (chimioterapie). Pot exista motive pentru care nu puteți urma chimioterapie (de exemplu, din cauza altor afecțiuni medicale). În acest caz, este posibil să aveți în schimb un medicament împotriva cancerului țintit sau doar radioterapie.
În loc de chimioterapie, s-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală. Chirurgul poate folosi un laser pentru a elimina cancerul prin gură (operație cu laser trans-oral.) Sau s-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală pentru a elimina o parte din caseta vocală (laringectomie parțială). Este probabil ca chirurgul să vă îndepărteze ganglionii limfatici. Sau aveți radioterapie la acești ganglioni limfatici.
Dacă cancerul dumneavoastră se află în zona de sub corzile vocale (subglotă), s-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală pentru a vă elimina toată caseta vocală (laringectomie totală). După aceea, aveți radioterapie pentru a reduce riscul ca cancerul să revină. Sau este posibil să aveți radioterapie singur.
T etapa 4
S-ar putea să aveți radioterapie cu chimioterapie sau un medicament împotriva cancerului. Aceasta înseamnă că evitați intervenția chirurgicală pentru a vă îndepărta laringele.
Dar s-ar putea să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta întregul laringe (laringectomie) și ganglionii limfatici din jur, urmată de radioterapie.
S-ar putea să aveți radioterapie și chimioterapie pentru a vă micșora cancerul înainte de operație. Este posibil ca unele persoane să nu aibă nevoie de operație după aceasta, deci poate fi păstrată în rezervă în cazul în care cancerul revine.
Cancerul laringian care revine
Tratamentul dumneavoastră depinde de ce tratament ați avut prima dată.
Înainte de tratament, medicul dumneavoastră poate lua o altă probă de țesut (biopsie). Acest lucru se datorează faptului că uneori poate fi dificil de spus dacă un nou nodul în zona de tratament este țesutul cicatricial sau un cancer care a revenit.
Dacă cancerul dvs. revine după radioterapie, medicul dumneavoastră vă va sugera, probabil, o intervenție chirurgicală pentru a vă elimina boxa vocală (laringectomie totală).
Dacă cancerul dvs. revine după operație, este cel mai probabil să aveți radioterapie. S-ar putea să aveți acest lucru alături de chimioterapie sau un medicament împotriva cancerului.