Chirurgie cu laser prin gură

Chirurgul folosește un laser pentru a elimina cancerul prin gură. Un laser este un fascicul subțire de lumină fierbinte. Nu aveți nevoie de o tăietură chirurgicală (incizie) în gât.

Ce este

Această operație se numește rezecție endoscopică. Se mai numește:

  • microchirurgie cu laser
  • rezecția trans-orala a laringelui

Trans-oral înseamnă că chirurgul dvs. vă îndepărtează țesutul prin gură. Folosesc un laser. Laserul taie țesutul în același mod ca un cuțit chirurgical (scalpul), dar provoacă mai puține sângerări. Tipul de laser cel mai des utilizat este un laser cu dioxid de carbon.

Cine este operat cu laser

Chirurgia cu laser prin gură este un tratament pentru stadiile incipiente și cancerele laringiene avansate local.

Este posibil ca acest tratament să nu vă fie potrivit dacă aveți probleme cu gâtul, cum ar fi rigiditatea gâtului.

Procedura

Aveți această operație la un spital sub anestezie generală. Veți fi adormit în timpul operației.

Chirurgul introduce un tub rigid (endoscop) în gură și pe gât până la caseta vocală. Folosesc un laser pentru a elimina cancerul. Laserul este un fascicul de lumină fin și fierbinte. Este atașat la un microscop, astfel încât chirurgul dumneavoastră poate vedea cancerul foarte clar.

Înainte de operație

Veți avea teste pentru a vă asigura că sunteți suficient de apt pentru operație.

Anestezistul vă va verifica dinții și gâtul pentru a verifica eventualele probleme la trecerea tubului (endoscop) în gură.

După operație

Cât timp stați în spital depinde de mărimea operației de care aveți nevoie.

Pentru o tumoare mică, în stadiu incipient

S-ar putea să vă operați ca o intervenție chirurgicală de zi sau să rămâneți în spital peste noapte.

S-ar putea să puteți mânca și bea imediat ce sunteți complet treaz. Gâtul vă va simți dureros o vreme când înghițiți. Asistenta dumneavoastră vă va da analgezice pentru a le lua acasă.

Pentru o tumoare mai mare

S-ar putea să trebuiască să stați la spital câteva zile. După operație s-ar putea să vă aflați pe o ureche, nas și gât (ORL). Sau s-ar putea să fiți într-o unitate de terapie intensivă (ICU) sau într-o unitate cu dependență ridicată (HDU) timp de 1 sau 2 nopți.

Asistentele medicale verifică în mod regulat dacă există sângerări sau umflături ale boxei vocale.

Umflarea poate face mai dificilă respirația. În cazuri rare în care umflarea devine foarte gravă, este posibil să fie necesar să aveți o deschidere în partea din față a gâtului. Acest lucru este făcut chiar deasupra casetei vocale pentru a vă ajuta să respirați. Se numește traheostomie și este de obicei doar temporară, până când umflarea scade.

S-ar putea să aveți nevoie de alimente lichide printr-un tub care vă pune nasul în stomac dacă aveți dificultăți la înghițire. Aveți o picurare într-o venă pentru a vă oferi lichide și medicamente.

Analgezic

Este posibil să nu simțiți durere imediat după operație, dacă ați avut analgezice cu anestezicul. Chirurgia cu laser în sine amorțește, de asemenea, nervii.

S-ar putea să simțiți durere când amorțeala dispare. Deci, este important să solicitați analgezice imediat ce aveți nevoie de ele. S-ar putea să le aveți la picurare la început, dacă înghițirea este dureroasă.

Este important să vă ridicați și să vă deplasați cât mai curând posibil pentru a vă ajuta la recuperare. Fizioterapeutul dvs. vă poate oferi exerciții pentru picioare pentru a reduce riscul formării cheagurilor de sânge.

Efecte asupra vocii tale

Operația cu laser poate afecta vocea. Modificările pot fi temporare sau pe termen lung. Chirurgul dvs. vă poate cere să evitați să vorbiți în primele câteva zile după operație.

Logopedul vă oferă exerciții pentru a vă ajuta la recuperarea vocii. De asemenea, vă pot oferi sfaturi și exerciții pentru a vă ajuta cu orice dificultăți de înghițire.

Înainte de a părăsi spitalul, asistenta dumneavoastră vă va oferi o întâlnire de urmărire pentru a vă consulta logopedul și chirurgul.

Probleme posibile în timpul intervenției chirurgicale cu laser

Foarte ocazional în timpul intervenției chirurgicale cu laser, unii oameni au dinți tăiați sau buzele sau gingiile învinețite din tubul de respirație care este introdus în gură.

Dinții tăiați pot fi reparați de un dentist, dacă este necesar. Orice vânătăi ale buzelor sau gingiilor va scădea după câteva zile.

Uneori, laserul poate provoca arsuri în țesuturile din jurul tumorii. Medicul dumneavoastră vă va discuta aceste riscuri.