Chimioterapie

Chimioradioterapia înseamnă tratamentul împreună cu chimioterapie și radioterapie.

Chimioterapia utilizează medicamente anti-cancer (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele circulă prin corp în fluxul sanguin.

Radioterapia utilizează raze X cu energie ridicată pentru a trata celulele canceroase.

Când?

S-ar putea să aveți chimioterapie dacă aveți un cancer laringian local avansat (stadiul T3 sau T4).

Medicul dumneavoastră vă poate sugera acest tratament pentru a încerca să vă vindece cancerul în loc să efectuați o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea laringelui. Un avantaj al chimioterapiei este că s-ar putea să mai poți vorbi după aceea.

Dar s-ar putea să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă există încă semne ale cancerului după chimioterapie. Sau dacă cancerul tău revine mai târziu.

Chimioterapia poate fi dificil de rezolvat. Veți avea teste pentru a afla dacă sunteți suficient de în formă. Dacă nu sunteți, s-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală pentru a elimina cancerul urmată de radioterapie.

Chimioterapie

Aveți, de obicei, tratament în unitatea de zi cu chimioterapie sau este posibil să aveți nevoie să stați în spital o zi sau mai mult.

Când aveți chimioterapie, este posibil să aveți oricare dintre aceste medicamente pentru chimioterapie:

 • cisplatină și fluorouracil (5FU) împreună
 • cisplatină
 • carboplatină
 • taxol sau taxotere

De obicei, aveți aceste medicamente sub formă de picurare în venă (intravenos).

În fluxul tău sanguin

O asistentă vă introduce un tub mic într-una din vene și îl conectează la picurare sau s-ar putea să aveți nevoie de o linie centrală. Acesta este un tub lung de plastic care dă medicamentul într-o venă mare, fie în piept, fie în braț. Acesta rămâne în timp ce aveți tratament, care ar putea fi pentru câteva săptămâni.Este posibil să aveți și unele dintre aceste tratamente ca parte a unui studiu clinic.

Radioterapie

Planificarea tratamentului

Înainte de a începe tratamentul, echipa de radioterapie calculează cantitatea de radiație de care aveți nevoie. Îl împart în mai multe tratamente mai mici. Ei numesc fiecare tratament o fracțiune.

Radiografii ar putea face mici semne pe pielea dumneavoastră în zona de tratament și de obicei aveți o mască făcută.

  Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră va trebui să identifice exact unde trebuie să meargă tratamentul și, de asemenea, ce părți trebuie evitate prin tratament.

Pentru a face radioterapie, vă aflați în aceeași poziție pe care ați făcut-o pentru scanările de planificare.

Pentru a vă opri în mișcare și pentru a vă asigura că tratamentul dvs. este îndreptat către cancer, purtați o mască personalizată peste față, care este atașată de canapea.

Aliniem mașina folosind urme pe mască și apoi părăsim camera. Controlăm mașina dintr-o cameră separată, astfel încât să nu fim expuși la radiații.

Tratamentul durează câteva minute și veți putea vorbi cu noi folosind un interfon. Vă putem vedea și auzi în timp ce urmați tratament și vom verifica dacă sunteți bine.

Când începe tratamentul, nu veți simți nimic. Este posibil să auziți mașina în timp ce se mișcă în jurul vostru oferind tratamentul din unghiuri diferite.

Pentru că ne propunem să acordăm același tratament aceleiași părți a corpului în fiecare zi, procesul de tratament este exact același în fiecare zi, deci nu ar trebui să observați nicio diferență.

Veți vedea pe cineva din echipă care vă îngrijește o dată pe săptămână în timp ce urmați tratament. Ei vă vor întreba cum sunteți și vă vor întreba despre orice efecte secundare.

Tratament

Poate dura câteva zile sau până la 3 săptămâni înainte de a începe tratamentul.

Te culci sub un aparat mare pentru a face radioterapie.

Teste

Aveți analize de sânge înainte și în timpul tratamentului. Vă verifică nivelul de celule din sânge și alte substanțe din sânge. De asemenea, verifică cât de bine funcționează ficatul și rinichii.

Efecte secundare

Probabil veți avea unele efecte secundare din tratamentul dumneavoastră. Acestea sunt aceleași tipuri de efecte secundare pe care le-ați obține numai prin radioterapie sau chimioterapie. Dar când aveți ambele tratamente împreună, unele dintre efectele secundare pot fi mai severe. Depinde și de tipul de chimioterapie pe care îl aveți.

Efectele secundare se agravează treptat în timpul tratamentului. Pot continua să se înrăutățească după terminarea tratamentului. Dar majoritatea efectelor încep să se amelioreze după 1 sau 2 săptămâni.

Mai jos sunt 2 dintre posibilele efecte secundare ale chimioterapiei.

Gură și gât dureroase

Gura și gâtul s-ar putea să vă doară. Poate fi dureros să înghiți băuturi sau alimente. Veți avea spălări pe gură pentru a vă menține gura sănătoasă.

Puteți avea analgezice pentru a reduce durerea. Luați-le cu o jumătate de oră înainte de mese pentru a ușura mâncarea.

Spuneți medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă aveți dureri în gât.

Este posibil să aveți o durere în gură și gât. Este posibil să aveți nevoie de analgezice puternice, cum ar fi morfina.

Morfina este adesea utilizată, deoarece doza poate fi ajustată cu ușurință la nevoile dumneavoastră.

Dificultate la înghițire

În timpul și după tratament, este posibil să aveți senzația unui nod în gât atunci când înghițiți. Acest lucru poate face dificilă înghițirea alimentelor solide.

Această problemă este adesea cea mai gravă la aproximativ 10 zile până la 2 săptămâni după terminarea tratamentului.

Cereți să vedeți un dietetician dacă aveți probleme cu alimentația și băutul
Sfaturi pentru a mânca și a bea
 • Beți aproximativ 3 litri de apă pe zi în timp ce faceți tratament.
 • Mănâncă alimente moi.
 • Mănâncă încet și evită să mănânci târziu în zi.
 • Bea mult în timpul și după mese pentru a vă înmuia mâncarea.
 • Mănâncă des cantități mici, mai degrabă decât mese mari.
 • Încercați diferite alimente pentru a afla care sunt cele mai ușor de înghițit.
 • Puteți avea băuturi bogate în calorii pentru a vă crește aportul de calorii, dacă aveți nevoie de ele.

Este posibil să aveți nevoie de alimente lichide printr-un tub în nas sau stomac, dacă nu puteți mânca suficient. Aceasta se numește alimentarea cu tub.