Etapa 4

Stadiul unui cancer îți spune cât de mare este și cât de departe s-a răspândit. Vă ajută medicul să decidă ce tratament aveți nevoie.

Stadializarea analizează dimensiunea cancerului (tumora) și dacă s-a răspândit oriunde altundeva în corp. Există diferite sisteme de stadializare pe care medicii le pot folosi pentru cancerul hepatic. Sistemul de punere în evidență numerică este unul dintre acestea. Împarte cancerul de ficat în 4 etape principale, de la 1 la 4.

Etapa 4 a cancerului de ficat este împărțită în alte 2 etape – stadiul 4A și 4B.

Cunoașterea stadiului cancerului vă ajută pe dvs. și medicii dvs. să decideți ce tratament aveți nevoie.

Etapa 4A

Cancerul are orice dimensiune și poate exista mai multe tumori. Este posibil să fi crescut în vase de sânge sau în organele din jurul ficatului. S-a răspândit în ganglionii limfatici, dar nu și în alte părți ale corpului.

Etapa 4B

Cancerul are orice dimensiune și poate exista mai multe tumori. Este posibil să fi crescut în vase de sânge sau în organele din jurul ficatului. Este posibil să se fi răspândit sau nu în ganglionii limfatici, dar s-a răspândit în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii sau oasele.

Etape TNM

Medicii pot utiliza un alt sistem de stadializare numit sistemul de stadializare TNM.

  • T descrie dimensiunea tumorii
  • N descrie dacă există celule canceroase în ganglionii limfatici
  • M descrie dacă cancerul s-a răspândit într-o altă parte a corpului (M – pentru metastaze)

Medicul dumneavoastră acordă fiecărei litere un număr în funcție de cât de mult a crescut cancerul.

Cancerul de ficat în stadiul 4A este același cu Any T, N1, M0 din sistemul de stadializare TNM. Cancerul de ficat în stadiul 4B este același cu Orice T, Orice N, M1.

Alte sisteme de stadializare

Sistemele de stadializare Number și TNM descriu dimensiunea și poziția cancerului hepatic. Cu toate acestea, deoarece persoanele cu cancer hepatic au adesea cicatrici hepatice (ciroză), medicii au nevoie și de un sistem care să descrie cât de bine funcționează ficatul și cât de bine este persoana în general (starea lor de performanță). Apoi, ei pot decide ce tratament ar fi cel mai bun. Pentru aceasta, ei folosesc un sistem precum sistemul de stadializare a cancerului hepatic din Barcelona Clinic (BCLC).

Tratament

Din păcate, atunci când cancerul hepatic este avansat, tratamentul nu îl va putea vindeca. Acesta își propune să controleze cancerul, să amelioreze simptomele și să vă ofere o bună calitate a vieții.

Medicamentele împotriva cancerului vizate

Medicamentele împotriva cancerului vizate funcționează în diferite moduri de a controla un cancer. Aceasta include oprirea semnalelor care indică celulelor canceroase să se divizeze și să crească și oprirea celulelor canceroase din creșterea vaselor de sânge noi (de care au nevoie pentru a continua să crească).

Un medicament împotriva cancerului vizat, cel mai adesea folosit de cancerul hepatic primar, este sorafenibul.

Tratarea simptomelor

De asemenea, puteți avea alte tratamente pentru a controla simptomele specifice, cum ar fi boala și durerea.

Cercetare și studii clinice

Cercetătorii doresc întotdeauna să îmbunătățească tratamentul și calitatea vieții pentru persoanele cu cancer la ficat. Aceasta include cancerul avansat.

Alte etape