Etapa 3

Stadializarea analizează dimensiunea cancerului (tumora) și dacă s-a răspândit oriunde altundeva în corp. Există diferite sisteme de stadializare pe care medicii le pot folosi pentru cancerul hepatic. Sistemul de punere în evidență numerică este unul dintre acestea. Împarte cancerul de ficat în 4 etape principale, de la 1 la 4.

Etapa 3 a cancerului de ficat este împărțită în alte 2 etape – stadiul 3A și 3B.

Etapa 3A

Există mai multe tumori și cel puțin una dintre ele este mai mare de 5 cm. În acest stadiu, cancerul nu sa răspândit la ganglionii limfatici sau la orice altă parte a corpului.

Etapa 3B

Cancerul a crescut într-unul dintre principalele vase de sânge ale ficatului (vena portă sau vena hepatică).

Sau cancerul s-a răspândit în organe apropiate de ficat (fără a include vezica biliară) sau prin căptușeala care se înfășoară în jurul organelor interne ale abdomenului (peritoneul visceral). Nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la orice altă parte a corpului.

Etape TNM

Medicii pot utiliza un alt sistem de stadializare numit sistemul de stadializare TNM.

  • T descrie dimensiunea tumorii
  • N descrie dacă există celule canceroase în ganglionii limfatici
  • M descrie dacă cancerul s-a răspândit într-o altă parte a corpului (M – pentru metastaze)

Medicul dumneavoastră acordă fiecărei litere un număr în funcție de cât de mult a crescut cancerul.

Etapa 3A este aceeași cu T3, N0, M0 în sistemul de stadializare TNM. Etapa 3B este aceeași cu T4, N0, M0.

Alte sisteme de stadializare

Sistemele de stadializare Number și TNM descriu dimensiunea și poziția cancerului hepatic. Cu toate acestea, deoarece persoanele cu cancer hepatic au adesea cicatrici hepatice (ciroză), medicii au nevoie și de un sistem care să descrie cât de bine funcționează ficatul și cât de bine este persoana în general (starea lor de performanță). Apoi, ei pot decide ce tratament ar fi cel mai bun. Pentru aceasta, ei folosesc un sistem precum sistemul de stadializare a cancerului hepatic din Barcelona Clinic (BCLC).

Tratament

Stadiul cancerului vă ajută medicul să decidă ce tratament aveți nevoie. Tratamentul depinde și de:

  • unde este cancerul
  • cât de bine funcționează ficatul tău
  • alte condiții de sănătate

Ai putea avea:

Chemoembolizare (TACE)

Chimioembolizarea se mai numește și chemoembolizare arterială trans (TACE). Înseamnă să aveți chimioterapie direct în zona ficatului care conține cancerul și apoi să blocați alimentarea cu sânge a tumorii.

Ablația prin radiofrecvență (RFA și ablația cu microunde (MWA)

Aceste tratamente folosesc căldura pentru a distruge celulele canceroase din ficat. Puteți avea ablație pentru a trata mai multe tumori hepatice.

Medicamentele împotriva cancerului vizate

Medicamentele împotriva cancerului vizate funcționează în diferite moduri de a controla un cancer. Aceasta include oprirea semnalelor care indică celulelor canceroase să se divizeze și să crească și oprirea celulelor canceroase din creșterea vaselor de sânge noi (de care au nevoie pentru a continua să crească).

Un medicament împotriva cancerului vizat, cel mai adesea folosit de cancerul hepatic primar, este sorafenibul.

Alte etape