Etapa 1

Stadializarea analizează dimensiunea cancerului (tumora) și dacă s-a răspândit oriunde altundeva în corp. Există diferite sisteme de stadializare pe care medicii le pot folosi pentru cancerul hepatic. Sistemul de punere în evidență numerică este unul dintre acestea. Împarte cancerul de ficat în 4 etape principale, de la 1 la 4.

Cancerul de ficat în stadiul 1 este împărțit în stadiul 1A și stadiul 1B.

Etapa 1A înseamnă că există o singură tumoare în ficat care este de 2 cm sau mai puțin și poate fi crescută sau nu într-un vas de sânge (invazie microvasculară).

Etapa 1B înseamnă că există o singură tumoare care depășește 2 cm și nu a crescut în vasele de sânge.

Cancerul de ficat în stadiul 1 nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau oriunde altundeva în corp.

Etape TNM

Medicii pot utiliza un alt sistem de stadializare numit sistemul de stadializare TNM.

  • T descrie dimensiunea tumorii
  • N descrie dacă există celule canceroase în ganglionii limfatici
  • M descrie dacă cancerul s-a răspândit într-o altă parte a corpului (M – pentru metastaze)

Medicul dumneavoastră acordă fiecărei litere un număr în funcție de cât de mult a crescut cancerul.

Cancerul de ficat în stadiul 1A este același cu T1a, N0, M0 în sistemul de stadializare TNM. Etapa 1B este aceeași cu T1b, N0, M0.

Alte sisteme de stadializare

Sistemele de stadializare Number și TNM descriu dimensiunea și poziția cancerului hepatic. Cu toate acestea, deoarece persoanele cu cancer hepatic au adesea cicatrici hepatice (ciroză), medicii au nevoie și de un sistem care să descrie cât de bine funcționează ficatul și cât de bine este persoana în general (starea lor de performanță). Apoi, ei pot decide ce tratament ar fi cel mai bun. Pentru aceasta, ei folosesc un sistem precum sistemul de stadializare a cancerului hepatic din Barcelona Clinic (BCLC).

Tratament

Stadiul cancerului vă ajută medicul să decidă ce tratament aveți nevoie. Tratamentul depinde și de:

  • unde este cancerul
  • cât de bine funcționează ficatul tău
  • alte condiții de sănătate

Ai putea avea:

Chirurgie pentru a elimina o parte din ficat

În funcție de dimensiunea cancerului și de locul în care se află ficatul, s-ar putea să aveți o operație pentru a elimina o parte din ficat (rezecție hepatică). Pentru a avea acest tip de intervenție chirurgicală, restul ficatului trebuie să fie sănătos.

Un transplant de ficat

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un transplant de ficat dacă aveți cicatrici hepatice (ciroză) și sunteți suficient de bine. Este posibil să trebuiască să așteptați mult timp pentru a primi un transplant. S-ar putea să aveți alte tratamente pentru a ajuta la controlul cancerului în timp ce vă aflați pe lista de transplanturi.

Chimioterapie direct în ficat

Aceasta se numește chemoembolizare sau chemoembolizare transarterială (TACE). Înseamnă să aveți chimioterapie direct în zona ficatului care conține cancerul și apoi să blocați alimentarea cu sânge a tumorii.

De obicei, aveți acest tratament dacă nu puteți opera, sau pentru a ajuta la controlul cancerului în timp ce așteptați un transplant de ficat. În unele cazuri, este posibil să aveți acest tratament pentru a micșora o tumoare, astfel încât aceasta să devină suficient de mică pentru a fi îndepărtată cu o intervenție chirurgicală.

Ablația prin radiofrecvență (RFA) sau ablația cu microunde (MWA)

Aceste tratamente folosesc căldura pentru a distruge celulele canceroase. S-ar putea să aveți tratament cu ablație dacă nu puteți opera, sau pentru a controla cancerul în timp ce așteptați un transplant.

Injecție percutanată de etanol (PEI)

Acest tratament folosește alcoolul pentru a distruge celulele canceroase. S-ar putea să aveți tratament cu ablație dacă nu puteți opera, sau pentru a controla cancerul în timp ce așteptați un transplant.

Alte etape