Tratament cu căldură pentru distrugerea cancerului de ficat (ablație termică)

Ablația înseamnă a distruge. Medicii pot folosi căldura pentru a distruge tumorile care au început în ficat (cancer primar al ficatului).

Cele 2 tipuri de ablație termică pentru cancerul hepatic sunt:

 • ablația prin radiofrecvență (RFA)
 • ablația cu microunde (MWA)

Ce este ablația prin radiofrecvență și ablația cu microunde?

Ablația prin radiofrecvență (RFA) folosește un curent electric pentru a încălzi celulele tumorale din ficat și a le distruge.

Aveți RFA folosind una sau mai multe sonde (electrozi) care de obicei trec prin piele în tumoră. Curentul electric din sondă încălzește celulele canceroase la temperaturi ridicate, ceea ce le distruge. Căldura se deplasează doar pe o distanță mică, deci nu afectează restul țesutului hepatic.

Aveți ablația cu microunde (MWA) într-un mod similar cu RFA, dar folosește un alt tip de energie pentru a distruge tumorile hepatice  Este un tratament mai nou decât RFA, dar este utilizat din ce în ce mai mult în unele spitale.

Când s-ar putea să aveți ablație termică

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda RFA sau MWA dacă nu puteți opera chirurgical pentru a vă elimina cancerul. Acest lucru se poate datora:

 • poziția cancerului îngreunează intervenția chirurgicală (de exemplu, dacă este lângă un vas de sânge major sau lângă vezica biliară)
 • nu ești suficient de bine pentru a fi operat

Pentru o tumoare foarte mică în ficat s-ar putea să aveți RFA în loc de intervenție chirurgicală (rezecție hepatică).

Aceste tratamente funcționează cel mai bine în cazul cancerelor mici, de obicei cele mai mici de 5 cm lățime. Puteți avea tratament de mai multe ori.

Este posibil să aveți RFA sau MWA singur sau cu alte tratamente.

Înainte de tratamentul dumneavoastră

Aveți o programare la clinica de preevaluare cu aproximativ o săptămână înainte de tratament. Aceasta este pentru a vă pregăti pentru tratament și pentru a verifica dacă sunteți suficient de bine pentru a-l face.

Este posibil să aveți nevoie de analize precum analize de sânge și un ECG pentru a vă verifica inima.

Asistenta medicală explică exact ce se va întâmpla în acea zi și vă oferă posibilitatea de a pune întrebări.

Anunțați-i dacă aveți alergii sau luați medicamente care modifică modul de formare a cheagurilor de sânge. Aceste medicamente includ:

 • acid acetilsalicilic
 • clopidogrel
 • medicamente pentru artrită
 • warfarină (Coumadin)

Cum aveți ablație termică

Intri în spital în ziua tratamentului sau în seara precedentă.

Aveți tratamentul în sala de operație sau în secția de scanare (radiografie) a spitalului. Nu puteți mânca cel puțin 6 ore înainte de a-l avea, dar de obicei puteți bea apă cu până la 2 ore înainte. Scrisoarea dvs. de numire vă va spune despre acest lucru.

Este posibil să aveți RFA sau MWA sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că sunteți adormit. Sau s-ar putea să aveți un medicament care să vă adoarmă (sedare) și un anestezic local pentru a amorți pielea de deasupra ficatului.

Medicul dumneavoastră (radiolog intervențional) utilizează fie o scanare cu ultrasunete, fie o tomografie CT pentru a ghida un ac special sau o sondă prin piele în tumoare. Sonda încălzește tumora și o distruge.

Asistentele medicale vă monitorizează pe tot parcursul procedurii. Vă verifică tensiunea arterială, pulsul și nivelul de oxigen.

Medicul dumneavoastră scoate sonda la finalizarea tratamentului și acoperă zona cu un pansament.

Tratamentul durează aproximativ o oră sau mai mult.

După ablația termică

De obicei, trebuie să stați în pat câteva ore după procedură. Puteți începe să mâncați și să beți odată ce sunteți complet treaz și vă simțiți la dispoziție. De obicei te duci acasă a doua zi. Ar trebui să vă întoarceți la activitățile obișnuite după aproximativ o săptămână.

De obicei, aveți o scanare la aproximativ 4 până la 6 săptămâni după aceea pentru a verifica cât de bine a funcționat tratamentul.

Efecte secundare

Ca și în cazul oricărei proceduri medicale, există posibile efecte secundare sau complicații. Medicul dumneavoastră se asigură că beneficiul tratamentului depășește aceste riscuri.

Efectele secundare includ:

 • disconfort sau durere ușoară – veți avea analgezice pentru a le lua acasă cu voi
 • senzație de rău cu o temperatură ușor crescută (simptome asemănătoare gripei) timp de câteva zile
 • infecție, dar acest lucru este rar

Unele persoane au simptome asemănătoare gripei care încep la aproximativ 3 până la 5 zile după tratament și pot dura până la o săptămână. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă vă simțiți rău după acest timp sau aveți o temperatură peste 38C, deoarece este posibil să aveți o infecție. 

Există un risc mic de a deteriora căile biliare sau alte structuri din apropierea ficatului, cum ar fi intestinul sau vezica biliară în timpul procedurii. Dar acest lucru este rar, deoarece medicul folosește scanări pentru a ajuta la ghidarea sondei în loc.

Un alt risc este sângerarea cauzată de intrarea sondei în ficat. Acest lucru este, de asemenea, rar. Medicul și asistenții medicali vă monitorizează îndeaproape în timpul și după procedură. Deci, dacă se întâmplă acest lucru, ei se pot descurca imediat.

Ți a fost de ajutor acest articol?