Rezecția endoscopică a mucoasei (EMR) înseamnă îndepărtarea zonelor anormale din mucoasa esofagului (conducta alimentară) sau a stomacului.

Medicul dumneavoastră folosește un tub lung flexibil (endoscop) cu o cameră mică și lumină la capăt pentru a privi în interiorul esofagului. Apoi îndepărtează zona anormală trecând instrumente speciale prin tub.

Acest tip de intervenție chirurgicală este pentru persoanele care au

 • modificări celulare foarte anormale ale mucoasei esofagului (modificări precanceroase)
 • un cancer în stadiu incipient, care este mic și numai în căptușeala esofagului

Ce se întâmplă

Aveți procedura în unitatea de endoscopie din spital. Probabil ați avut o endoscopie ca unul dintre testele pentru a vă diagnostica. Pregătirea pentru EMR este aceeași ca și pentru endoscopie.

Înainte de procedură

Când ajungeți la clinică, asistenta vă poate cere să intrați într-o cabină pentru a vă schimba într-o rochie de spital.

Medicul dumneavoastră vă va explica ce vor face și veți semna un formular de consimțământ. Acesta este un moment bun pentru a vă pune orice întrebări.

Te culci pe canapea și un anestezist îți pune un tub mic (canula) în venă în braț sau în mână. Acestea atașează o picurare care conține un sedativ. Îți ia câteva minute să te culci.

Unii oameni trebuie să aibă procedura sub un anestezic general. Medicul dumneavoastră vă va spune dacă aveți nevoie de acest lucru.

În timpul procedurii

Odată ce ai somn, medicul tău îți trece endoscopul pe gât. Folosind endoscopul, injectează lichid în stratul de celule de sub cancer sau zona anormală. Fluidul face ca zona să iasă în evidență de restul țesutului.

Medicul dumneavoastră îndepărtează zona țesutului folosind un fir subțire. Ei colectează țesutul pentru a se uita la microscop.

Procedura durează între 30 și 90 de minute, în funcție de cantitatea de căptușeală pe care trebuie să o elimine.

După procedură

Va trebui să vă odihniți o vreme după aceea. Nu-ți vei aminti să ai procedura.

Aceasta variază dacă puteți merge acasă în aceeași zi sau să rămâneți în spital peste noapte. Ai nevoie de cineva care să te ducă acasă și să fie cu tine când pleci.

De obicei, beți lichide în primele câteva zile după procedură și vă ridicați treptat la o dietă normală.

Ai putea avea

 • durere toracică ușoară, cum ar fi arsuri la stomac
 • disconfort ușor când mâncați alimente
 • balonare și disconfort care durează câteva ore

Puteți lua paracetamol pentru a controla orice durere. Nu luați aspirină sau analgezice nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.

Riscuri posibile

Medicii dvs. se vor asigura că beneficiile intervenției chirurgicale depășesc aceste riscuri posibile

 • sângerare – contactați spitalul dacă începeți sângerarea din gură sau dacă poo este negru
 • o durere în gât care poate dura până la 24 de ore – contactați spitalul dacă aveți dureri severe în gât, piept sau burtă (abdomen)
 • lichid care intră în plămâni din gură – acest lucru se întâmplă rar, deoarece o asistentă medicală vă elimină lichidul din gură în timpul procedurii
 • o reacție la sedativ care te face să respiri
 • o mică lacrimă în căptușeala esofagului sau a stomacului – acest lucru este rar, tratamentul este antibioticele și fluidele printr-o picurare sau o intervenție chirurgicală pentru a repara lacrima
 • îngustarea esofagului care se dezvoltă o vreme după procedură – dacă se întâmplă, aveți o altă endoscopie pentru a întinde esofagul

Urmare

La prima întâlnire de urmărire, medicul dumneavoastră:

 • vă oferă rezultatele operației
 • te examinează
 • vă întreabă cum sunteți și dacă ați avut probleme  

Aceasta este, de asemenea, oportunitatea dvs. de a pune întrebări. Notați orice întrebări pe care le aveți înainte de programare pentru a vă ajuta să vă amintiți ce să întrebați. A lua cu cineva cu tine vă poate ajuta, de asemenea, să vă amintiți ce spune medicul.

Cât de des aveți întâlniri de urmărire depinde de rezultatele intervenției chirurgicale. Adresați-vă medicului dumneavoastră cât de des trebuie să faceți controale și ce vor implica acestea.

Este posibil să aveți nevoie de mai mult tratament dacă aveți esofagul lui Barrett. De obicei, aveți o endoscopie 3 luni mai târziu pentru a verifica dacă esofagul dvs. se vindecă.

Ți a fost de ajutor acest articol?