Operație chirurgicală pentru îndepărtarea totală sau parțială a stomacului

Operația de îndepărtare a stomacului se numește gastrectomie. Există diferite tipuri de gastrectomie. Tipul pe care îl aveți depinde de stadiul și poziția cancerului dumneavoastră. 

Ai putea avea:

 • o gastrectomie subtotală sau parțială – chirurgul vă îndepărtează o parte din stomac
 • o gastrectomie totală – chirurgul dumneavoastră vă îndepărtează întregul stomac
 • o esofagogastrectomie – chirurgul vă îndepărtează stomacul și partea din conducta alimentară (esofag) 

Chirurgul dumneavoastră îndepărtează, de asemenea, unele dintre ganglionii limfatici din apropiere. Acest lucru ajută la reducerea riscului de revenire a cancerului.

Chirurgul dumneavoastră ar putea avea nevoie să îndepărteze o parte din unele organe din apropiere pentru a elimina tot cancerul. Acest lucru depinde de cât de mult a crescut cancerul dumneavoastră. 

De ce tip de intervenție chirurgicală am nevoie?

Tipul de intervenție chirurgicală de care aveți nevoie pentru cancerul de stomac depinde de:

 • stadiul și tipul cancerului
 • unde este în stomacul tău

Operațiile de eliminare a cancerului de stomac sunt intervenții chirurgicale majore. Le aveți sub anestezie generală. Vei fi adormit pentru întreaga operațiune.

Este posibil să trebuiască să vă deplasați la un centru specializat pentru a vă opera.

Majoritatea oamenilor au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-și îndepărta total sau parțial stomacul. Nu veți avea nevoie de stomă (geantă). 

Pentru cancerele foarte mici, precoce, medicul dumneavoastră ar putea să vă poată îndepărta mucoasa stomacului. Chirurgul dvs. îndepărtează acest lucru folosind un tub lung flexibil (endoscop). Procedura se numește rezecție endoscopică a mucoasei (EMR).

Îndepărtarea unei părți a stomacului

Chirurgul vă poate îndepărta până la două treimi din stomac dacă cancerul se află la capătul inferior al stomacului. Aceasta se numește gastrectomie subtotală. Cât de mult elimină chirurgul depinde de poziția cancerului. Chirurgul va elimina, de asemenea, o parte a foii de țesut care ține stomacul în loc (omentul).

După aceea vei avea un stomac mai mic. Valva (sfincterul cardiac) dintre conducta alimentară (esofag) și stomac va fi în continuare acolo.

Diagrama care prezintă o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea stomacului
Diagrama operației pentru îndepărtarea stomacului 1

Îndepărtarea stomacului

Această operație este pentru atunci când cancerul se află în mijlocul stomacului. Chirurgul îndepărtează întregul stomac și tot omentul. Aceasta este o gastrectomie totală cu reconstrucție Roux-en-Y. Chirurgul tău se alătură țevii de hrană (esofag) la intestinul subțire.

Diagrama operației pentru îndepărtarea stomacului 2
Diagrama operației pentru îndepărtarea stomacului 3

Îndepărtarea stomacului și a unei părți din conducta alimentară

Această operație este pentru cancerul care se află în zona în care stomacul se unește cu conducta alimentară (esofag). Chirurgul vă îndepărtează stomacul și o parte din conducta de alimente. Aceasta este o esofagogastrectomie.

Chirurgul dvs. vă păstrează cea mai mică treime a stomacului și îl transformă într-un tub. Se alătură acestui tub cu partea rămasă a țevii de alimente.

Îndepărtarea ganglionilor limfatici

În timpul operației chirurgul examinează stomacul și zona înconjurătoare. Ei scot toți ganglionii limfatici din jurul stomacului și de-a lungul principalelor vase de sânge până la stomac.

Chirurgul scoate ganglionii limfatici în cazul în care conțin celule canceroase care s-au răspândit din cancerul principal. Scoaterea ganglionilor reduce riscul ca cancerul dvs. să revină în viitor. De asemenea, îi spune medicului dumneavoastră cât de bine a funcționat chimioterapia și le oferă mai multe informații despre cât de mult s-a răspândit cancerul (stadiul). Acest lucru îi poate ajuta să ia decizii de tratament. 

Numărul de ganglioni limfatici pe care chirurgul îl elimină variază. Pentru persoanele care se potrivesc mai puțin, chirurgul poate îndepărta doar ganglionii limfatici cei mai apropiați de stomac.

Diagrama care prezintă ganglionii limfatici

Cum vă face chirurgul operația

Pentru a îndepărta cancerul de stomac este posibil să aveți o intervenție chirurgicală deschisă sau o intervenție chirurgicală laparoscopică. Majoritatea oamenilor se operează deschis.

Operație deschisă

Tipul de intervenție chirurgicală pe care îl aveți depinde de locul în care se află cancerul în stomac. De asemenea, depinde într-o oarecare măsură de ce chirurgul dumneavoastră preferă. Tipurile sunt:

 • gastrectomie subtotală, ceea ce înseamnă operație printr-o tăietură în burtă (abdomen)
 • gastrectomie totală, care este atunci când chirurgul vă face o tăietură în burtă pentru a îndepărta întregul stomac
 • esofago-gastrectomie toraco-abdominală, ceea ce înseamnă că chirurgul trebuie să îndepărteze stomacul și conducta alimentară, deși o tăietură în burtă și piept

În funcție de operația pe care o aveți, este posibil să aveți:

 • o cicatrice verticală pe burtă (verticală)
 • o cicatrice ca un V cu capul în jos pe burtă (pe acoperiș)
 • o cicatrice pe piept, fie pe stânga, fie pe dreapta (cicatrice pe piept) și una pe mijlocul burții 

Chirurgie gaură

Chirurgia găurilor de cheie se mai numește chirurgie minim invazivă sau chirurgie laparoscopică. Înseamnă să faci o operație fără să ai nevoie de o tăietură majoră în burtă (abdomen).

Este posibil ca un chirurg să vă îndepărteze întregul stomac sau o parte din acesta, folosind o intervenție chirurgicală.

Aveți acest tip de intervenție chirurgicală în centre specializate de către un chirurg special instruit. Chirurgul face 4 până la 6 mici tăieturi în burtă. Folosesc un tub lung numit laparoscop.

Operarea găurilor de cheie

Laparoscopul se conectează la o cameră cu fibră optică. Aceasta afișează imagini ale interiorului corpului pe un ecran video. Chirurgul folosește apoi celelalte incizii pentru a introduce celelalte instrumente pe care le folosesc pentru a efectua operația în corpul dumneavoastră.

Folosind laparoscopul și alte instrumente, chirurgul eliberează stomacul, astfel încât să poată îndepărta total sau parțial. Apoi fie se alătură stomacului rămas la intestin, fie esofagului la intestin, dacă ți-au îndepărtat întregul stomac. 

Ți a fost de ajutor acest articol?