Etapa 1

Stadiul unui cancer îți spune cât de mare este și cât de departe este răspândit.

Ce este cancerul de stomac în stadiul 1?

Cancerul de stomac din etapa 1 înseamnă, de obicei, că cancerul nu s-a răspândit dincolo de mușchiul gros din peretele stomacului.

Înseamnă că cancerul nu s-a răspândit în ganglionii limfatici din apropiere dacă medicii vă organizează folosind scanări și teste (stadializare clinică). Sau s-ar putea să aveți cancer la 1 sau 2 ganglioni limfatici din apropiere dacă medicii vă organizează după o operație (stadializare patologică).

Cancerul de stomac din stadiul 1 nu s-a răspândit în alte părți ale corpului, structuri sau organe îndepărtate.

Aceasta este o descriere simplificată. Avem informații mai detaliate mai jos.

Sisteme de stadializare

Medicii folosesc diferite sisteme pentru a stabili cancerul de stomac. Această pagină este despre cancerul în stadiul 1, care face parte din sistemul de stadializare numerică. Acest sistem are 5 etape, etapa 0 până la etapa 4.

Această pagină vă spune, de asemenea, ce înseamnă etapa 1 în sistemul TNM. Acest sistem descrie:

 • dimensiunea tumorii primare (T)
 • dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici (N)
 • dacă cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului (M)

Cum îți descoperă medicii stadiul?

Există diferite moduri de a-ți afla etapa. Medicul dumneavoastră ar putea utiliza:

 • stadializare clinică  înainte de tratament și dacă nu aveți o intervenție chirurgicală
 • stadializare patologică  dacă aveți o intervenție chirurgicală
 • post stadializare neoadjuvantă  dacă aveți chimioterapie înainte de operație

Stadiul clinic  înseamnă că medicul te pune în scenă după ce te-a examinat și a analizat rezultatele testelor și scanării. Medicii folosesc stadializarea clinică pentru a vă planifica tratamentul. Este, de asemenea, cel mai bun mod de a pune în scenă oameni care nu sunt operați. S-ar putea să vă vedeți stadiul clinic scris ca cTNM.

Stadiul patologic  înseamnă că medicul vă pune în scenă după examinarea țesutului pe care chirurgul îl îndepărtează în timpul unei operații. Aceasta se mai numește stadializare chirurgicală. Medicii combină rezultatele clinice cu rezultatele chirurgicale. Stadializarea patologică este, în general, o modalitate mai precisă de a afla cât de departe s-a răspândit cancerul dumneavoastră. Stadiul dumneavoastră patologic poate fi diferit de cel clinic. S-ar putea să vă vedeți stadiul patologic scris ca pTNM.

Stadiul post neoadjuvant  înseamnă că ați avut chimioterapie înainte de operație (tratament neoadjuvant) și medicul vă pune în scenă din nou după operație. S-ar putea să vă vedeți etapa post neoadjuvant scrisă ca ypTNM.

Pentru cancerul de stomac, stadializarea clinică, patologică și postneoadjuvantă sunt toate diferite. În această secțiune descriem etapele patologice și clinice.

Ce este cancerul de stomac în stadiul 1 (stadializare clinică)?

Stadiul clinic înseamnă că medicul dumneavoastră folosește rezultatele testelor și scanării pentru a vă stabili cancerul.

În stadializarea clinică, cancerul de stomac din stadiul 1 înseamnă că cancerul a crescut în stratul interior, de susținere sau muscular al stomacului. Nu există cancer în ganglionii limfatici și nu s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului.

În sistemul TNM, acesta este același lucru cu unul dintre următoarele:

 •  T1, N0, M0
Diagrama care arată cancerul de stomac în stadiul 1 (stadializare clinică) 1 din 2
 • T2, N0, M0
Diagrama care prezintă stadiul 1 cancer de stomac (stadializare clinică) 2 din 2

Ce este cancerul de stomac în stadiul 1 (stadializare patologică)?

Stadiul patologic înseamnă că medicul vă pune în scenă după examinarea țesutului pe care chirurgul îl îndepărtează în timpul unei operații.

În stadiu patologic, cancerul de stomac din stadiul 1 înseamnă că cancerul a crescut în stratul interior, de susținere sau muscular al stomacului. S-ar putea să se fi răspândit la 1 sau 2 ganglioni limfatici din apropiere. Dar nu s-a răspândit în organele îndepărtate.

Este împărțit în 2 grupe – etapa 1A și etapa 1B.

Etapa 1A  înseamnă că cancerul a crescut nu mai mult decât stratul de susținere (submucoasă) al peretelui stomacului.

În sistemul TNM, etapa 1A este:

 •  T1, N0, M0
Diagrama care prezintă stadiul 1A cancer de stomac (stadializare patologică)

Etapa 1B  înseamnă că cancerul a crescut nu mai mult decât stratul muscular al peretelui stomacului. S-ar fi putut răspândi în 1 sau 2 ganglioni limfatici din apropiere.

În sistemul TNM, etapa 1B poate include:

 • T1, N1, M0
Diagrama care prezintă stadiul 1B cancer de stomac (stadiu patologic) 1 din 2
 • T2, N0, M0
Diagrama stadiului 1B cancer de stomac (stadializare patologică) 2 din 2

Tratament

Interventie chirurgicala

Chirurgia este principalul tratament pentru cancerul în stadiul 1.

S-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta total sau parțial stomacul.

S-ar putea să aveți chimioterapie după operație dacă, după operație, chirurgul dumneavoastră constată că cancerul dvs. este mai avansat decât credeau anterior.

Cancere foarte timpurii

Pentru cancerul foarte timpuriu, în stadii mici, s-ar putea să fiți capabil să efectuați o intervenție chirurgicală printr-un tub subțire flexibil (endoscop) pentru a elimina cancerul de pe mucoasa stomacului. Aceasta se numește rezecție endoscopică a mucoasei sau EMR. De obicei nu aveți nevoie de alt tratament.