Project Description
Cancer de Prostata
Despre cancerul de prostata
Tipuri de cancer de prostata
Ce determina aparitia cancerului de prostata
Simptome
Stadializarea cancerului de prostata
Masuri de preventie
1.Ce este cancerul de prostata
Prostata este o glanda anexa a aparatului genital masculin, aflata la intersectia cu aparatul urinar. Se situeaza in fata rectului si sub vezica urinara. Rolul prostatei este de a produce lichidul prostatic, parte componenta a lichidului seminal.
Prostata are forma si dimensiunea unei nuci, este alcatuita din 2 lobi si se dezvolta in volum o data cu inaintarea in varsta. Glanda prostatica are contact cu vezica urinara si cu uretra, precum si cu calea genitala ejaculatorie. Prostata sustine, deci, activitatea de reproducere la barbati.
Cancerul de prostata apare la nivelul prostatei si este cea mi comuna afectiune maligna in randul barbatilor, fiind a doua cauza de deses cauzat de cancer la barbati, dupa cancerul pulmonar. Acesta se dezvolta in urma unor mutatii la nivel de ADN, celulele de la nivelul prostatei dezvoltandu-se necontrolat si haotic si formand tumori prostatice.
De cele mai multe ori, cancerul de prostata afecteaza barbatii care sunt la o varsta mai inaintata, fiind mai des intalnit mai frecvent la barbatii cu varste de peste 70 de ani si mai rar intalnit la barbatii cu varste sub 50 de ani.
2.Tipuri de cancer de prostata
In majoritatea cazurilor, cancerele de prostata sunt adenocarcinoame, care se dezvolta din celulele care produc lichidul prostatic.
Tipurile rare de cancer de prostata sunt urmatoarele:
- Carcinoame cu celule mici;
- Carcinoamele cu celule de tranzitie;
- Tumori neuroendocrine, altele decat carcinoamele cu celule mici;
- Sarcoame;
3.Ce determina aparitia cancerului de prostata
La momentul actual, cauzele cancerului de prostata sunt nedepistate. Se cunoaste doar faptul ca mutatiile genetice de la nivelul celulelor prostatice le determina sa se multiplice haotic, formand astfel o masa tumorala, care nedescoperita la timp si netratata, poate deveni maligna si poate migra la alte organe.
Expertii au insumat 3 factori principali declansatori ai cancerului de prostata:
- Cancerul ereditar, in cazul caruia mutatiile apar in celulele germinale (ovul, spermatozoizi) si sunt prezente in fiecare celula din corp. Cancerul ereditar apare atunci cand un parinte transmite o gena modificata (mutatia liniei germinale) copilului.
- Riscul general al populatiei concretizeaza cancerele din ce in ce mai sporadice, care apar intamplator sau in urma actiunii unor factori individuali.
- Riscul de cancer familial caracterizeaza cancerele care apar atat din cauza factorilor genetici, cat si a factorilor externi (de mediu). In acestr caz, tipurile de cancer nu reprezinta un model anume de mostenire.
De asemenea, mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2, doua gene supresoare tumorale, in special mutatiile BRCA2, sunt puternic asociate cu cancerul de prostata ereditar la barbati si, totodata, cresc riscul unor afectiuni mai grave. Variantele patogene germinale BRCA2 sunt majoritatea cazurilor de cancer de prostata ereditar (mostenit).
Genele sindromului Lynch (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 si EPCAM) sunt is ele legate de un risc ridicat de cancer de prostata cu transmitere ereditara.
Principalii factori de risc care au potential declansator pentru cancerul de prostata sunt:
- Hormonii: hormonul masculin ajuta organismul in mentinerea functiei sexuale. Organismul, cu ajutorul unei enzime, transforma hormonul masculin in dihidrotestosteron (DHT) – care este esential in cresterea normala a prostatei, insa poate provoca si o crestere anormala a acesteia.
- Obezitatea: persoanele obeze au un risc mai ridicat de cancer de prostata, comparativ cu persoanele considerate a avea o greutate sanatoasa. In cazul persoanelor obeze, este posibil ca acest tip de cancer sa aiba un comportament mai agresiv.
- Varsta inaintata: riscul cancerului de prostata creste pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, fiind mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. Totusi, in cele mai multe cazuri, cancerul de prostata apare dupa varsta de 80 de ani.
- Rasa: din motive inca necunoscute, persoanele de culoare au un risc mai crescut de a dezvolta un cancer la prostata, fata de persoanele din alte rase. Formele sunt in general mai agresive in cazul raselor de culoare.
- Istoricul familial: daca o ruda apropiata (mama, tata, frate, copil) a fost diagnosticata cu cancer de prostata, atunci riscul poate creste.
- Alimentatia: barbatii care consuma cantitati mari de grasimi, in special din carne rosie si alte surse de grasimi animale gatite la caldura mare, pot avea mai multe sanse sa dezvolte cancer de prostata. Boala este mult mai frecventa in tarile in care carnea si produsele lactate sunt produse de baza decat in tarile in care dieta de baza consta din orez, produse din soia si legume precum broccoli, conopida, sau varza acra.
4. Simptome
Din pacate, cancerul de prostata este foarte tardiv, deoarece in fazele incipiente, nu prezinta simptome. In fazele mai avansate, se manifesta astfel:
- Scadere in greutate;
- Durere sau usturime in timpul urinatului;
- Prezenta sangelui in urina sau in lichidul seminal;
- Disfunctie erectila;
- Durere de spate, solduri sau pelvis, care nu trece;
- Flux slab sau intrerupt de urina;
- Urinare frecventa, mai ales in timpul noptii;
- Nevoia imperioasa de a urina;
- Dificultati in pornirea fluxului de urina;
- Respiratie sacadata, senzatie de oboseala, ameteli sau paloare – toate cauzate de anemie;
5. Stadializarea cancerului de prostata
Stadiile cancerului de prostata sunt indicate prin cifre romane variind de la I la IV. Cele mai joase etape indica faptul ca procesul neoplazic este limitat la prostata. In stadiul IV, cancerul este extins deja dincolo de prostata, raspandindu-se in alte zone ale corpului.
- Stadiul I: cancerul se limiteaza la o zona mica a prostatei, iar celulele canceroase inca nu sunt agresive.
- Stadiul II: tumora maligna este mica in continuare, insa celulele canceroase incep sa devina agresive. De asemenea, in acest stadiu, tumora poate fi mai mare si poate invada ambele parti ale prostatei.
- Stadiul III: cancerul s-a extins in afara prostatei, la veziculele seminale sau la alte tesuturi din apropiere.
- Stadiul IV: celulele canceroase fie au invadat organele din apropiere (precum vezica urinara), fie s-a extins la ganglionii limfatici, oase, plamani sau alte organe.
6. Metode de preventie
Riscul aparitiei cancerului de prostata poate fi redus prin:
- Mentinerea unei greutati optime.
- Efectuarea exercitiilor fizice de cateva ori pe saptamana: exercitiile fizice imbunatatesc starea generala de sanatate, amelioreaza starile proaste de dispozitie si ajuta la mentinerea greutatii.
- Adoptarea unei diete sanatoase: o dieta bogata in fructe si legume proaspete contine multe vitamine, antioxidanti si substante nutritive, care sustin sanatatea organismului.
- Renuntarea la fumat: fumul de tigara contine o serie de substante cu potential cancerigen, asa ca e important ca barbatul sa renunte la fumat pentru a reduce riscul de cancer.
Scurt Rezumat
Ce este cancerul de prostata?
Cancerul apare atunci cand celulele anormale incep sa se divizeze si sa creasca intr-un mod necontrolat. Celulele se pot dezvolta in tesuturi sau organe inconjuratoare si se pot raspandi in alte zone ale corpului.
Ce este prostata?
Prostata este o glanda mica la baza vezicii urinare. Este cam de marimea unuei nuci, dar devine mai mare pe masura ce barbatii imbatranesc.
Prostata inconjoara prima parte a tubului care transporta urina din vezica urinara spre penis (uretra). Uretra transporta, de asemenea, material seminal, lichidul continand sperma.
Glanda prostatica produce o proteina numita antigen specific prostatei (PSA). Un test de sange poate masura nivelul PSA.
Sistemul reproductiv masculin include penisul, testiculele si epididimidele tinute in scrot, canalul deferent si intern veziculele seminale si glanda prostatica.
Penisul este organul sexual masculin. Este alcatuit din arbore si cap. Capul penisului este acoperit de o bucata de piele mobila numita preput
Uretra este un tub care trece din vezica prin glanda prostatica si mijlocul penisului, pentru a transporta urina din corp. Penisul are un aport bogat de sange, precum si un strat muscular si nervi. Cand este excitat sexual, fluxul sanguin creste si devine erect. Testiculele produc sperma si hormonul testosteron.
In spatele fiecarui testicul se afla epididimul. Un tub in care este depozitat sperma. Cand penisul este erect, sperma se misca din epididim si prin canalul deferent catre uretra
Veziculele seminale fac un fluid care se amesteca cu sperma in uretra. Glanda prostatica are dimensiunea unei nuci. Inconjoara prima parte a uretrei si adauga mai mult lichid spermei. In timpul orgasmului, prostata stoarce acest lichid in uretra si in afara corpului.
De unde incepe cancerul de prostata?
Majoritatea cancerelor de prostata incep in celulele glandei exterioare ale prostatei si sunt cunoscute sub numele de adenocarcinoame acinare. Multe dintre aceste tipuri de cancer cresc extrem de lent si este putin probabil sa se raspandeasca. Dar unii pot creste mai repede.
Aflati despre alte tipuri de cancer de prostata
Ce este cancerul de prostata local avansat?
Cancerul de prostata local avansat este cancerul raspandit in tesuturile din apropiere, cum ar fi pasajul din spate (rect). Sau poate fi un cancer localizat cu risc ridicat care are un scor gleason peste 8 si un PSA ridicat.
Cancerul de prostata raspandit in alta parte a corpului dumneavoastra se numeste cancer de prostata avansat.
AFECTIUNI
Decizii cu privire la tratamentul dumneavoastra