Radioterapie superficială a pielii

Radioterapia superficială este un tip de radioterapie externă. Tratează cancerul pe sau aproape de suprafața pielii. Radioterapia superficială înseamnă că radiația nu se deplasează departe în corpul dumneavoastră.

Puteți face radioterapie superficială cu raze X cu energie redusă (fotoni) sau electroni. Medicul dumneavoastră va decide de care aveți nevoie. Acest lucru depinde de mărimea și profunzimea cancerului și de locul în care se află în organism.

Planificarea radioterapiei superficiale

Aveți o programare înainte de a începe radioterapia. Aceasta pentru ca echipa dumneavoastră de tratament să poată stabili doza de radioterapie de care aveți nevoie și exact unde aveți nevoie de ea.

Planificarea pentru radioterapie superficială implică, de obicei, medicul dumneavoastră să marcheze cu stiloul zona care necesită tratament. Radiografii dvs. de terapie fac apoi măsurători și fotografii. Uneori s-ar putea să urmărească și zona. Acest lucru vă permite să vă stabilească în poziția corectă de fiecare dată când aveți tratament.

Camera de mucegai

În funcție de zona de tratament, este posibil să aveți un ecran de plumb făcut pentru dvs. Aceasta este pentru a proteja zonele din apropiere ale corpului de radiații. De exemplu, dacă aveți cancer de piele pe nas, radiograful sau tehnicianul din camera de mucegai ar putea face o bandă îngustă de plumb care să se potrivească nării.

În unele cazuri, ele produc o matriță pentru a se potrivi cu forma cancerului și pentru a proteja celulele sănătoase din apropiere. Acest lucru este individual pentru dvs. și, prin urmare, este posibil să trebuiască să mergeți la o întâlnire suplimentară. Radiografii dvs. vă vor anunța dacă faceți acest lucru.

Tratament

Pentru a beneficia de tratament, vă aflați pe o canapea de radioterapie. Radiografii de terapie vă ajută să ajungeți în poziția corectă și să vă puneți matrițele sau scuturile de care ați putea avea nevoie. Folosesc fotografiile, măsurătorile și urmăririle pentru a vă poziționa corect.

Radiografii dvs. pun o parte din aparat (aplicatori) pe sau aproape de piele. Acest lucru nu va strica. Mașina rămâne în această poziție pentru întregul tratament. Tratamentul durează de obicei câteva minute.

Radiografii dvs. ies din cameră pentru câteva minute în timp ce aveți tratamentul. Vă pot vedea și auzi tot timpul. Nu poți simți nimic când ai efectiv tratamentul.
După tratament, radiografii dvs. se întorc în cameră și vă ajută să ieșiți de pe canapea. Apoi puteți pleca acasă. Nu sunteți radioactiv, așa că puteți fi în preajma altor persoane, inclusiv a copiilor.

Medicul dumneavoastră vă va spune pentru câte zile aveți radioterapie. Acest lucru poate varia de la o singură zi la fiecare săptămână, timp de până la aproximativ 6 săptămâni.

Tipuri de aparate pentru radioterapie superficială

Mașină LINAC – folosind electroni

Aveți tratamente electronice pe un LINAC. Un LINAC este cel mai frecvent aparat de radioterapie. Radiografii atașează părți suplimentare (aplicatoare) la LINAC pentru a trata cancerul de piele cu electroni.

Aparat de raze X superficial – folosind raze X cu energie redusă

Tratamentele cu fotoni cu consum redus de energie folosesc o mașină mult mai mică decât un LINAC. Are multe piese mobile și este de obicei pe roți.

Reacții adverse posibile

Este posibil ca pielea dumneavoastră din zona de tratament să devină roșie sau dureroasă după o radioterapie superficială. S-ar putea sângera sau mai rar sângera. Efectele secundare pot continua câteva săptămâni după tratament înainte de a începe să se îmbunătățească.

Părul tău va cădea și în zona tratată. Uneori această cădere a părului poate fi permanentă.

Sfaturi pentru îngrijirea pielii

În timpul tratamentului trebuie:

• nu lăsați zona de tratament la soare sau folosiți un
protector solar SPF ridicat  • folosiți săpun și cremă hidratantă simplă fără parfumuri
• tamponați pielea uscată cu un prosop
• evitați înotul (și câteva săptămâni după aceea)

Luni sau ani mai târziu, pielea ar putea părea mai palidă sau s-ar putea să vedeți vene mici în zona de tratament. Pielea dvs. va fi mult mai sensibilă la soare și ar trebui să continuați să încercați să păstrați zona în afara soarelui sau să utilizați un bloc solar puternic SPF.

Radiografii dvs. vă vor oferi mai multe informații despre îngrijirea pielii în timpul și după tratament.

Ți a fost de ajutor acest articol?