Riscuri și cauze

Majoritatea cancerelor de piele care nu sunt melanom sunt cauzate de expunerea la soare. Aceasta poate fi expunere pe termen lung sau perioade scurte de expunere intensă la soare și arsuri.

Vârstă

Cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai probabil să dezvolți cancer de piele non melanom. Dar cancerul de piele se poate dezvolta și la persoanele mai tinere.

expunere solară

Majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de expunerea la soare. Aceasta poate fi expunere pe termen lung sau perioade scurte de expunere intensă la soare și arsură Lumina ultravioletă din lumina soarelui dăunează ADN-ului din celulele pielii. Aceste daune se pot întâmpla cu ani înainte de apariția unui cancer.

 Istoria arsurilor solare

Un istoric de arsuri solare vă crește riscul de cancer de piele. Riscul este deosebit de mare dacă ați fost ars de soare de mai multe ori în timpul copilăriei. Persoanele care lucrează în exterior, cum ar fi muncitorii agricoli, grădinarii și lucrătorii de pe șantier, au, de asemenea, un risc crescut de cancer de piele fără melanom.

 Piele netedă

Cancerul de piele este mai frecvent la persoanele cu piele deschisă, deoarece au mai puțin din pigmentul protector numit melanină.

Persoanele cu pielea mai închisă la culoare sunt mai puțin susceptibile de a suferi de cancer de piele. Dar pot totuși să facă cancer de piele. Oamenii cu pielea mai închisă la culoare prezintă un risc deosebit de cancer de piele, în cazul în care corpul are o expunere directă mai redusă la soare. De exemplu, palmele și tălpile picioarelor.

Albinismul este o afecțiune genetică moștenită în care pielea nu produce deloc melanină. Oamenii albinoși au pielea foarte albă și părul blond pal. Acestea prezintă un risc mai mare decât media de cancer de piele, deoarece pielea lor nu are protecție naturală împotriva soarelui.

 Solarele

Solarele produc lumină ultravioletă care dăunează pielii. Cercetările au arătat că utilizarea unui solar provoacă melanom. Există acum dovezi care spun că solar ar putea crește riscul de cancer de piele fără melanom.

Cancer de piele anterior

Persoanele care au avut deja un cancer de piele prezintă un risc mai mare de a face altul în comparație cu cineva care nu a avut unul. Cercetătorii cred că acest lucru este cel mai probabil din cauza expunerii la soare. Ar trebui să vă ascundeți la soare și să aveți grijă la orice semne de cancer de piele.

Deși există un risc crescut, acest lucru nu înseamnă că veți dezvolta cu siguranță un alt cancer de piele.

Istoricul familial al cancerului de piele

Majoritatea cancerelor de piele care nu sunt melanom nu apar în familii. Dar cercetările au descoperit că unele familii par să aibă un număr mai mare decât în ​​mod normal.

Desigur, tipul de piele rulează în familii. Așadar, oamenii din familii cu pielea corectă vor fi mai expuși riscului. Dar ar putea exista și alte gene moștenite care cresc ușor riscul de cancer de piele non-melanom în unele familii.

Aveți un risc crescut de a dezvolta un cancer de piele cu celule scuamoase (SCC) dacă unul dintre părinții dvs. a avut un SCC. Persoanele cu antecedente familiale de melanom prezintă un risc crescut de cancer de piele cu celule bazale (BCC).

Afecțiuni ale pielii

Persoanele cu anumite afecțiuni ale pielii pot avea mai multe șanse să dezvolte cancer de piele. Acestea includ:

 Keratoza solară

Cheratoza solară se mai numește și cheratoză actinică. Este cauzat de mulți ani de expunere la soare. Se dezvoltă mici pete aspre, solzoase și roșii de piele, adesea pe față, pe mâini sau pe scalp (dacă sunteți chel). Persoanele cu risc mai mare de a dezvolta keratoză solară includ cei care lucrează în aer liber, au pielea deschisă, au părul roșu sau blond și care ard ușor.

Keratoza solară este un semn că pielea dvs. a fost deja deteriorată și ar trebui să aveți grijă suplimentară să vă acoperiți la soare. În timp, se poate transforma într-un cancer de piele cu celule scuamoase, dar acest lucru nu se întâmplă la toată lumea.

Keratoza solară poate fi tratată cu criochirurgie, creme de chimioterapie, retinoizi sau terapie fotodinamică.

 Xeroderma pigmentosum

Aceasta este o afecțiune genetică moștenită foarte rară. Este de obicei acolo la naștere, dar poate apărea în timpul adolescenței. Pielea dvs. nu poate repara daunele provocate de soare dacă aveți această afecțiune. Ar trebui să evitați expunerea la soare și alte surse de lumină UV. Persoanele cu această afecțiune suferă adesea de cancer de piele pe pielea expusă.

 Tratamentul psoriazisului

Psoriazisul nu este un factor de risc în sine. Unele tratamente pentru psoriazis, cum ar fi tratamentul cu lumină ultravioletă psoralen (PUVA), vă cresc riscul pe măsură ce utilizează lumina ultravioletă. Expunerea este atent monitorizată și este bună pentru psoriazisul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră echilibrează cu atenție beneficiile și riscurile acestor tratamente.

 Tratamentul eczemelor

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de eczeme este dermatita atopică. Poate fi tratat cu tratament cu lumină ultravioletă și un medicament numit metoxalen (un tip de psoralen), care crește riscul de cancer de piele non-melanom. Starea în sine ar putea crește riscul de cancer de piele, dar acest lucru trebuie cercetat mai departe.