Analize de sânge pentru limfom non-Hodgkin

Ca parte a diagnosticului pentru limfom non-Hodgkin (LNH), veți avea câteva analize de sânge. Testele de sânge nu pot diagnostica NHL, dar vă pot ajuta medicul să afle despre starea generală de sănătate și să verifice dacă ceva nu este în regulă.

Testele de sânge pot:

 • verificați starea generală de sănătate, inclusiv cât de bine funcționează ficatul și rinichii
 • verificați numărul de celule sanguine

Proba de sânge este trimisă la laborator. Tehnici specialiști și medici se uită la proba dvs. la microscop.

Ei pot vedea diferitele tipuri de celule și pot număra diferitele celule sanguine. De asemenea, pot testa diferite tipuri de substanțe chimice și proteine ​​din sânge.

Pregătirea pentru analize de sânge

Puteți mânca și bea în mod normal înainte de majoritatea analizelor de sânge. Pentru testele de sânge în post trebuie să nu mai mâncați și să beți în prealabil. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp.

Obținerea rezultatelor dvs.

Întrebați medicul, medicul sau asistentul flebotomist când și cum veți obține rezultatele. Unele rezultate ar putea fi disponibile rapid, cum ar fi o hemoleucogramă completă. Dar alte teste ar putea dura câteva săptămâni.

Riscuri posibile

Prelevarea de sânge (flebotomie) este un test sigur. Există posibilitatea:

 • sângerări și vânătăi – apăsarea puternică atunci când acul este îndepărtat poate ajuta la oprirea acestuia
 • durere – aceasta este în mod normal ușoară și poate dura câteva minute
 • umflare (edem) – cereți asistentei, medicului sau flebotomistului să evite un braț care este umflat sau cu risc de umflare
 • senzație de leșin sau leșin – spuneți persoanei care vă face testul de sânge dacă vă simțiți amețit sau amețit în orice moment
 • infecție – acest lucru este foarte rar

Tipuri de analize de sânge

Informații complete despre hemogramă

Un număr total de sânge (FBC) măsoară numărul de celule roșii, celule albe și trombocite din sânge.

 • Celulele roșii transportă oxigen în jurul corpului nostru. Hemoglobina este partea celulei care transportă oxigenul. Dacă aveți un număr scăzut de celule roșii, medicul dumneavoastră ar putea spune că sunteți anemic (pronunțat a-nee-mic). Acest lucru vă poate face să vă simțiți obosit, cu respirație scurtă și amețeală.
 • Celulele albe combate infecțiile. Există mai multe tipuri diferite de celule albe, inclusiv neutrofile și limfocite.
 • Trombocitele ajută la coagularea sângelui. Simptomele numărului scăzut de trombocite includ sângerări anormale, cum ar fi sângerarea gingiilor și sângerările nazale.

Nu există o gamă exactă de normal pentru hemogramele. Gama cifrelor menționate normal variază ușor între laboratoare și diferă, de asemenea, între bărbați și femei.

Informații despre uree și electroliți

Aceste analize de sânge arată cât de bine funcționează rinichii. Deșeurile chimice numite uree și creatinină sunt produse de organism. Rinichii noștri îi îndepărtează din sângele nostru și scapă de ei în urină.

Electrolitii sunt substanțe precum sodiu, potasiu, clorură și bicarbonat.

Testele funcției hepatice (LFT)

Testele funcției hepatice (LFT) verifică cât de bine funcționează ficatul. LFT-urile caută niveluri de enzime și proteine ​​produse de ficat sau care sunt eliminate de către ficat. Ei includ:

 • alanina aminotransferaza (ALT)
 • aspartat aminotransferază (AST)
 • fosfatază alcalină (ALP)
 • gamma-glutamil transferază (Gamma GT)

Acestea ar putea fi crescute dacă aveți un blocaj al ficatului sau al căii biliare sau dacă beți mult alcool.

LFT-urile analizează, de asemenea, cantitatea de bilirubină din sânge. Aceasta este o substanță chimică în bilă.

Bilirubina poate fi crescută dacă aveți o problemă cu ficatul sau vezica biliară. Bilirubina poate provoca îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).

LFT măsoară, de asemenea, albumina. Aceasta este o proteină din sânge care poate fi scăzută în unele tipuri de cancer. De asemenea, puteți avea cantități mici de albumină dacă ați mâncat cantități mici și sunteți subnutriți.

Analiza sângelui cu markeri tumorali

Markerii tumorali sunt substanțe care ar putea fi crescute dacă există un cancer. De obicei sunt proteine. Acestea pot fi găsite în sânge, urină sau țesuturile corpului.

Unii markeri tumorali sunt produși doar de un tip de cancer. Altele pot fi realizate de mai multe tipuri. Unii markeri se găsesc în condiții necanceroase, precum și în cancer.

Medicii ar putea folosi markeri tumorali pentru a ajuta la diagnosticarea unui cancer. Și dacă aveți cancer, aceștia vă pot ajuta, de asemenea, să monitorizați cât de bine funcționează tratamentul dumneavoastră pentru cancer sau să verificați dacă cancerul a revenit.

LDH (lactat dehidrogenază)

Aceasta este o substanță normală în sânge, dar este la niveluri mai mari decât cele normale în unele tipuri de limfom.

Analize de sânge pentru alte afecțiuni medicale

Este posibil să vi se facă analize de sânge pentru a verifica alte afecțiuni medicale, cum ar fi:

 • virusul imunodeficienței umane (HIV)
 • hepatita B
 • hepatita C

Ți a fost de ajutor acest articol?