Project Description
Cancer de colon
Despre cancerul de colon
Tipuri de cancer de colon
Ce determina aparitia cancerului de colon
Simptome
Masuri de preventie
1. Despre cancerul la colon
Colonul reprezinta penultima parte a intestinului gros, situandu-se intre rect si cecum. Acesta se ocupa de ultimele procese ale digestiei, fiind conectat la stomac prin intestinul subtire si este alcatuit din 4 regiuni: colonul ascendent, cel transversal, cel descendent și cel sigmoid. Colonul detine un rol important in purificarea organismului de materiile de care nu mai are nevoie si in sinteza anumitor vitamine (K si B7), iar bacteriile care populeaza colonul formeaza flora intestinala. De asemenea, acesta contribuie si la mentinerea unei imunitati puternice, astfel orice dezechilibru de la nivelul colonului va fi resimtit in intregul organism.
Cancerul de colon este o afectiune maligna ce apare la nivelul intestinului gros, avand ca punct de plecare colonul, o portiune foarte importanta a tractului digestiv. De regula, cancerul de colon afecteaza persoanele trecute de varsta de 45-50 de ani, insa boala poate surveni la orice varsta. Celulele colonului, din diverse motive, pot creste uneori intr-un fel atipic, necontrolat si haotic, astfel formandu-se polipii, niste formatiuni benigne care ulterior, se pot transforma in cancer. Majoritatea tipurilor de cancer de colon incep prin aparitia unei excrescente in mucoasa colonului, numita polip. Unele tipuri de polipi pot deveni canceroase de-a lungul a mai multor ani. Totusi, nu toate pot deveni canceroase.
Exista doua tipuri principale de polipi:
- Polipi hiperplazici si polipi inflamatorii: in general, nu sunt catalogati ca fiind formatiuni pre-canceroase si apar mai frecvent;
- Polipi adenomatosi (adenoame): de multe ori, adenoamele se transforma in cancer, iar din acest motiv sunt considerate a fi o faza pre-canceroasa;
Displazia este o alta afectiune pre-canceroasa – o zona dintr-un polip sau din mucoasa colonului in care s-a format o masa de celule crescute anormal, insa nu sunt celule canceroase.
Atunci cand intr-un polip s-a format un cancer, afectiunea se poate dezvolta in peretele colonului, care este alcatuit din mai multe straturi. Daca celulele canceroase le localizeaza in peretele colonului, acestea se pot raspandi in vasele limfatice sau in cele sanguine (canale mici care transporta lichide). Astfel, boala se poate raspandi in restul organismului, invadand ganglionii limfatici din apropiere sau alte organe (plamani, creier, ficat).
2. Tipuri de cancer de colon
Adenoacarcinoamele reprezinta aproximativ 95% din cazurile de cancer la colon, acestea debutand in celulele din glandele care produc mucoasa responsabila de lubrifierea colonului.
Exista 3 tipuri de tumori ale colonului, mai putin frecvente:
- Sarcoamele: aceste tumori pot aparea in vasele de sange, stratul muscular sau in alte tesuturi conjunctive ale peretelui colonului;
- Tumorile carcinoide: acestea debuteaza in celulele speciale din intestin, care produc hormoni;
- Limfoamele: acestea apar in celulele sistemului imunitar si de regula incep in ganglionii limfatici, insa pot aparea si in colon;
In functie de gradul de avansare a bolii, stadiile cancerului de colon se clasifica astfel:
Stadiul 0: acesta este stadiul de debut si se mai numeste si carcinom in situ. Cuvantul carcinom se refera la cancerul care se formeaza in tesutul epitelial, iar termenul de situ se refera la locatia de debut a bolii. Acest stadiu este considerat a fi unul limitat la mucoasa interna care acopera colonul.
Stadiul I: in acest stadiu, cancerul s-a extins dincolo de stratul intern al colonului, in straturile de mijloc ale acestuia.
Stadiul IA: atunci cand cancerul invadeaza stratul muscular.
Stadiul II: acesta este stadiul B al cancerului de colon – acest tip de cancer invadeaza stratul muscular, ajungand pana in tesuturile invecinate din spatiul intraperitoneal.
Stadiul IIB: in acest stadiu, tumora se extinde la peritoneul visceral, adica invadeaza organe sau structuri din spatiul intraperitoneal.
Stadiul III: acest stadiu se imparte in 3 etape: A, B, C.
Stadiul IIIA: atunci cand cancerul de colon poate fi raspandit prin mucoasa colonului la submucoasa si stratul muscular, pana la 1-3 (in cazuri rare 4-6) noduli limfatici din apropiere sau la tesuturile invecinate ale gangilonilor limfatici. De obicei, in acest stadiu incep sa apara metastazele.
Stadiul IIIB: in acest stadiu, cancerul se poate raspandi prin stratul muscular al peretelui colonului la mucoasa seroasa, se poate extinde prin mucoasa seroasa, insa nu la organele din apropiere, se poate extinde la 1-3 (uneori 4-6) ganglioni limfatici din apropiere sau la nivelul tesuturilor din apropierea ganglionilor limfatici.
Stadiul IIIC: cancerul se raspandeste prin mucoasa seroasa a peretelui colonului, insa nu la organele din vecinatate; acesta se poate extinde la 4-6 ganglioni limfatici din apropiere. De asemenea,
Stadiul IV: se mai numeste si cancer avansat; in acest stadiu tumora se raspandesre la organe indepartate (cele mai comune localizari sunt plamaniisi ficatul).
3. Ce determina aparitia cancerului colonial
Cauzele care duc la aparitia cancerului de colon nu sunt inca complet descifrate. Exista mai multi factori de risc, precum si o componenta genetica, dar, asemenea celorlalte tipuri de afectiuni maligne, principala cauza este o mutatie suferita la nivel de ADN. Celulele sanatoase, in mod normal, se divid dupa un tipar prestabilit, pentru a mentine echilibrul regenerarii celulare si o buna functionare a organismului. Atunci cand ADN-ul unei celule sufera o mutatie in ADN, acea celula va incepe sa se multiplice necontrolat chiar daca in respectiva populatie celulara nu mai este nevoie de celule. Drept urmare, se ajunge la un dezechilibru intre celulele care isi finalizeaza ciclul de viata si celulele noi, iar pe masura ce se acumuleaza celule modificate genetic, se va dezvolta o formatiune tumorala, care va invada tesutul adiacent.
In timp, amplificarea numarului de celule canceroase va avea o amploare suficient de mare incat sa invadeze tesutul din vecinatate si sa il distruga treptat. Totodata, celulele canceroase pot migra prin vasele de sange catre alte regiuni ale organismului.
Exista o serie de factori despre care se considera ca pot creste riscul unei persoane de a face aceasta forma de cancer:
- Istoric familial de cancer la colon: o persoana este mai predispusa la imbolnavire daca o ruda de gradul I sufera/a suferit de aceasta afectiune.
- Varsta inaintata: cancerul colonic poate debuta la orice varsta, insa majoritatea persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune sunt trecute de 50 de ani.
- Sindroame ereditare: un procent scazut din cazurile de cancer la colon pot fi asociate cu sindroame genetice familiale (polipoza adenomatoasa, sindrom Lynch, sindromul Turcoat, sindromul Peutz-Jeghers, polipoza asociata mutatiei genei MUTYH).
- Apartenenta la o anumita rasa: rasa afro-americana este mai predispusa la imbolnavirea de cancer colonic.
- Regim alimentar bogat in grasimi si sarac in fibre: unele studii asociaza cancerul colonic cu dietele bogate in carne rosie (carnea de vita, porc, miel, ficat) si procesata (mezeluri, fast-food).
- Stil de viata sedentar: persoanele inactive au un risc crescut de a dezvolta cancer de colon; activitatile fizice regulate pot reduce riscul de cancer.
- Diabetul si rezistenta la insulina cresc posibilitatea imbolnavirii de cancer colonic.
- Obezitatea: persoanele supraponderale prezinta un risc crescut de cancer de colon si de forme mai grave ale acestuia.
- Fumatul poate creste riscul imbolnavirii de cancer la colon.
- Alcoolul: consumul constant de alcool creste riscul de cancer colonic.
- Radioterapia pentru cancer: radioterapia abdominala pentru tratarea altor cancere favorizeaza aparitia cancerului la colon.
- Boli inflamatorii intestinale: colita ulceroasa si boala Crohn, boala colonului iritabil, cresc posibilitatea aparitiei cancerului de colon.
Un studiu efectuat pe soareci de catre cercetatorii de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, SUA, afirma ca un factor care duce la imbolnavirea de cancer colonial este o bacterie (Bacteroides fragilis – ETBF) care produce diaree la copii si adulti, care poate duce la inflamarea colonului si aparitia unor tumori maligne. Soarecii infectati cu ETBF s-au imbolnavit de diaree, s-au insanatosit repede, iar apoi dupa o saptamana, s-a constatat aparitia unor mici tumori in colonul inflamat. Dupa o luna, colonul soriceilor infectati s-a umplut de tumori. Cercetatorii considera ca bacteria ar putea interactiona cu altele din intestin, ducand astfel la aparitia cancerului la colon, deoarece pana la 40% dintre persoanele cu cancer la colon sunt purtatoare de ETBF.
4. Simptome
In stadiile incipiente ale bolii, cancerul colonic poate sa nu prezinte simptome deranjate sau sesizabile. Printre primele simptome se regasesc urmatoarele:
- Modificari ale culorii scaunului;
- Constipatie alternata cu diaree;
- Sange in scaun;
- Modificari ale formei scaunului (mult mai subtire, aprape ca si un creion);
- Crampe abdominale;
- Sangerare rectala;
- Balonare excesiva fara o cauza sigura care poate fi asociata cu alimentatia zilnica;
- Durere abdominala;
De foarte multe ori, cancerele colorectale se manifesta prin sangerari la nivelul tractului digestiv. Aceste sangerari pot sau nu pot fi vizibile in scaun, dar in timp, pierderea de sange poate duce la un numar scazut de globule rosii, provocand anemie. Uneori, primul semn al cancerului la colon este o analiza de sange in care se vede un numar scazut de globule rosii.
Intr-un stadiu mai avansat al bolii, se adauga urmatoarele simptome:
- Pierdere in greutate neintentionata;
- Oboseala excesiva;
- Slabiciune inexplicabila;
- Modificari ale scaunului care dureaza mai mult de o luna;
- Vedere incetosata;
- Fracturi osoase;
- Varsaturi frecvente, fara vreo cauza clara;
- Dureri de cap cronice;
- Senzatia ca si cum intestinele nu ar fi complet goale;
- Umflarea mainilor si picioarelor;
- Icter;
5. Masuri de preventie
Nu s-a descoperit o metoda care sa previna cancerul in proportie de 100%, dar totusi, exista o serie de masuri pe care le putem adopta ca sa reducem riscul imbolnavirii, cum ar fi schimbarea stilului de viata, modificand factorii de risc care ne permit acest lucru.
Aparitia cancerului de colon poate fi prevenit astfel:
- Adoptarea unei diete bogate in fructe, legume, cereale integrale (in special alimente vii);
- Consum moderat (ocazional) de alcool;
- Renuntarea la fumat;
- Mentinerea unei greutati corporale sanatoase, optime;
- Integrarea sportului in rutina noastra (de preferat in majoritatea zilelor din saptamana);
Scurt rezumat
Ce este cancerul colorectal?
Cancerul intestinal este cancerul care începe în intestinul gros (colon) sau în pasajul din spate (rect). Este, de asemenea, cunoscut sub numele de cancer colorectal.
Cancerul este atunci când celulele anormale încep să se divizeze și să crească într-un mod necontrolat. Celulele pot crește în țesuturi sau organe înconjurătoare și se pot răspândi în alte zone ale corpului. Intestinul face parte din sistemul digestiv. Este împărțit în intestinul subțire și mare. Intestinul gros include:
- colon
- pasaj din spate (rect)
- deschiderea intestinului (anus)
Această secțiune este despre cancerul de colon și rect. Avem secțiuni separate despre cancerul anal și cancerul intestinului subțire.
De unde începe cancerul intestinal?
De unde începe cancerul intestinal va afecta tratamentul pe care l-ați putea avea. De exemplu, tratamentul pentru cancerul de colon poate fi diferit de tratamentul pentru cancerul de rect.
Cancer de colon
Colonul este prima parte a intestinului gros. Are o lungime de aproximativ 5 metri și are 4 secțiuni. Cancerul se poate dezvolta în oricare dintre acestea.
Părțile colonului sunt:
- Colon ascendent – trece pe partea dreaptă a abdomenului. Este conectat la intestinul subțire printr-o secțiune a intestinului numită cec
- Colon transvers – traversează corpul de la dreapta la stânga, sub stomac
- Colon descendent – curge pe partea stângă a abdomenului
- Colon sigmoid – o îndoitură în formă de „S” care unește colonul descendent cu pasajul din spate
Cancerul rectal
Cancerul rectal începe în ultima parte a intestinului gros (pasajul din spate). Această parte a intestinului stochează caca (scaun) până când este gata să fie trecută din corp.
Cancerul rectal este, de asemenea, numit cancer al rectului.
Cancer anal
Cancerul anal începe în anus, care este deschiderea chiar la capătul intestinului gros. Poo îți părăsește corpul prin anus.
Cancerul intestinului subțire
Intestinul subțire este între burtă (stomac) și intestinul gros.
Dacă cancerul de intestin se răspândește
Cancerul intestinal se poate răspândi în altă parte a corpului prin sistemul limfatic. Sistemul limfatic este format din ganglioni limfatici, care fac parte din sistemul imunitar al organismului. Unul dintre primele locuri în care cancerul intestinal se răspândește este la ganglionii limfatici din burtă (abdomen).
Cancerul intestinal se poate răspândi și în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin. Ficatul este un loc comun pentru răspândirea cancerului colorectal, deoarece sângele curge direct din intestin în ficat. Cancerul se poate răspândi și în plămâni sau în os, dar acest lucru este mai puțin frecvent.
Factori de risc
Atât bărbații, cât și femeile pot face cancer intestinal. Este mai frecvent la persoanele în vârstă.
Riscul de a dezvolta cancer intestinal depinde de mulți factori, printre care:
- vârstă
- genetică și istoria familiei
- afecțiuni medicale precum polipoza adenomatoasă familială (FAP), sindromul Lynch, colita ulcerativă și boala Crohn
- dieta și factorii de viață
- radiații