Test imunochimic fecal

FIT (Test imunochimic fecal) este un test care caută sânge într-un eșantion de fecale. Se caută urme minuscule de sânge pe care s-ar putea să nu le puteți vedea și care ar putea fi un semn de cancer.

Urmele de sânge din caca pot fi cauzate de alte afecțiuni medicale și nu înseamnă neapărat că aveți cancer. Dar dacă este cancer, găsirea acestuia într-un stadiu incipient înseamnă că tratamentul este mai probabil să funcționeze.

Aceste informații sunt despre utilizarea testului FIT pentru persoanele care au simptome care ar putea fi cauzate de cancerul intestinal. Avem informații separate despre utilizarea FIT pentru Programul de screening al cancerului intestinal pentru persoanele care nu au simptome de cancer intestinal.

Ce este FIT?

Testul imunochimic fecal (FIT) caută urme mici de sânge în poo, care sunt prea mici pentru a fi văzute. Testul recunoaște sângele uman. Aceasta înseamnă că este mai puțin probabil să ridici în sânge alt sânge care ar putea proveni din ceva pe care l-ai mâncat.

De ce trebuie să fac un test FIT?

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă facă acest test ca parte a investigației pentru simptomele dumneavoastră. Rezultatele FIT îl ajută pe medicul dumneavoastră să decidă dacă vă recomandă urgent pentru mai multe teste.

Este posibil să trebuiască să faceți acest test dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de cancerul intestinal. Simptomele pot include:

  • o schimbare a obiceiurilor intestinale normale, cum ar fi poo mai slăbit, pooing mai des sau constipație
  • un nivel mai scăzut decât celulele roșii din sânge (anemie)
  • slabire inexplicabila
  • dureri de burtă (abdominale)

Cum fac un test FIT?

Faceți acest test singur acasă. Trebuie doar să colectați un singur eșantion de caca.

Medicul dumneavoastră vă va face testul. Sau vă vor aranja să obțineți unul în postare.

Cel mai simplu mod de a colecta proba este de a folosi un recipient vechi de plastic, căptușiți-l cu hârtie igienică și puneți-l în toaletă. Și apoi puneți o poo în recipient.

Nu introduceți în recipient. Și nu vă lăsați poo să atingă apa sau toaleta.

După ce ați colectat poo:

  • scufundați bățul din trusa de testare în poo
  • asigurați-vă că sfârșitul este acoperit cu poo
  • puneți bățul înapoi în tub și răsuciți-l
  • scrieți data pe partea laterală a tubului
  • introduceți tubul în punga de probă

După test

Medicul dumneavoastră vă va oferi instrucțiuni clare despre ce să faceți cu proba de caca.

S-ar putea să returnați proba la medicul general sau la spital. Sau s-ar putea să vă dea un plic și să vă ceară să îl trimiteți în poștă.  

Obținerea rezultatelor dvs.

Ar trebui să obțineți rezultatele în termen de 1 sau 2 săptămâni. 

Așteptarea rezultatelor vă poate face să vă faceți anxietate. Întrebați-vă medicul sau asistenta medicală cât timp va dura pentru a le obține. Contactați medicul care a organizat testul dacă nu ați auzit nimic după câteva săptămâni.

Există rezultate diferite pe care le puteți obține după FIT. Acestea includ:

Sânge în caca

Veți avea nevoie de teste suplimentare dacă există sânge găsit în caca. Medicul dumneavoastră ar putea numi acest FIT pozitiv.

Asta nu înseamnă că aveți cancer. Sângele din caca poate fi cauzat de cancer sau de alte afecțiuni medicale.

De obicei, aveți un test pentru a privi interiorul intestinului gros. Aceasta se numește colonoscopie.

 

Fără sânge în caca

Aceasta înseamnă că nu s-a găsit sânge în poo. Este posibil ca medicul dumneavoastră să numească acest FIT negativ.

Pentru majoritatea oamenilor acest lucru înseamnă că nu au cancer. Dar un rezultat normal FIT nu exclude complet cancerul. Unele persoane pot avea cancer și un rezultat normal FIT.

Este important să vă întoarceți la medicul dumneavoastră dacă simptomele dvs. continuă, se modifică sau se agravează, chiar dacă aveți rezultate normale ale testelor. Unii oameni vor trebui să aibă teste suplimentare.  

Ți a fost de ajutor acest articol?