Riscuri și cauze
Riscul dvs. de a dezvolta cancer de colon (colon și rect) depinde de multe lucruri, inclusiv de vârstă, genetică și factori de stil de viață.
Orice lucru care vă poate crește riscul de cancer este numit factor de risc. Cei care scad riscul sunt numiți factori de protecție.
A avea unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că veți avea cu siguranță cancer de colon.
Factorii de risc pentru cancerul intestinal includ:
Dietă
Este foarte dificil să cercetăm legătura dintre dietă și cancer. Oamenii de știință trebuie să efectueze studii foarte ample pentru a vedea ce alimente specifice ar putea reduce riscul de cancer și care ar putea crește riscul.
Rolul unor părți ale dietei noastre rămâne necunoscut sau incert. Dar știm că unele alimente pot afecta cu siguranță riscul de cancer intestinal.
Consumați prea multă carne roșie și procesată
Multe studii au arătat că consumul de multă carne roșie și procesată crește riscul de cancer intestinal. Se estimează că aproximativ 13 din 100 de cazuri de cancer intestinal (aproximativ 13%) în Marea Britanie sunt legate de consumul acestor carne.
Carnea procesată este orice carne care a fost tratată pentru a o conserva și / sau pentru a adăuga aromă – de exemplu, slănină, salam, cârnați, conserve de carne sau pepite de pui. Și o porție este de aproximativ 2 cârnați sau 3 felii de șuncă.
Guvernul recomandă ca persoanele care mănâncă peste 90g de carne roșie și procesată pe zi să o reducă la 70g sau mai puțin. 70g este greutatea gătită. Este cam la fel ca 2 cârnați.
Ar putea ajuta să schimbați carnea roșie cu pui sau pește. Sau folosiți fasole și leguminoase în mese în loc de carne.
Mănâncă prea puțină fibră
Consumul de multe fibre reduce riscul de cancer intestinal. Consumul de prea puține fibre cauzează aproximativ 30 din 100 de cazuri de cancer intestinal (aproximativ 30%) în Marea Britanie.
Puteți crește fibra din dieta dvs. alegând versiuni integrale de alimente. Pentru a obține mai multe fibre în dietă, încercați:
- schimbând cu orez brun, paste sau pâine
- schimbându-vă gustarea cu floricele cu conținut scăzut de calorii, mai degrabă decât cu chipsuri
- alegerea cerealelor integrale pentru micul dejun
- consumul de mai multe fructe și legume bogate în fibre, cum ar fi mazărea și zmeura
Fiind supraponderal și obez
Obezitatea este o cauză a cancerului intestinal. Se estimează că 11 din 100 de cancere intestinale (11%) din Marea Britanie sunt legate de supraponderalitate sau obezitate.
Obezitatea înseamnă a fi foarte supraponderal cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare. Și a fi supraponderal este un IMC cuprins între 25 și 30. Riscul de cancer intestinal este mai mare la persoanele obeze comparativ cu cei care au un IMC sănătos.
Activitate fizica
Încercați să păstrați o greutate sănătoasă, fiind activ fizic și mâncând o dietă sănătoasă și echilibrată. Există dovezi puternice care arată că persoanele care sunt mai active din punct de vedere fizic prezintă un risc mai scăzut de cancer intestinal.
Fumatul de tutun
7 din 100 din cancere intestinale (7%) din Romania sunt legate de fumat. Riscul crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi.
Nu este niciodată prea târziu să nu mai fumezi, dar cu cât te oprești mai repede, cu atât mai bine.
Alcool
Alcoolul crește riscul de cancer intestinal. S-a estimat că aproximativ 6 din 100 de cancere intestinale (aproximativ 6%) din Marea Britanie sunt legate de consumul de alcool.
Vârstă
Cancerul intestinal este mai frecvent la persoanele în vârstă. Peste 40 din 100 de cazuri de cancer intestinal (mai mult de 40%) în Marea Britanie în fiecare an sunt diagnosticate la persoanele cu vârsta de 75 de ani sau peste.
Istorie de familie
Riscul de cancer intestinal este crescut dacă aveți o rudă de gradul întâi diagnosticată cu cancer intestinal. O rudă de gradul I este un părinte, un frate sau o soră, un fiu sau o fiică.
Riscul crește în continuare dacă aveți mai mult de o rudă diagnosticată cu cancer intestinal. Sau aveți o rudă de gradul I diagnosticată la o vârstă fragedă, de exemplu, sub vârsta de 45 de ani.
Discutați cu medicul de familie dacă credeți că aveți antecedente familiale de cancer intestinal. S-ar putea să vă trimită la o clinică de genetică, dacă este cazul. Un genetician efectuează o evaluare detaliată și poate confirma dacă oamenii au nevoie de screening sau teste genetice.
Condiții moștenite
Există unele afecțiuni moștenite rare sau sindroame asociate cu anumite modificări genetice. Membrii familiei au un risc crescut de cancer intestinal dacă moștenesc aceste modificări genetice.
Polipoză adenomatoasă familială (FAP) este una dintre aceste condiții. FAP este responsabil pentru mai puțin de 1 din 100 de cazuri (mai puțin de 1%) din toate cazurile de cancer intestinal. Dacă nu sunt tratați, toți indivizii cu acest sindrom vor dezvolta aproape sigur cancerul intestinal până la 40 de ani.
Specialiștii recomandă ca persoanele cu FAP să fie supuse unei intervenții chirurgicale intestinale la 20 de ani. Chirurgul îndepărtează de obicei colonul pentru a preveni dezvoltarea cancerului intestinal.
O altă afecțiune este sindromul Lynch sau cancerul de colon ereditar non-polipozic (HNPCC). Persoanele cu această defecțiune genetică prezintă un risc mai mare de a face cancer intestinal și alte tipuri de cancer.
Persoanele cu modificări genetice care cresc riscul cancerului intestinal ar putea avea nevoie de screening mai des decât populația generală.
Colita ulcerativă și boala Crohn
Colita ulcerativă și boala Crohn sunt boli cronice ale intestinului care provoacă inflamații în intestin. A avea oricare dintre aceste boli timp de mulți ani vă crește riscul de cancer intestinal.
Cancerul anterior
Aveți un risc crescut de a dezvolta un alt cancer intestinal dacă ați avut deja un cancer intestinal în trecut. Specialistul dvs. vă va vorbi despre cât de des este posibil să aveți nevoie de screening.
Este posibil să aveți un risc ușor crescut de a face cancer intestinal dacă ați avut un alt tip de cancer în trecut. Acest lucru se poate datora unor modificări genetice sau unui efect al tratamentului pentru primul cancer. În unele cazuri, se poate datora unor factori de risc comuni, cum ar fi fumatul sau supraponderalitatea.
Conditii medicale
Diabet
Dacă aveți diabet, pancreasul nu produce suficient un hormon numit insulină. Persoanele cu diabet pot avea un risc crescut de cancer intestinal. Nu știm de ce este acest lucru și oamenii de știință se uită la el.
Pietre biliare
Riscul de cancer rectal este crescut la persoanele cu calculi biliari comparativ cu cei fără. De asemenea, persoanele cu calculi biliari au riscul dublu de a dezvolta polipi în intestinul gros (colon) comparativ cu cei fără calculi biliari.
Acromegalie
Persoanele cu acromegalie au, de asemenea, un risc crescut de cancer intestinal, deși studiile încă încearcă să afle de ce. Acromegalia este o afecțiune în care glanda pituitară produce prea mult hormon de creștere și provoacă o creștere excesivă a oaselor, în special la nivelul feței.
Polipi benigni în intestin
Creșterile intestinale, numite polipi sau adenoame, nu sunt canceroase. Dar se pot dezvolta în cancer pe o perioadă lungă de timp. De fapt, majoritatea cancerelor intestinale se dezvoltă dintr-un adenom. Riscul de a dezvolta cancer depinde de câți polipi aveți și de cât de mari sunt.
Adenoamele sunt destul de frecvente. Aproximativ o treime din populație va avea cel puțin un polip până la vârsta de 60 de ani. Dar doar o mică parte a adenoamelor se dezvoltă în cancer și durează ani să se întâmple.
Programele de screening pentru cancerul intestinal din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au ca scop găsirea și îndepărtarea polipilor din populația generală înainte ca acestea să devină canceroase.
Radiații
Aproximativ 2 din 100 de cazuri (aproximativ 2%) de cancer intestinal în Marea Britanie sunt legate de expunerea la radiații. Unele dintre aceste cazuri se datorează tratamentului cu radioterapie pentru cancerul anterior. Restul sunt legate de radiațiile utilizate în teste precum radiografiile și scanările CT (radiații diagnostice) și radiațiile de fond.
Infecții
Există unele dovezi că riscul de cancer intestinal este mai mare la persoanele care au o infecție numită Helicobacter pylori (H. pylori). Acesta este un tip de bacterie care poate provoca ulcere gastrice. Aceasta este o infecție obișnuită pe care o au mulți oameni. Majoritatea nu se dezvoltă în cancer.
Alte cauze posibile
Poveștile despre cauzele potențiale sunt adesea în mass-media și nu este întotdeauna clar ce idei sunt susținute de dovezi. S-ar putea să existe lucruri despre care ați auzit și pe care nu le-am inclus aici. Acest lucru se datorează faptului că fie nu există dovezi despre ele, fie este mai puțin clar.