Colonoscopie

O colonoscopie privește întregul interior al intestinului gros.

Un endoscopist (un profesionist specializat în domeniul sănătății) folosește un tub flexibil numit colonoscop. Tubul are o lumină mică și cameră la un capăt. Endoscopistul introduce tubul în pasajul din spate și îl trece de-a lungul intestinului. Ei pot vedea imagini ale interiorului intestinului pe un monitor TV.

De ce s-ar putea să aveți o colonoscopie

S-ar putea să aveți o colonoscopie pentru:

  • ajuta la găsirea cauzei simptomelor intestinale
  • căutați semne timpurii ale cancerului intestinal ca parte a programului național de screening sau dacă aveți un risc crescut de cancer intestinal
  • vă monitorizează după tratament pentru cancerul intestinal

Înainte de test

Intestinele trebuie să fie goale pentru o colonoscopie.

Pentru a face acest lucru, luați medicamente (laxative) pentru a vă goli intestinul cu o zi înainte de test. Un laxativ este un preparat lichid pentru intestin.

După ce ați luat laxativele, este posibil să aveți nevoie de toaletă des și foarte brusc. S-ar putea să aveți niște crampe. Este sensibil să stați acasă câteva ore după ce ați luat laxative, astfel încât să vă aflați lângă o toaletă.

Spitalul vă poate cere să consumați o dietă săracă în fibre timp de 1 sau 2 zile înainte de test. Este foarte important să beți multe lichide limpezi. Aceasta include:

  • apă
  • ceai negru sau cafea
  • dovlecei (fără culoare roșie sau violet)
  • supă clară

Înainte de test, ar trebui să primiți instrucțiuni scrise despre ceea ce trebuie să faceți.

Contactați spitalul pentru sfaturi dacă sunteți diabetic sau luați medicamente obișnuite. Este posibil să trebuiască să opriți unele medicamente înainte de test.

Ce se întâmplă

De obicei, aveți o colonoscopie ca ambulator în secția de endoscopie de la spital.

Înainte de procedură, vă veți vedea endoscopistul. Vă vor explica procedura și vă vor cere să semnați un formular de consimțământ. Acesta este un moment bun pentru a vă adresa orice întrebări.

Purtați o rochie de spital și s-ar putea să purtați și pantaloni scurți de hârtie cu deschidere în spate.

Vi se oferă analgezice și un medicament care să vă relaxeze, acestea vă fac să vă somnolenți (sedare). Aveți aceste injecții într-un tub mic (canulă) în venă. Unele spitale folosesc gaz și aer (Entonox). Aceasta este o ameliorare rapidă a durerii pe care o respirați prin bucată.

Te întinzi pe partea stângă cu genunchii înălțați spre piept. Colonoscopul intră în pasajul din spate (rect) și trece în intestin. Tubul se îndoaie ușor, astfel încât să poată trece în jurul curbelor din intestin.

O cantitate mică de gaz este introdusă în intestin pentru a vă ajuta să vedeți toată mucoasa intestinală.

Endoscopistul vă poate apăsa pe stomac sau vă poate schimba poziția pentru a ajuta tubul să treacă prin intestin.

În timpul testului, ei fac fotografii ale mucoasei intestinale. Iar endoscopistul poate elimina probe de țesut (biopsii). Dacă văd creșteri (polipi), le îndepărtează cu o buclă de sârmă, pune colonoscopul. Este posibil să aveți și un colorant pulverizat pe mucoasa intestinului pentru a arăta orice zone anormale. Aceasta se numește cromoscopie.

Colonoscopiile pot fi inconfortabile, dar nu ar trebui să fie dureroase.

După testul tău

Mergi într-o zonă de recuperare pentru a te odihni dacă ai avut sedare. Asistenta ta te monitorizează. Vă oferă o gustare și o băutură când sunteți gata. S-ar putea să vă aflați în zona de recuperare pentru câteva ore.

Este posibil să aveți dureri de balonare și crampe după test. Acest lucru se datorează gazului care intră în intestin. În mod normal, revine la normal după câteva ore.

În timp ce aveți sedare, veți avea nevoie de cineva cu dvs., astfel încât să vă poată duce acasă și să rămână cu voi peste noapte. De asemenea, timp de 24 de ore după ce nu trebuie să conduceți, să beți alcool, să folosiți utilaje grele sau să semnați documente obligatorii din punct de vedere legal.

Obținerea rezultatelor dvs.

Înainte de a pleca acasă, medicul vă spune dacă v-au îndepărtat orice creștere (polipi) sau probe de țesut (biopsii) din intestin.

Rezultatele biopsiei pot dura până la 2 săptămâni. Specialistul dvs. vă scrie cu rezultatele. Dacă medicul de familie v-a recomandat pentru test, ar trebui să primească și o copie. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă nu ați auzit nimic după câteva săptămâni.

Așteptarea rezultatelor biopsiei poate fi un moment anxios. Ar putea fi util să vorbești cu cineva apropiat.

De asemenea, puteți contacta asistenții medicali din Cancer Research UK la un număr de telefon gratuit 0808 800 4040. Liniile sunt deschise de la 9:00 la 17:00, de luni până vineri.

Riscuri posibile

Colonoscopia este o procedură foarte sigură. Dar asistenta vă va spune cu cine să contactați dacă aveți probleme ulterior. Medicii dvs. se asigură că beneficiile unei colonoscopii depășesc orice riscuri posibile.

Dureri abdominale (abdominale)

Este posibil să aveți sângerări, crampe sau dureri în burtă după test. Acest lucru se datorează dioxidului de carbon sau aerului pe care l-au introdus în intestin. Acest lucru ar trebui să dispară după câteva ore. Este posibil să aveți, de asemenea, o anumită durere sau sensibilitate dacă vi s-a îndepărtat unele țesuturi în timpul colonoscopiei.

Sângerare

După îndepărtarea unei biopsii sau a unui polip, este posibil să aveți sângerări. Aceasta este de obicei o cantitate mică și se oprește singură în câteva zile.

Lacrimă în intestin

Foarte rar există o mică ruptură în peretele intestinal (perforație). Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara lacrima.

Respiratie dificila

Există riscul de a reacționa la medicamentul de sedare. Poate provoca dificultăți temporare la respirație. Dar acest lucru este rar. Este ușor de tratat, oferindu-vă oxigen printr-un mic tub de plastic în nas. Asistenta ta vă monitorizează îndeaproape.