Colonografia CT

Colonografia CT (tomografie computerizată) este un test care utilizează scanări CT pentru a verifica intestinul gros (colon) și pasajul posterior (rect). Se mai numește și colonoscopie virtuală.

Aveți acest test ca ambulatoriu în secția de scanare CT (sau radiologie) de la spital. Un radiograf sau un medic specialist (radiolog) efectuează testul.

De obicei durează aproximativ 30 de minute, dar ar trebui să vă așteptați să fiți în departament aproximativ o oră sau cam așa ceva.

De ce s-ar putea să aveți acest test

De obicei, aveți acest test pentru a vă ajuta să găsiți cauza simptomelor.

Înainte de test

Veți primi informații scrise despre ce trebuie să faceți înainte de a efectua o scanare. Pregătirea dvs. începe cu câteva zile înainte de test. Este important să urmați instrucțiunile, astfel încât intestinul să fie gol înainte de test.

Trebuie să luați medicamente puternice (laxative) pentru a vă goli intestinul cu o zi înainte. Sau poate fi necesar să beți un lichid special (mediu de contrast) numit gastrografin timp de 1 sau 2 zile.

Gastrografin este un tip de colorant care conține iod. Vă ajută să clarificați imaginile de scanare. De asemenea, acționează ca un laxativ și vă poate da diaree.

A avea gastrografină sau laxative va însemna că trebuie să vă deschideți intestinele des și poate foarte brusc. S-ar putea să aveți și unele dureri de crampe. Este logic să stați acasă câteva ore după ce ați luat gastrografin sau laxative, astfel încât să vă aflați lângă o toaletă.

Este posibil să trebuiască să urmați o dietă săracă în fibre timp de 1 sau 2 zile înainte de test. Este important să beți multe lichide clare, cum ar fi:

  • apă
  • ceai negru sau cafea
  • dovlecei (fără culoare roșie sau violet)
  • supă clară

Poate fi necesar să întrerupeți administrarea comprimatelor de fier sau a altor medicamente care pot provoca constipație, timp de 1 săptămână înainte de test.

Contactați departamentul CT dacă sunteți gravidă sau diabetică.

Obținerea rezultatelor dvs.

Poate dura până la 1 până la 2 săptămâni pentru a obține rezultatele. De obicei, obțineți rezultatele de la specialistul dvs. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră cât timp ar trebui să vă așteptați să obțineți rezultatele.

Așteptarea rezultatelor poate fi un moment anxios. Ar putea fi util să vorbești cu cineva apropiat.

Dacă nu ați obținut rezultatele la câteva săptămâni după test, puteți contacta medicul pentru a vă urmări rezultatele.

Riscuri posibile

Colonografia CT este o procedură foarte sigură, dar radiograful dvs. vă va spune cu cine să contactați dacă aveți probleme după test. Medicii dvs. se vor asigura că beneficiile unei colonografii CT depășesc riscurile posibile.

Deshidratare 

Eliminarea intestinului poate provoca deshidratare la unele persoane. Este foarte important să beți multe lichide înainte și după scanare.

Gastrografin poate face oamenii să se simtă sau să se îmbolnăvească. Poate provoca o erupție ușoară, dar acest lucru este mai puțin frecvent. Foarte rar puteți avea o reacție alergică.

Efectele mediului de contrast 

Injecția de mediu de contrast ar putea să vă facă să vă fierbă și să se spele câteva minute. S-ar putea să obțineți un gust metalic în gură. Este obișnuit să simți căldură ca și cum ai trece urina, dar nu ai. Acest sentiment dispare repede.

Foarte rar, oamenii au o reacție la mediul de contrast. Dacă vă simțiți rău sau aveți probleme cu respirația în timpul testului, spuneți imediat radiografului.

Dureri abdominale

Este posibil să aveți balonări sau dureri în burtă (abdomen) după test. Acest lucru se datorează dioxidului de carbon sau aerului introdus în intestin. Acest lucru ar trebui să dispară la scurt timp după aceea.

Lacrimă în intestin 

Există un risc mic de rupere (perforare) în intestin. Acest lucru este foarte rar. Dacă s-ar întâmpla, ai avea nevoie adesea de o intervenție chirurgicală pentru a repara lacrima.

Vedere neclara 

Medicamentul utilizat pentru relaxarea peretelui intestinal poate provoca o vedere încețoșată temporar. Nu ar trebui să conduceți timp de o oră sau cam așa sau până când viziunea dvs. nu va reveni la normal. Spuneți radiografului dacă aveți glaucom sau probleme cardiace înainte de a lua medicamente pentru a vă relaxa intestinele.

Expunerea la radiații 

Computerele computerizate utilizează raze X pentru a realiza imagini. Veți fi expus la o cantitate mică de radiații. Nu ar trebui să aveți colonografie CT dacă există riscul de a fi gravidă.