Chirurgie pentru îndepărtarea colului uterin (trahelectomie radicală)

O trahelectomie radicală este o operație pentru îndepărtarea majorității colului uterin și a părții superioare a vaginului. Uterul este lăsat la locul său și, prin urmare, poate fi posibil să aveți un copil după aceea.

S-ar putea să aveți acest tip de operație pentru un cancer în stadiul incipient 1.

Aveți operația sub anestezie generală. În timpul operației, medicul dumneavoastră (oncolog ginecologic) îndepărtează și țesutul din jurul colului uterin și al ganglionilor limfatici din apropiere.

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul limfatic. Dacă celulele canceroase se desprind de o tumoare, primul loc în care pot călători este cei mai apropiati ganglioni limfatici. Deci, medicul dumneavoastră ii elimină și verifică dacă există celule canceroase.

Înainte de operație

Medicul dumneavoastră vă va verifica dacă sunteți pregatit si in stare buna pentru un anestezic general. Vă vor vorbi despre operațiune și vă vor răspunde la orice întrebări.

A avea un anestezic general înseamnă că nu veți putea mânca sau bea pentru câteva ore înainte. De obicei, încetați să mâncați cu cel puțin 6 ore înainte de procedură. De obicei, puteți bea apă cu până la 2 ore înainte. Asistenta dumneavoastră vă va da instrucțiuni despre acest lucru.

În timpul intervenției chirurgicale

De obicei, medicul dumneavoastră vă îndepărtează tumoarea prin vagin sau pot face o tăietură (o incizie) în abdomen (abdomen) pentru a efectua operația.

Îndepărtează cea mai mare parte a colului uterin, dar lasă în urmă deschiderea internă. Acestea sunt strânse, lăsând o mică deschidere pentru a permite sângelui să scape în timpul perioadei.

Cusătura este suficient de puternică pentru a susține un copil în viitor. Bebelușul s-ar naște prin cezariană.

Îndepărtarea ganglionilor limfatici

În timpul operației, medicul dumneavoastră vă îndepărtează ganglionii limfatici din jurul colului uterin și uterului pentru a verifica dacă cancerul s-a răspândit. De obicei, fac acest lucru prin intervenția chirurgicală.

Chirurgia găurilor de cheie se mai numește acces minim sau chirurgie laparoscopică. În loc de un loc mare al rănii pe abdomen, aveți mai multe răni mai mici, fiecare având de obicei mai puțin de un centimetru lungime.

De obicei, medicul dumneavoastră face până la 5 mici tăieturi prin piele în abdomenul inferior. Pun mici instrumente chirurgicale și un laparoscop prin acestea pentru a efectua operația. Un laparoscop este ca un telescop îngust care luminează și mărește imaginea din interiorul corpului tău. Medicul dumneavoastră poate vedea imaginile pe ecranul unui televizor.

Tratament suplimentar

Medicul dumneavoastră trimite țesutul pe care îl îndepărtează, inclusiv ganglionii limfatici, la laborator. Aceasta este pentru a verifica dacă au eliminat tot cancerul din colul uterin și pentru a vedea dacă există celule canceroase în ganglionii limfatici.

Specialistul dumneavoastră vă va oferi mai mult tratament dacă există riscul ca celulele canceroase să fie lăsate în urmă sau dacă există vreun semn că cancerul s-a răspândit. Aceasta poate include o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea uterului (histerectomie) sau chimioterapie cu radioterapie.

A avea un tratament suplimentar înseamnă că nu veți mai putea rămâne gravidă în viitor. Acest lucru poate fi foarte supărător dacă sperați să aveți o familie. Medicii și asistenții medicali vor face tot ce pot pentru a vă sprijini.

Dupa operatie

De obicei stai la spital 1 sau 2 nopți. Poate dura până la 4 până la 6 săptămâni pentru a vă recupera complet din operație.

Riscuri posibile

Există riscuri în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală, dar majoritatea femeilor nu au probleme după o trahelectomie radicală. Medicul dumneavoastră se asigură că beneficiile intervenției chirurgicale depășesc orice riscuri posibile.

Ți a fost de ajutor acest articol?