Tipuri și grade

Există diferite tipuri de cancer de col uterin. Cel mai frecvent tip este cancerul cu celule scuamoase. Celulele canceroase sunt împărțite în 3 clase.

Tipuri

Cunoașterea tipului de cancer pe care îl aveți îl ajută pe medicul dumneavoastră să decidă ce tratament aveți nevoie. Există 2 tipuri principale de cancer de col uterin:

  • cancer cu celule scuamoase
  • adenocarcinom

Ele sunt numite după tipul de celulă care devine canceroasă.

Cancer cu celule scuamoase

Celulele scuamoase sunt celulele plate, asemănătoare pielii, care acoperă suprafața exterioară a colului uterin (ectocervixul).

Între 70 până la 80% sunt cancere cu celule scuamoase.

Adenocarcinom

Adenocarcinomul este un cancer care începe în celulele glandei care produc mucus. Colul uterin are celule glandulare împrăștiate de-a lungul interiorului pasajului care trece de la colul uterin până la uter (canalul endocervical).

Adenocarcinomul este mai puțin frecvent decât cancerul cu celule scuamoase, dar a devenit mai frecvent în ultimii ani. Aproximativ 20 din 100 de cancer de col uterin (20%) sunt adenocarcinoame.

Adenocarcinomul este tratat în același mod ca cancerul cu celule scuamoase al colului uterin.

Carcinomul adenocvamos

Cancerele adenocvamice sunt tumori care au atât celule canceroase scuamoase, cât și celule glandulare. Acesta este un tip rar de cancer de col uterin. Aproximativ 5 până la 6 din 100 de cancer de col uterin (5 până la 6%) sunt de acest tip.

Cancerele adenosquamous sunt tratate în mod similar cu cancerele cu celule scuamoase ale colului uterin.

Cancer cu celule mici

Cancerul cu celule mici al colului uterin este un tip foarte rar de cancer de col uterin. Aproximativ 3 din 100 de femei (3%) diagnosticate cu cancer de col uterin au acest tip.

Cancerele cu celule mici tind să crească rapid și sunt tratate într-un mod diferit față de tipurile mai frecvente de cancer de col uterin.

Alte tipuri mai rare de cancer

Foarte rar, alte tipuri de cancer pot apărea în colul uterin. De exemplu, limfoamele și sarcoamele. Acestea sunt tratate într-un mod diferit de cancerul de col uterin.

Grade

Gradul unui cancer vă spune cât de mult arată celulele canceroase ca celulele normale.

Gradul acordă medicului dumneavoastră o idee despre cum se poate comporta cancerul și de ce tratament aveți nevoie.

Clasele celulelor canceroase sunt de la 1 la 3:

  • gradul 1 (grad scăzut) seamănă cel mai mult cu celulele normale
  • gradul 2 arată un pic ca celulele normale
  • gradul 3 (grad înalt) arată foarte anormal și nu ca celulele normale