Riscuri si cauze

  • Orice lucru care vă crește riscul de îmbolnăvire se numește factor de risc.
  • A avea unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că veți face cancer cervical.
  • Virusul papilomului uman (HPV) este o cauză majoră a cancerului de col uterin, practicarea sexului în siguranță poate reduce șansele de infecție cu HPV. Vaccinurile sunt disponibile pentru a preveni HPV.
  • Fumatul crește riscul de cancer de col uterin și face mai dificilă tratarea celulelor anormale din colul uterin.

Orice lucru care vă crește riscul de îmbolnăvire se numește factor de risc. Diferitele tipuri de cancer au factori de risc diferiți.

A avea unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că veți avea cu siguranță cancer de col uterin.

Vârstă

Cancerul de col uterin este mai frecvent la femeile mai tinere. Peste jumătate din cazurile de cancer de col uterin în Romania sunt diagnosticate în fiecare an la femeile cu vârsta sub 45 de ani.

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV)

Virusul papilomului uman (HPV) este o cauză majoră a principalelor tipuri de cancer de col uterin.

HPV este comun. Majoritatea persoanelor active sexual intră în contact cu HPV pe parcursul vieții. Dar pentru majoritatea virusului nu provoacă rău și dispare de la sine.

Tipuri de HPV

Există multe tipuri diferite de HPV. Majoritatea sunt inofensive, dar unele provoacă veruci genitale, iar altele provoacă modificări care se pot dezvolta în cancer. Pe lângă cancerul de col uterin, HPV poate provoca cancere anale, vaginale, vulvare, peniene și unele tipuri de cancer de gură și gât. HPV poate fi transmis prin contact cu pielea strânsă, de obicei în timpul activității sexuale.

Aproximativ 12 tipuri de HPV sunt considerate cu risc crescut de cancer de col uterin. Două dintre aceste tipuri (HPV 16 și HPV 18) cauzează aproximativ 7 din 10 (70%) cazuri de cancer de col uterin.

Pentru majoritatea oamenilor, sistemul imunitar elimină infecția cu HPV în termen de 2 ani. Dar uneori acest lucru nu se întâmplă. Dacă aveți o infecție de lungă durată (persistentă) cu un tip de HPV cu risc crescut, sunteți mai expus riscului de a dezvolta cancer de col uterin.

Sex

Practicarea unui sex mai sigur folosind metode de barieră precum prezervativele vă va reduce riscul de a lua HPV și de a-l transmite. Dar nu te vor proteja complet. Practicarea unui sex mai sigur vă va ajuta, de asemenea, să vă protejați împotriva multor boli cu transmitere sexuală.

Vaccinuri

Acum există vaccinuri pentru prevenirea infecției cu HPV. Toate fetele în vârstă de 12 sau 13 ani din Marea Britanie primesc în mod obișnuit vaccinul HPV la școală. Aceste vaccinuri protejează împotriva tipurilor de HPV care sunt cele mai susceptibile de a provoca cancer de col uterin. Dar nu protejează împotriva tuturor tipurilor. Așadar, trebuie totuși să participați la screeningul cervical, chiar dacă ați avut vaccinul HPV.

Virusul imunodeficienței umane (HIV)

Având virusul imunodeficienței umane (HIV) sau SIDA crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Acest risc ar putea fi redus la femeile care urmează tratament pentru HIV.

Alte infecții cu transmitere sexuală

Riscul de cancer de col uterin poate fi crescut la femeile care au o infecție cu transmitere sexuală (ITS) alături de HPV.

Femeile cu HPV și chlamydia (pronunțat klah-mid-ee-ah), ar putea avea un risc mai mare de cancer de col uterin.

Fumatul de tutun

Fumatul de tutun crește riscul de a face cancer de col uterin. Riscul crește odată cu fumarea mai multor țigări pe zi și cu cât vârsta este mai mică când începeți să fumați.

Fumatul face, de asemenea, mai dificilă tratarea celulelor anormale pe colul uterin.

Nu este niciodată prea târziu să nu mai fumezi, dar cu cât te oprești mai repede, cu atât mai bine.

Pilulă contraceptivă

1 din 10 cazuri de cancer de col uterin este legat de administrarea pilulei contraceptive.

Luarea pilulei mai mult de 5 ani crește riscul de cancer de col uterin. Riscul crescut începe să scadă imediat ce încetați să îl luați. După 10 ani, riscul este același ca și când nu l-ați fi luat niciodată.

Pilula poate crește, de asemenea, ușor riscul de cancer mamar. Dar este important să știm că administrarea pilulei poate ajuta la reducerea riscului de cancer de uter și ovarian.

Câți copii ai și când

Femeile care au avut copii au un risc crescut de cancer de col uterin, comparativ cu cele care nu au avut.

A avea primul copil înainte de 17 ani oferă un risc mai mare, în comparație cu femeile care au avut primul copil după vârsta de 25 de ani. Motivele pentru acest lucru sunt neclare.

Istorie de familie

Aveți un risc crescut de cancer de col uterin dacă mama, sora sau fiica dvs. au avut cancer de col uterin. Nu știm dacă acest lucru este legat de gene defecte sau dacă se datorează unor factori comuni comuni precum fumatul.

Cancerul anterior

Aveți un risc crescut de cancer de col uterin dacă ați avut cancer de:

  • vagin
  • vulva
  • rinichi
  • tract urinar (include vezica urinara si tuburile de la rinichi la vezica urinara)

Unul dintre motivele pentru aceasta ar putea fi tratamentul anterior cu radioterapie.