Etape ale cancerului orofaringian

Cancerul orofaringian începe în orofaringe, care este partea gâtului chiar în spatele gurii. Include cancerul care începe în partea din spate a limbii și cancerul amigdalelor.

Stadiul cancerului orofaringian vă spune cât de mare este și dacă s-a răspândit. Gradul înseamnă cât de anormale arată celulele canceroase la microscop.

Unele tipuri de cancer orofaringian conțin un virus numit HPV. Medicii prezintă cancer orofaringian care conține HPV într-un mod diferit de cancerele orofaringiene care nu conțin HPV.

Medicii prezintă, de asemenea, cancerul orofarinagian diferit de cancerele care încep în gură.

Sisteme de stadializare

Medicii folosesc diferite sisteme pentru a stadializa cancerul orofaringian.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să utilizeze sistemul TNM. Acest sistem descrie:

  • dimensiunea tumorii primare (T)
  •  cazul in carebcancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici (N)
  • cazul in care cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului (M)

Sau medicii ar putea folosi un sistem de etapizare numerică de la 1 la 4.

Stadializare și virusul papilomului uman (HPV)

Medicul testează celulele canceroase orofaringiene pentru un virus numit virusul papiloma uman (HPV):

  • Cancerele HPV pozitive conțin HPV – sunt numite și cancere p16 pozitive
  • Cancerele HPV negative nu conțin HPV – sunt numite și cancere negative p16

Persoanele cu cancer orofaringian HPV pozitiv tind să aibă o perspectivă mai bună decât persoanele cu cancer orofaringian HPV negativ. Modul în care medicii organizează cancerele orofaringiene cu HPV pozitiv este diferit de modul în care prezintă cancerele orofaringiene cu HPV negative.

Cum îți descoperă medicii stadiul?

Medicii află stadiul cancerului dumneavoastră prin:

  • examinându-vă și examinând rezultatele testelor și scanării – aceasta se numește stadializare clinică
  • examinarea țesutului pe care chirurgul îl îndepărtează în timpul unei operații – aceasta se numește stadializare patologică

Medicul dumneavoastră ar putea utiliza stadializarea clinică dacă nu aveți o intervenție chirurgicală imediat sau deloc. Ei vă rezolvă stadiul după ce v-au examinat fizic și au examinat rezultatele testelor și scanării. Dar dacă aveți o intervenție chirurgicală, medicii pot afla și stadiul patologic al cancerului dumneavoastră. Aceasta se numește și etapa chirurgicală. Deci, etapa ta s-ar putea schimba dacă ai o operație.

Pentru cancerul orofaringian, stadializarea patologică este diferită de stadializarea clinică. De exemplu, stadializarea patologică analizează câte ganglioni limfatici conțin cancer, mai degrabă decât dimensiunea ganglionilor limfatici.

Sistemul de stadializare TNM de mai jos descrie stadiul clinic. Acest lucru se datorează faptului că nu toți cei cu cancer orofaringian au intervenții chirurgicale pentru a-și pune în scenă cancerul, astfel încât medicii nu știu întotdeauna stadiul patologic.

Stadializarea cancerului este complicată, așa că adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale de specialitate pentru a vă explica acest lucru dacă aveți nevoie de ajutor pentru a o înțelege.

Ți a fost de ajutor acest articol?