Diagnostic

Testele și procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului bucal includ:

  • Examen fizic. În timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastră vă va examina buza, gura, fața și gâtul pentru a căuta semne de cancer. Medicul dumneavoastră vă va întreba despre semnele și simptomele dumneavoastră.
  • Obtinerea unei probe de țesut pentru testare. În timpul unei biopsii, medicul dumneavoastră va obtine o mică probă de țesut pentru teste de laborator. În laborator, un medic care analizează țesutul corpului (patolog) poate determina dacă este prezent cancerul, tipul de cancer și nivelul de agresivitate prezent în celulele canceroase.
  • Testele imagistice. Testele imagistice pot fi utilizate pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit dincolo de buză. Testele de imagistică pot include tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia cu emisie de pozitroni (PET).

Tratament

Tratamentele pentru cancerul buzelor includ:

  • Interventie chirurgicala. Chirurgia este utilizată pentru a elimina cancerul buzelor și o margine de țesut sănătos care îl înconjoară. Chirurgul apoi repară buza pentru a permite să mănânce, să bea și să vorbească normal. De asemenea, sunt utilizate tehnici de reducere a cicatricilor. Pentru cancerele de buze mici, repararea buzei după operație poate fi o procedură simplă. Dar pentru cancerele mai mari ale buzelor, ar putea fi necesari chirurgi plastici calificați și reconstructivi pentru a repara buza. Chirurgia reconstructivă poate implica mișcarea țesutului și a pielii pe față dintr-o altă parte a corpului. Chirurgia pentru cancerul de buze poate implica, de asemenea, îndepărtarea ganglionilor limfatici canceroși din gât.

 

  • Terapie cu radiatii. Radioterapia folosește fascicule energetice puternice, precum razele X și protonii, pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia pentru cancerul de buze poate fi utilizată singură sau poate fi utilizată după operație. Radiațiile pot fi direcționate numai către buzele dvs. sau pot fi direcționate și către ganglionii limfatici din gât.Radioterapia pentru cancerul de buze provine cel mai adesea de la o mașină mare care focalizează exact fasciculele de energie. Dar, în unele cazuri, radiația poate fi plasată direct pe buze și lăsată pe loc pentru o perioadă scurtă de timp. Această procedură, numită brahiterapie, permite medicilor să utilizeze doze mai mari de radiații.

 

  • Chimioterapie. Chimioterapia folosește medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase. Pentru cancerul de buze, chimioterapia este uneori utilizată în combinație cu radioterapia pentru a crește eficacitatea tratamentului. În cazurile de cancer de buze avansat care s-a răspândit în alte zone ale corpului, chimioterapia poate fi utilizată pentru a reduce semnele și simptomele și pentru a vă face mai confortabil.

 

  • Terapia medicamentoasă vizată. Tratamentele medicamentoase vizate se concentrează pe punctele slabe specifice prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor puncte slabe, tratamentele medicamentoase specifice pot determina moartea celulelor canceroase. Terapia medicamentoasă vizată este de obicei combinată cu chimioterapie.

 

  • Imunoterapie. Imunoterapia este un tratament medicamentos care vă ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imunitar care luptă împotriva bolilor organismului dvs. să nu atace cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine ​​care îl ajută să se ascundă de celulele sistemului imunitar. Imunoterapia funcționează prin interferența cu acest proces. Pentru cancerul buzelor, imunoterapia ar putea fi luată în considerare atunci când cancerul este avansat și alte tratamente nu sunt o opțiune.

Ți a fost de ajutor acest articol?