Deciziile de tratament

Tratamentul pe care îl aveți depinde de:

 • unde este cancerul tău
 • cât de mare este și dacă s-a răspândit
 • tipul de cancer
 • cât de anormale arată celulele la microscop (gradul)
 • starea generală de sănătate și nivelul de fitness

Medicul dumneavoastră vă va vorbi despre tratamentul dumneavoastră, beneficiile acestuia și posibilele reacții adverse.

Prezentare generală a tratamentului

Este posibil să aveți un tip de tratament sau o combinație de tratamente. Principalele tratamente sunt:

 • interventie chirurgicala
 • radioterapie
 • chimioterapie
 • chimioterapie cu radioterapie
 • medicamente împotriva cancerului vizate

Interventie chirurgicala

Chirurgia este un tratament obișnuit pentru stadiul incipient al gurii și cancerului orofaringian. Cât de multe intervenții chirurgicale aveți depinde de mărimea și localizarea cancerului dumneavoastră. Este cel mai probabil să aveți o operație sub anestezie generală.

Radioterapie

Puteți face radioterapie singur sau împreună cu chimioterapie. Radioterapia singură este un tratament pentru unele tipuri de cancer bucal și orofaringian care nu s-au răspândit.

De asemenea, este posibil să aveți radioterapie după operație. Aceasta este pentru a ucide celulele canceroase care ar fi putut fi lăsate în urmă. Scade riscul revenirii cancerului.

Chimioterapie

Este posibil să aveți chimioterapie dacă cancerul dumneavoastră a revenit. Sau dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit în țesuturile înconjurătoare sau în alte părți ale corpului. Uneori îl puteți avea înainte de alte tratamente (cum ar fi radioterapia) pentru a reduce cancerul.

Chimioterapie si radioterapie impreuna

Aceasta este chimioterapie și radioterapie împreună. Este posibil să aveți chimioterapie în loc de intervenție chirurgicală dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit în țesuturile înconjurătoare sau în ganglionii limfatici din apropiere. Pentru unii oameni, acest lucru poate scăpa complet de cancer.

Medicamentele împotriva cancerului vizate

S-ar putea să aveți un medicament împotriva cancerului țintit sau imunoterapie. De exemplu, cetuximab (cunoscut și sub numele de Erbitux) sau nivolumab (Opdivo).

Tratament pe etape

Tratamentul dumneavoastră depinde de stadiul cancerului.

Etapa 0 (carcinom in situ)

Celulele canceroase sunt toate conținute în mucoasa gurii sau a orofaringelui. Dacă nu este tratată, există șanse mari ca celulele să se dezvolte în cancer.

Medicul dumneavoastră poate elimina complet celulele canceroase în timpul unei biopsii, dacă zona afectată este foarte mică. Sau este posibil să fie nevoie să aveți o intervenție chirurgicală minoră. Medicul dumneavoastră îndepărtează celulele canceroase luând un strat subțire de țesut din zona afectată.

Medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape după tratament. Dacă celulele canceroase revin, este posibil să aveți radioterapie.

Dacă fumați și continuați să faceți acest lucru, este mult mai probabil să dezvoltați celule canceroase din nou în viitor.

Etapele 1 și 2

Tratamentul dumneavoastră depinde de locul în care se află cancerul dumneavoastră în gură sau orofaringe. Ai putea avea:

 • interventie chirurgicala
 • radioterapie
 • chirurgie urmată de radioterapie
 • chimioterapie

Atunci când decideți asupra planului dumneavoastră de tratament, medicul dumneavoastră ia în considerare posibilele efecte secundare ale tratamentului și starea generală de sănătate.

Etapele 3 și 4

S-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală pentru a elimina cancerul. Aceasta include, de obicei, îndepărtarea unora dintre ganglionii limfatici din gât în ​​timpul unei operații numite disecție a gâtului. Acest lucru se datorează faptului că există un risc ridicat ca cancerul să se răspândească la ganglionii limfatici.

De asemenea, este posibil să vi se efectueze radioterapie la gât după operație. Aceasta este pentru a distruge celulele canceroase rămase.

Când cancerul este prea mare sau nu poate fi eliminat prin intervenție chirurgicală, s-ar putea să aveți radioterapie. Este posibil să aveți radioterapie alături de chimioterapie sau medicamente împotriva cancerului. Este posibil să aveți un medicament vizat singur dacă medicamentele pentru chimioterapie nu funcționează.

Ți a fost de ajutor acest articol?