Biopsie ganglionară

Acest test se numește aspirație cu ac fin sau biopsie cu ac. Medicul dumneavoastră folosește un ac fin și o seringă pentru a preleva un eșantion de celule dintr-un ganglion limfatic din gât. Ei pot privi proba la microscop pentru a vedea dacă există celule canceroase.

Ce este un ganglion limfatic?

Un ganglion limfatic face parte din sistemul limfatic. Aceasta este o rețea de tuburi subțiri (vase) și noduri care transportă un fluid limpede numit limfă în jurul corpului. Aceasta este o parte importantă a sistemului imunitar. Acesta joacă un rol în combaterea infecțiilor și în distrugerea celulelor vechi sau anormale.

Nodurile sunt structuri în formă de fasole care filtrează lichidul limfatic și captează bacteriile și virușii și celulele canceroase.

De ce ai putea face o biopsie

Este posibil să aveți acest test dacă medicul dumneavoastră vă poate simți o umflatura în gât. Specialistul dvs. va simți mai întâi nodul, astfel încât să știe unde să pună acul.

Sau s-ar putea să aveți acest test pentru a verifica dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit la ganglionii limfatici din gât. Este posibil să aveți o ecografie a gâtului. Acest lucru vă poate ajuta medicul să găsească exact unde să pună acul pentru prelevarea probei.

Ce este o ecografie?

Ecografiile folosesc unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a unei părți a corpului. Scannerul cu ultrasunete are un microfon care emite unde sonore. Undele sonore sări de pe organele din interiorul corpului și sunt preluate din nou de microfon. Microfonul se conectează la un computer. Aceasta transformă undele sonore într-o imagine.

Pregătirea pentru test

Verificați scrisoarea dvs. de întâlnire pentru exact cum să vă pregătiți. Semnați un formular de consimțământ înainte de test. Acesta este un moment bun pentru a pune medicului orice întrebări pe care le aveți.

Ar trebui să puteți mânca și bea în mod normal înainte de test.

Procedura

Luați medicamentele în mod normal, cu excepția cazului în care vi se spune altfel. Dacă luați medicamente pentru a vă subția sângele, medicul dumneavoastră vă poate cere să le opriți în prealabil.

Când ajungeți la departament, o asistentă medicală vă poate cere să vă schimbați într-o rochie. Apoi vă arată în sala de testare.

Veți avea testul întins pe canapea. Medicul sau un sonograf pune un gel lubrifiant rece pe piele de către ganglionii limfatici. Un sonograf este un profesionist instruit, specializat în scanarea cu ultrasunete.

Ți-au pus pe piele o sondă portabilă cu ultrasunete. Gelul ajută sonda să se deplaseze peste piele. Este posibil să simțiți o mică presiune atunci când vă deplasează sonda peste piele. Spuneți-le dacă este inconfortabil. Nu ar trebui să doară.

Acesta va fi sfârșitul testului dacă ganglionii limfatici arata normal. Orice modificare a ultrasunetelor trebuie analizată mai departe.

Dacă aveți nevoie de o biopsie, medicul dumneavoastră vă curăță pielea și poate amorți zona cu anestezic local. Îți introduc un ac fin prin piele și, folosind o seringă, trag câteva celule și lichid. Sau scot niște țesut printr-un ac. Ei trimit probele la un laborator pentru a fi examinate la microscop.

Testul durează aproximativ 15-20 de minute.

După testul tău

Ar trebui să puteți merge acasă în aceeași zi.

Ai un mic pansament peste interventie. Adresați-vă medicului sau asistentei medicale cum să aibă grijă de pansament în următoarele zile.

Obținerea rezultatelor dvs.

Durează 1 sau 2 săptămâni pentru a obține rezultatele. De obicei, specialistul dvs. le va discuta cu dvs. la următoarea întâlnire la clinică.

Așteptarea rezultatelor testelor poate fi un moment îngrijorător. Este posibil să aveți detalii de contact pentru o asistentă medicală specializată. Puteți lua legătura cu ei pentru informații și asistență, dacă aveți nevoie. Vă poate ajuta să discutați cu un prieten apropiat sau o rudă despre cum vă simțiți.

Riscuri posibile

Aspirarea cu ac fin este o procedură foarte sigură, dar asistenta dumneavoastră vă va spune cu cine să contactați dacă aveți probleme după test. Medicii dumneavoastră se vor asigura că beneficiile acestui test depășesc aceste riscuri posibile.

Durere

Este posibil să aveți dureri ușoare sau disconfort în jurul zonei. Luarea unui analgezic, cum ar fi paracetamolul, vă poate ajuta.

Sângerare

Există un risc mic de sângerare. Medicul dumneavoastră poate controla în mod normal acest lucru apăsând pe zonă. Dacă există mult sânge de pe site, anunțați-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeți la secția de accidente și urgențe a spitalului.

Infecţie

Contactați medicul de familie sau spitalul dacă aveți o temperatură ridicată sau vă simțiți rău. Sau dacă există roșeață, umflături sau lichide (descărcare) la locul biopsiei.

Ți a fost de ajutor acest articol?