Tipuri de intervenții chirurgicale

Tipul de intervenție chirurgicală pe care îl aveți depinde de mărimea și localizarea cancerului dumneavoastră.

Chirurgie pentru eliminarea cancerului

Chirurgul dumneavoastră îndepărtează cancerul și o margine de țesut normal în jurul acestuia. Acest lucru verifică dacă nu au rămas celule canceroase în urmă. Operația se numește rezecție tumorală primară.

O probă de țesut din jurul cancerului (marjă) este trimisă la laborator. Un specialist (patolog) privește celulele la microscop pentru a verifica celulele canceroase. Dacă nu există celule canceroase, se numește marjă clară.

Puteți avea diferite tipuri de rezecție tumorală primară. Depinde de localizarea cancerului dumneavoastră.

Când cancerul este mic și ușor de atins, aveți operația prin gură. Aceasta se numește chirurgie transorală. Chirurgul dvs. ar putea utiliza diferite tipuri de intervenții chirurgicale transorale. Acestea includ:

  • microchirurgie cu laser transoral (TLM)
  • chirurgie robotică transorală (TORS)

Uneori chirurgul dumneavoastră poate fi nevoit să vă taie gâtul sau maxilarul (mandibula) pentru a ajunge la tumoare.

Chirurgie pe maxilar

Cancerul bucal și orofaringian se poate răspândi uneori la nivelul maxilarului. Este posibil ca chirurgul dumneavoastră să aibă nevoie să vă îndepărteze o parte sau tot țesutul și osul din maxilar. Aceasta se numește rezecție mandibulară.

Există 2 tipuri de rezecție mandibulară:

  • grosime parțială
  • grosime totală

Rezecția parțială a grosimii

Ai stratul subțire de os îndepărtat. Acest strat conține dinții. S-ar putea să aveți acest lucru dacă medicul dumneavoastră crede că s-a răspândit la nivelul maxilarului, chiar dacă nu există niciun semn de acest lucru pe o radiografie.

Rezecție complet grosime

Ai eliminat tot osul din maxilar. Este posibil să aveți acest lucru dacă o radiografie arată că cancerul dvs. s-a răspândit la maxilarul dumneavoastră.

Intervenție chirurgicală a oaselor de pe cerul gurii

Oasele din cerul gurii se numesc palatul dur. Cancerul care afectează palatul dur poate fi eliminat cu o intervenție chirurgicală. Operația se numește maxilectomie. Este posibil să aveți o intervenție chirurgicală pentru a elimina:

  • toate oasele din acoperișul gurii (maxilectomie totală)
  • unele dintre oasele din acoperișul gurii (maxilectomie parțială)

Ambele tipuri de intervenții chirurgicale lasă un spațiu în acoperișul gurii în nasul de deasupra. Chirurgul dvs. poate fi capabil să reconstruiască această zonă (reconstrucție). Sau un consultant restaurator poate face o parte falsă (o proteză) pentru a umple spațiul și a face o sigilie între nas și gură.

Chirurgie pe buze

Dacă cancerul este în buze, chirurgia micrografică (numită și intervenția chirurgicală a lui Mohs) poate funcționa bine. Acest tip de intervenție chirurgicală implică eliminarea cancerului în felii subțiri.

Medicul dumneavoastră se uită la fiecare felie la microscop înainte de a lua o altă felie. Se opresc când găsesc o felie lipsită de cancer.

Examinând fiecare felie, medicul poate elimina cantitatea minimă posibilă de țesut.

Chirurgie la limbă

Chirurgia pentru îndepărtarea limbii se numește glossectomie. Există 2 tipuri de glosectomie:

  • glosectomie parțială
  • glosectomie totală

Glosectomie parțială 

Chirurgul vă îndepărtează mai puțin de jumătate din limbă. Este posibil să aveți modificări ale discursului după această operație. Chirurgul dumneavoastră vă va explica posibilele efecte ale unei glossectomii parțiale.

Glosectomie totală 

Aceasta înseamnă să vă îndepărtați mai mult de jumătate sau toată limba. Chirurgul tău îți va reconstrui (reconstrui) limba. Dar vorbirea și înghițirea se vor schimba după operație. Veți avea mult sprijin pentru a vă ajuta să faceți față după aceea.

Chirurgie pe cutia vocală (laringe)

Acest tip de intervenție chirurgicală este rar pentru cancerul bucal și orofaringian.

Uneori, tumorile mari ale limbii sau ale orofaringelui înseamnă că chirurgul dumneavoastră trebuie să îndepărteze țesutul care vă ajută să înghițiți. O posibilă complicație este mâncarea care intră în trahee (trahee) și plămâni. Acest lucru poate provoca sufocare și infecții toracice.

Pentru a reduce riscul de sufocare sau infecție, chirurgul dumneavoastră vă poate elimina total sau parțial caseta vocală (laringele), precum și cancerul. Aceasta se numește laringectomie.

Laringele leagă gura și plămânii. Vă permite să respirați. Dacă chirurgul vă îndepărtează laringele, acesta atașează capătul traheei la o gaură făcută în gât. Respiri apoi prin gaură. Această gaură sau deschidere în gât se numește stomă (sau traheostomie).

Chirurgie la ganglionii limfatici

Uneori, cancerele gurii și orofaringelui se pot răspândi la ganglionii limfatici din gât. Dacă se întâmplă acest lucru, chirurgul vă îndepărtează, de asemenea, o parte sau toate ganglionii limfatici din gât. Aceasta se numește disecție a gâtului.