Stadiile cancerului bucal

Stadiul cancerului la gură vă spune mărimea și profunzimea acestuia și dacă s-a răspândit.

Medicii prezintă cancer de gură diferit de cancerele care încep în gât în ​​spatele gurii (cancer orofaringian). Această pagină este despre etapele pentru cancerele care încep în gură. Aceasta include cancerele care încep de la buze, gingii, părțile moi ale gurii și partea din față a limbii.

Sisteme de stadializare

Stadializarea analizează dimensiunea și profunzimea cancerului (tumora) și dacă s-a răspândit oriunde altundeva în corp. Există diferite sisteme de stadializare pe care medicii le pot folosi pentru cancerul la gură. Sistemul de stadializare TNM este unul dintre acestea.

TNM înseamnă Tumora, Nod, Metastaza.

 • dimensiunea și adâncimea tumorii primare (T)
 • dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici (N)
 • dacă cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului (M)

Sistemul TNM este utilizat pentru stadializarea cancerului în întreaga lume. Este important ca medicii să utilizeze același sistem de stadializare pentru că atunci pot fi siguri că vorbește cu toții despre aceeași situație atunci când compară note sau efectuează cercetări.

Medicul dumneavoastră ar putea utiliza, de asemenea, un sistem de stadializare numerică pentru a descrie stadiul cancerului dumneavoastră.

Cum îți descoperă medicii stadiul?

Medicii află stadiul cancerului dumneavoastră prin:

 • examinându-vă și examinând rezultatele testelor și scanării – aceasta se numește stadializare clinică
 • examinarea țesutului pe care chirurgul îl îndepărtează în timpul unei operații – aceasta se numește stadializare patologică

Medicul dumneavoastră ar putea utiliza stadializarea clinică dacă nu aveți o intervenție chirurgicală imediat sau deloc. Ei vă rezolvă stadiul după ce v-au examinat fizic și au examinat rezultatele testelor și scanării. Dar dacă aveți o intervenție chirurgicală, medicii pot afla și stadiul patologic al cancerului dumneavoastră. Aceasta se numește și etapa chirurgicală. Deci, etapa ta s-ar putea schimba dacă ai o operație.

Uneori, stadiul tău patologic este diferit de stadiul tău clinic. De exemplu, operația ar putea arăta că cancerul dumneavoastră s-a răspândit mai mult decât credeau medicii pentru prima dată. Deci stadiul patologic poate fi mai precis.

Sistemul de stadializare TNM descris mai jos utilizează stadiul clinic. Dar este similar cu sistemul patologic de stadializare.

Stadializarea cancerului este complicată, așa că adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale de specialitate pentru a vă explica acest lucru dacă aveți nevoie de ajutor pentru a o înțelege.

Puteți apela asistenții medicali din Cancer Research UK la telefonul gratuit 0808 800 4040, de la 9:00 la 17:00, de luni până vineri.

Tumora (T)

T descrie dimensiunea și profunzimea tumorii (zona cancerului).

Există 4 stadii principale ale cancerului la gură. Acestea sunt T1 până la T4.

T1  înseamnă că cancerul este conținut în țesutul gurii (cavitatea bucală) și este:

 • 2cm sau mai mic
 • 5mm adâncime sau mai puțin

T2  poate însemna lucruri diferite.

Cancerul este de 2 cm sau mai mic și este mai adânc de 5 mm, dar nu mai adânc de 10 mm.

Sau cancerul este mai mare de 2cm, dar nu mai mare de 4cm și are o adâncime de 10mm sau mai puțin.

T3  înseamnă că cancerul este mai mare de 4 cm sau mai adânc de 10 mm

T4a  înseamnă că cancerul a crescut mai mult decât gura și în structuri înconjurătoare, cum ar fi osul, pielea sau cavitățile aerului facial (sinusurile).

T4b  înseamnă că cancerul s-a răspândit în zone apropiate, cum ar fi spațiul din spatele maxilarului, baza craniului sau zona gâtului care înconjoară arterele (arterele carotide).

Nod (N)

N se referă la ganglionii limfatici. Acestea sunt o rețea de glande în tot corpul, de exemplu în axile și gâtul tău. Scurg lichidele reziduale, deșeurile și celulele deteriorate și conțin celule care luptă împotriva infecțiilor.

Punctele importante aici sunt:

 • dacă vreunul dintre noduri conține cancer
 • dimensiunea nodului care conține cancer
 • pe ce parte a gâtului se află nodul care conține cancer
 • dacă cancerul s-a răspândit în țesutul din jurul ganglionului limfatic

Există 4 etape principale ale cancerului la gură. Acestea sunt de la N0 la N3.

N0  înseamnă că ganglionii limfatici nu conțin celule canceroase.

N1  înseamnă că un ganglion limfatic conține celule canceroase pe aceeași parte a gâtului cu cancerul. Nodul nu depășește 3 cm. Cancerul nu s-a răspândit în țesutul din jurul ganglionului limfatic.

N2 este împărțit în 3 grupe – N2a, N2b și N2c.

N2a înseamnă că un ganglion limfatic conține celule canceroase pe aceeași parte a gâtului cu cancerul. Nodul are o lățime cuprinsă între 3cm și 6cm. Cancerul nu s-a răspândit în țesutul din jurul ganglionului limfatic.

N2b  înseamnă că mai mult de un ganglion limfatic conține celule canceroase pe aceeași parte a gâtului cu cancerul. Niciunul dintre aceste noduri nu are mai mult de 6 cm lățime. Cancerul nu s-a răspândit în țesutul din jurul ganglionului limfatic.

N2c  înseamnă că există celule canceroase în ganglionii limfatici de cealaltă parte a gâtului până la cancer sau în ganglionii de pe ambele părți ale gâtului. Niciunul dintre aceste noduri nu are mai mult de 6 cm lățime. Cancerul nu s-a răspândit în țesutul din jurul ganglionului limfatic.

N3  este împărțit în 2 grupe – N3a și N3b.

N3a înseamnă că un ganglion limfatic care conține celule canceroase are o lățime mai mare de 6 cm. Cancerul nu s-a răspândit în țesuturile din jurul ganglionului limfatic.

N3b înseamnă că orice număr de ganglioni limfatici conține cancer. Cancerul s- a răspândit în țesuturile din jurul ganglionului limfatic.

Metastază (M)

M descrie dacă cancerul s-a răspândit într-o altă parte a corpului.

Există 2 etape principale – M0 și M1.

M0 înseamnă că cancerul nu s-a răspândit în alte părți ale corpului

M1 înseamnă că cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii

Tratament

Stadiul cancerului vă ajută medicul să decidă ce tratament aveți nevoie. Tratamentul depinde și de:

 • tipul dvs. de cancer (tipul de celule în care a început cancerul)
 • unde este cancerul
 • alte condiții de sănătate pe care le aveți

Stadiul cancerului și acești alți factori pot da, de asemenea, o idee despre perspectivele dvs. (prognostic).

Tratamentul poate include

 • interventie chirurgicala
 • radioterapie
 • chimioterapie