Tipuri de intervenții chirurgicale

Este posibil să aveți o intervenție chirurgicală pentru cancerul anal dacă aveți un cancer foarte timpuriu (stadiul 1) al marginii anale. Sau dacă ați facut chimioterapie si nu v-a eliminat complet cancerul.

Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru cancerul anal. Acestea includ:

  • îndepărtarea zonei anusului care conține celulele canceroase – aceasta se numește excizie locală
  • îndepărtarea anusului, rectului și a unei părți a intestinului gros (colon) – aceasta se numește rezecție abdominal-perineală (APR)

Cand se recurge la o interventie chirurgicala?

Cel mai frecvent tratament pentru cancer anal este o combinație de chimioterapie și radioterapie.

Dar s-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală ca tratament principal dacă aveți un cancer foarte mic în partea inferioară a anusului (marginea anală).

S-ar putea sa aveti și o intervenaie chirurgicala daca:

  • chimioterapia nu va scapa complet de cancer – s-ar putea să auziți acest lucru numit tratament de recuperare
  • cancerul dumneavoastră se întoarce după chimioterapie

Înainte de operație, medicul dumneavoastră va poate sfatui despre cel mai bun tip de intervenție chirurgicală pentru dumneavoastră.

Eliminarea unui cancer precoce al marginii anale

Chirurgul dumneavoastră elimină cancerul într-o operație numită rezecție locală. Acesta interventie lasă intact mușchii din jurul anusului (sfincterul anal), astfel încât să vă puteți controla intestinul.

Chirurgul dvs. va trimite țesutul cancerului la laborator. Un medic specialist (patolog) îl examinează la microscop. Ei verifică dacă granița țesutului din jurul tumorii nu conține celule canceroase. Aceasta se numește o marjă clară.

Aveți nevoie de un anestezic general pentru această operație și, de obicei, stați în spital câteva zile.

Îndepărtarea anusului, rectului și a unei părți a intestinului gros

Această operație se numește rezecție abdominoperineală (APR).

Chirurgul dvs. elimină:

  • anusul
  • rectul
  • o parte din colonul tău

De asemenea, ar putea elimina:

  • unii dintre ganglionii limfatici din apropierea anusului
  • ganglionii limfatici din zona inghinală

Ca parte a acestei intervenții chirurgicale, va trebui să aveți o colostomie permanentă. Acesta este momentul în care chirurgul face o deschidere în pielea abdomenului și îți îmbină capătul intestinului cu deschiderea. Deschiderea se numește stoma. Purtați o geantă peste stoma pentru a vă colecta fecalele și o veți avea pentru tot restul vieții.

Intervenție chirurgicală pentru a îndepărta anusul, rectul și o parte a intestinului gros

Pentru a elimina cancerul anal, s-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală deschisă.

Operație deschisă

Aceasta înseamnă că chirurgul tău îți face o lungă tăietură pe abdomen pentru a elimina cancerul.

Chirurgie gaură

Chirurgul dvs. vă face câteva mici tăieturi în abdomen (burtă). Aceasta este în loc de o tăietură mare pe care ați avea-o cu o intervenție chirurgicală deschisă.

Chirurgul dvs. trece printr-un tub lung, îngust și îndoit, numit laparoscop, prin una dintre tăieturi. Laparoscopul se conectează la o cameră care arată imagini ale interiorului corpului pe un ecran. Chirurgul trece apoi alte instrumente prin celelalte tăieturi și urmărește ceea ce fac pe ecran.

S-ar putea să aveți o tăietură puțin mai mare în burtă, în care chirurgul dumneavoastră efectuează o parte din operație și scoate tumora. Atât cu operația deschisă, cât și cu cea laparoscopică, veți avea, de asemenea, o rană în jurul anusului, în perineu.

Chirurgia găurilor de cheie pare a fi la fel de bună ca și chirurgia deschisă tradițională pentru a scăpa de cancer. Dar operațiunea poate dura mai mult. Persoanele care suferă o intervenție chirurgicală pot simti mai puțină durere și pot reveni la normal mai repede. De asemenea, ați putea părăsi spitalul mai devreme. Chirurgul dvs. va poate sfatui despre riscurile și beneficiile ambelor tipuri de intervenții chirurgicale.

Chirurgie robotică

Unii chirurgi pot folosi o mașină robotizată pentru a face o parte din operația de gaură. Chirurgul controlează aparatul folosind o unitate specializată. Mașina robotică oferă chirurgului o vedere mai bună a interiorului abdomenului și permite chirurgilor să facă mișcări mai fine.