Riscuri și cauze

Riscul de a dezvolta cancer anal depinde de multe lucruri, inclusiv de factori de vârstă și stil de viață. Contactarea HPV este cel mai mare factor de risc pentru cancerul anal.

Virusul papilomului uman (HPV)

Bărbații și femeile cu HPV prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer anal. Aproximativ 90 din 100 de cazuri de cancer anal (aproximativ 90%) sunt legate de infecția cu HPV.

HPV este o infecție obișnuită care este transmisă de la o persoană la alta prin contact sexual. Pentru majoritatea oamenilor virusul nu provoacă rău și dispare fără tratament.

Tipuri de HPV

Există multe tipuri diferite de HPV, majoritatea sunt inofensive, unele provoacă veruci genitale, iar altele pot provoca cancer.

Dintre diferitele tipuri de HPV, tipul 16 este cel mai frecvent în cancerul anal.

Sex

Folosirea prezervativelor de fiecare dată când faceți sex vă poate reduce șansele de a lua HPV. Dar HPV poate infecta zone care nu sunt acoperite de prezervativ, astfel încât să nu reducă complet riscul.

Vaccinuri

Acum există vaccinuri pentru prevenirea infecției cu HPV. Toate fetele și băieții cu vârsta de 12 sau 13 ani din Marea Britanie primesc în mod obișnuit vaccinul HPV la școală.

Aceste vaccinuri protejează împotriva tipurilor de HPV care sunt cele mai susceptibile de a provoca tipuri de cancer precum cancerul de col uterin și anal. Nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV.

Vaccinarea împotriva HPV funcționează mai bine la persoanele care nu au avut vreodată o infecție cu HPV. Deoarece HPV este transmis mai ales prin contact sexual, programul de vaccinare este oferit la o vârstă fragedă, atunci când oamenii sunt mai puțin susceptibili de a avea experiențe sexuale.

Bărbații care au 45 de ani sau mai puțin și au relații sexuale cu bărbați pot avea vaccinul HPV pe NHS atunci când merg la o clinică de sănătate sexuală sau la o clinică HIV.

Vârstă și sex

Riscul de a dezvolta cancer anal crește pe măsură ce îmbătrânești.

Aproximativ 25 din 100 de persoane (aproximativ 25%) diagnosticate cu cancer anal în fiecare an au vârsta de 75 de ani și peste. Dar, deoarece cancerul anal este un cancer rar, riscul este încă mic.

Cancerul anal este mai frecvent la femei decât la bărbați.

Virusul imunodeficienței umane (HIV)

Având virusul imunodeficienței umane (HIV) crește riscul de a dezvolta cancer anal.

Fumat

Unele studii au arătat că fumatul crește riscul de cancer anal. Renunțarea la fumat vă poate reduce riscul de a dezvolta multe tipuri de cancer.

Antecedente de cancer de col uterin, vaginal sau vulval

Unele studii arată că, dacă ați avut cancer de col uterin, vulval sau vaginal, aveți un risc mai mare de a dezvolta celule anormale în anus sau cancer anal decât populația generală. Riscul este, de asemenea, mai mare pentru femeile cu antecedente de celule anormale în colul uterin, vulva sau vagin.

Acest lucru se datorează probabil factorilor de risc comuni tuturor acestor tipuri de cancer, cum ar fi infecția cu HPV. Dar avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care aceste tipuri de cancer afectează riscul de cancer anal.