Biopsie prin piele pentru cancer pulmonar

Acest test se numeste biopsie pulmonara percutanata. Medicul dumneavoastra preia un esantion de tesut pulmonar trecand un ac in plamani.

Este posibil sa aveti acest test daca medicul dumneavoastra a vazut o zona cu aspect anormal in plamani sau caile respiratorii utilizand o radiografie sau o tomografie.

Diagrama care prezinta plamanii, inclusiv alveolele
Medicii pot lua o cantitate mica de tesut pulmonar (biopsie) din zona anormala folosind un ac fin. Un patolog se uita apoi la tesut cu un microscop pentru a vedea exact care este anomalia.

In mod normal, aveti o biopsie ca procedura de caz de zi in departamentul de imagistica al spitalului. Un medic chemat radiolog ar putea folosi un computer tomograf sau ultrasunete pentru a ajuta la ghidarea biopsiei.

Pregatirea pentru biopsie

Verificati scrisoarea de intalnire pentru a va pregati exact.

Semnati un formular de consimtamant inainte de test. Acesta este un moment bun pentru a va asigura ca adresati medicului orice intrebari pe care le aveti.

Luati medicamentele obisnuite in mod normal, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va spune altfel. Daca luati medicamente pentru a va subtia sangele, trebuie sa le opriti inainte de biopsie. Medicul dumneavoastra va va spune cand sa le opriti.

Anestezic local

Aveti biopsia sub un anestezic local. Deci, sunteti treaz in timpul biopsiei, dar zona este amortita. Ar trebui sa puteti manca si bea in mod normal in prealabil.

Inainte de biopsie

Cand ajungeti la departament, o asistenta va cere sa va schimbati intr-o rochie. Apoi va arata la sala de testare.

Va culcati fie pe burta, fie pe spate pe canapeaua procedurii, in functie de locul in care sunt celulele pulmonare anormale.

Echipa foloseste fie CT sau echipamente de scanare cu ultrasunete pentru a se asigura ca stiu locul potrivit pentru a preleva proba. Acest lucru poate dura ceva timp, dar nu va strica.

Biopsia

Medicul dumneavoastra va curata pielea si apoi amorteste zona cu anestezic local. Va cer sa va tineti respiratia in timp ce va pun un ac fin prin piele si in plamani.

Cand acul este introdus, echipa foloseste CT sau ultrasunete pentru a se asigura ca varful este la locul potrivit.

Medicul dumneavoastra scoate apoi tesut prin ac si intr-o seringa. Ei trimit tesutul la un laborator pentru a se uita la microscop si pentru a afla ce este.

Biopsia efectiva dureaza doar cateva minute.

Dupa biopsia ta

S-ar putea sa trebuiasca sa stati in spital peste noapte.

Asistenta ta va monitorizeaza indeaproape cateva ore. Acestea va verifica ritmul cardiac si nivelul de oxigen, folosind un clip pe deget. Acest lucru nu strica. Iti verifica tensiunea arteriala in mod regulat, folosind o manseta pe brat. Asistenta dumneavoastra se asigura ca orice durere pe care o aveti este sub control. Cereti analgezice daca aveti nevoie de ele.

S-ar putea sa trebuiasca sa minti cat de linistit poti timp de o ora sau cam asa. Apoi, de obicei, aveti o radiografie toracica.

Aveti un pansament impermeabil peste site-ul dvs. de biopsie. Asistenta dumneavoastra va va spune cum sa aveti grija de pansament in urmatoarele cateva zile.

Trebuie sa luati lucrurile usor cateva zile dupa biopsie.

Posibilele riscuri includ:

Sangerare

S-ar putea sa vedeti o cantitate mica de sange in scuipatul dvs. dupa test. Anuntati medicul sau asistenta daca acest lucru nu dispare.

Infectie in piept

Consultati-va imediat medicul daca flegma (sputa) isi schimba culoarea, va simtiti mai respirati sau simtiti ca ati avea o temperatura. Spuneti-le daca pansamentul de pe site-ul biopsiei are multa suflare pe el.

Ai nevoie de oxigen suplimentar

S-ar putea sa aveti nevoie de oxigen printr-o masca pentru o vreme dupa biopsie. Daca in mod normal aveti oxigen acasa, este posibil sa aveti nevoie de mai mult decat de obicei pentru o vreme.

Un plaman prabusit (pneumotorax)

Aerul sau gazul se pot aduna in spatiul din jurul plamanului si il pot face sa se prabuseasca, dar acest lucru este rar. Contactati un medic daca va lipseste respiratia sau aveti dureri in piept. Aveti un tub introdus in plamani pentru a elimina aerul.