Biopsie pentru cancer la gură

Pentru a diagnostica cancerul bucal sau orofaringian specialistul dumneavoastră trebuie să ia o probă de țesut din zona afectată. Aceasta se numește biopsie.

Un patolog se uită la țesut la microscop pentru a vedea dacă există celule canceroase.

Tipuri de biopsie

Medicul dumneavoastră îndepărtează o mică bucată de țesut și o trimite la laborator. Există diferite moduri de a privi partea din spate a gurii și căile respiratorii și de a face o biopsie.

Biopsia cu bisturiul

O biopsie cu bisturiul înseamnă tăierea unei mici bucăți de țesut din zona afectată. Medicul dumneavoastră injectează anestezic local în zonă pentru a-l amorți. Apoi, medicul taie în jurul zonei de biopsie, ridică ușor bucata de țesut folosind o pereche de pensete și o taie. Acest lucru este incomod, dar durează doar puțin.

Pentru mulți oameni, cea mai inconfortabilă parte este injecția anestezică locală.

Nasoendoscopie

O nasoendoscopie (uneori nazendoscopie ortografiată) sau laringoscopie privește toate pasajele aeriene superioare. Aceasta include partea din spate a gâtului (faringele).

Specialistul trece un telescop îngust și flexibil (un nasoendoscop) pe nas și pe gât. Poate fi un pic inconfortabil, astfel încât medicul dumneavoastră poate folosi un spray anestezic pentru a vă amorți mai întâi gâtul. Dar, dacă aveți spray anestezic, nu puteți mânca sau bea până nu se pierde, așa că puteți alege să nu îl aveți.

Dacă specialistul văd o zonă anormală în gât, va trebui să facă o biopsie din zona respectivă.

Panendoscopie

Un panendoscop este o serie de tuburi conectate cu o cameră și lumină la un capăt și un ocular la celălalt. Specialistul dvs. vă poate privi căile respiratorii superioare și poate îndepărta o bucată de țesut.

Aveți o panendoscopie sub anestezie generală. Medicul îți pune cu ușurință panendoscopul în nas și în jos în gât. Ei se vor uita la:

  • faringe (gât)
  • laringe (casetă vocală)
  • esofag (pipa alimentară)
  • trahee (trahee)
  • bronhii (tuburi respiratorii)

Acest lucru se datorează faptului că persoanele cu cancer de gură și orofaringian prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer în alte zone ale capului și gâtului.