Biopsie ganglionara

S-ar putea să vi se facă o biopsie a ganglionilor limfatici pentru a afla dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit de la piele la ganglionii limfatici.

Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă aveți un cancer de piele cu celule scuamoase, mai degraba decât un cancer de piele cu celule bazale. Dar ar fi totuși neobișnuit.

Ce este un ganglion limfatic?

Un ganglion limfatic face parte din sistemul limfatic. Aceasta este o rețea de tuburi subțiri (vase) și noduri care transportă un fluid limpede numit limfă în jurul corpului. Aceasta este o parte importantă a sistemului imunitar. Acesta joacă un rol în combaterea infecțiilor și distrugerea celulelor imbatranite sau anormale.

Ganglionii sunt structuri în formă de fasole care filtrează lichidul limfatic și captează bacteriile și virușii și celulele canceroase.

S-ar putea să aveți nevoie de o biopsie, daca medicul dumneavoastră a simțit ganglioni limfatici umflați (măriți) atunci când vă examinau. Sau s-ar putea să fi avut o scanare care să arate că unii ganglioni limfatici par anormali. Acesta ar putea fi un semn că cancerul s-a răspândit.

Tipuri de biopsii ale ganglionilor limfatici

Aspirarea cu ac fin (FNA)

Medicul dumneavoastră scoate un eșantion de celule folosind un ac și o seringă. Este posibil să aveți o scanare cu ultrasunete pentru a ajuta la ghidarea acului.

În laborator, un specialist (patolog) privește celulele la microscop.

Biopsie ganglionară întreagă

Medicul dumneavoastră scoate întregul ganglion limfatic. Aceasta se mai numește și biopsie de excizie. Este posibil să aveți acest lucru dacă FNA nu a prezentat celule canceroase, dar medicul dumneavoastră încă suspectează că poate exista cancer acolo.

S-ar putea să aveți un anestezic local pentru a amorți zona înainte de a face biopsia. Sau s-ar putea să aveți biopsia sub anestezie generală. Este o operațiune mică pe care majoritatea oamenilor o au în fiecare zi.

Medicul dumneavoastră face o mică tăietură deasupra ganglionului limfatic umflat și il îndepărtează. Apoi îl trimit la laborator pentru testare.

Există mai mulți ganglioni limfatici pe tot corpul. Deci, eliminarea 1 sau 2 nu cauzează de obicei probleme.

Medicul dumneavoastră acoperă locul biopsiei cu un pansament mic. Adresați-vă medicului dumneavoastră cum să aveți grijă cel mai bine în următoarele zile. Ar trebui să puteți merge acasă în aceeași zi cu biopsia.

Verificați cu medicul dumneavoastră dacă au folosit sau nu cusături dizolvabile. Pentru cusături nedizolvabile, rezervați o întâlnire cu chirurgia medicului de familie, pentru ca asistenta medicală să va scoata firele. Medicul dumneavoastră vă va spune când este cel mai bine să faceți acest lucru.

Riscuri

Durere

Este posibil să aveți dureri ușoare sau disconfort în jurul zonei. Luarea unui analgezic, cum ar fi paracetamolul, vă poate ajuta.

Sângerare

Există un risc mic de sângerare. Medicul dumneavoastră poate controla în mod normal acest lucru apăsând pe zonă. Dacă există mult sânge de la locul biopsiei, anunțați-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeți la cel mai apropiat departament de accident și urgență.

Infecţie

Contactați medicul de familie sau spitalul dacă aveți o temperatură ridicată sau vă simțiți rău. Sau dacă există roșeață, umflături sau lichide (descărcare) la locul biopsiei.