În cazul cancerului de sân, un factor de risc ar fi ceva care vă crește riscul de apariție a bolii. Dar vă rugăm să nu înțelegeți greșit, dacă aveți unul sau mai multe dintre ele nu înseamnă că veți face cancer. Deși este adevărat că nu puteți schimba anumiți factori de risc, cum ar fi îmbătrânirea și istoricul familial, există factori pe care îi puteți și ar trebui să îi controlați.

Factorii stilului de viață

Factorii de risc legați de stilul de viață implică comportamente personale și sunt, prin urmare, sub controlul dumneavoastră. Cat de des mananci fast food? Cât de des beți băuturi alcoolice? Exersezi mai mult de o singură dată sau de două ori pe săptămână? Răspunsurile la aceste întrebări și la alte câteva întrebări pot avea mult de-a face cu riscul de cancer mamar.

Iată cei mai comuni factori de risc:

Alcool – Există o legătură clară între consumul de alcool și un risc crescut de a dezvolta cancer de sân. Riscul crește cu cât bei mai mult. Femeile care au o băutură pe zi au o mică creștere a riscului, dar cele care au două până la cinci băuturi pe zi sunt de o dată și jumătate mai susceptibile de a dezvolta cancer de sân decât femeile care nu beau. Consumul excesiv de alcool crește și riscul altor tipuri de cancer.

Excesul de greutate corporală – A fi supraponderal sau obez după menopauză crește șansele unei femei de a face cancer de sân. După menopauză, cea mai mare parte a estrogenului unei femei provine din țesutul adipos (ovarele încetează să producă estrogen după menopauză). Mai mult țesut adipos după menopauză înseamnă mai mult țesut adipos, ceea ce înseamnă mai mult estrogen, ceea ce vă crește riscul.

Exercițiu – Conform dovezilor bazate pe cercetări, activitatea fizică sub formă de exerciții fizice reduce riscul de cancer mamar. În timp ce diferite studii au recomandări diferite în ceea ce privește cantitatea de exercițiu, Societatea Americană a Cancerului recomandă cel puțin 150 de minute de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă intensă pe parcursul fiecărei săptămâni.

Sarcina – Interesant este faptul că femeile care nu au avut copii sau care au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani au un risc ușor mai mare decât cele care au rămas însărcinate și au avut copii la vârste mai vechi.

Contraceptie – În timp ce se desfășoară încă cercetări în acest domeniu, se consideră că orice metodă contraceptivă hormonală, cum ar fi contraceptivele orale și vaccinul contraceptiv, crește riscul unei femei de a dezvolta cancer.

Terapia hormonală postmenopauză – Terapia hormonală cu estrogen (adesea combinată cu progesteron) poate fi utilizată pentru a ameliora simptomele menopauzei și pentru a îndepărta osteoporoza, totuși aceste terapii sunt asociate cu un risc crescut de cancer de sân.

Factori de risc inevitabili

Din păcate, există factori de risc pentru cancerul de sân despre care nu poți face nimic. În primul rând, a fi femeie. Cancerul de sân este mult mai probabil să se dezvolte la femei decât la bărbați, deci, dacă sunteți femeie, există deja un nivel de risc. Dar amintiți-vă, faptul că aveți unul sau mai mulți factori de risc nu garantează că veți face cancer.

Vârsta este un alt factor de risc inevitabil. Cu cât îmbătrânești, cu atât crește riscul. Doar așa merge. Cu toate acestea, este important de menționat că vârsta crește riscul apariției mai multor probleme de sănătate și boli.

Mutațiile în anumite gene, în special BRCA1 și BRCA2, pot crește, de asemenea, riscul unei persoane. Se crede că aproximativ cinci până la 10 la sută din cazurile de cancer mamar sunt ereditare, ca urmare a anumitor defecte genetice.

Factorii de risc suplimentari includ densitatea țesutului mamar (femeile cu sâni densi au potențial un risc de două ori mai mare decât cele cu densitate medie a sânului) și rasa și etnia (unele rase și etnii au o incidență mai mare a cancerului de sân decât altele).