Analize de sânge pentru cancerul ovarian

Testele de sânge pot:

 • verificați starea generală de sănătate, inclusiv cât de bine funcționează ficatul și rinichii
 • verificați numărul de celule sanguine
 • ajuta la diagnosticarea cancerului și a altor afecțiuni

Proba dvs. de sânge este trimisă la laborator. Un medic de sânge vă poate examina proba la microscop.

Ei pot vedea diferitele tipuri de celule și pot număra diferitele celule sanguine. De asemenea, pot testa diferite tipuri de substanțe chimice și proteine ​​din sânge.

Pregătirea pentru analize de sânge

Puteți mânca și bea în mod normal înainte de majoritatea analizelor de sânge. Pentru testele de sânge în post trebuie să nu mai mâncați și să beți în prealabil. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp.

Procedura

Stai sau te întinzi pentru a avea testul.

Un medic, asistent medical sau flebotomist (persoană specializată în administrarea de sânge) alege cea mai bună venă de utilizat. Acest lucru este de obicei de la braț sau mână. Anunțați-i dacă vă este frică de ace, vă simțiți rău la vederea sângelui sau sunteți alergic la tencuieli sau latex.

Îți pun o bandă strânsă (garou) în jurul brațului tău deasupra zonei în care iau proba. Este posibil să trebuiască să strângeți pumnul pentru a facilita găsirea unei vene.

Îți curăță pielea și apoi îți pun un ac mic în venă. Apoi, atașează o sticlă mică sau o seringă la ac pentru a extrage niște sânge. S-ar putea să umple câteva sticle mici.

Odată ce au toate probele, eliberează banda în jurul brațului tău. Apoi scot acul și pun presiune pe zonă cu o minge de vată sau o mică bucată de tifon timp de câteva minute. Acest lucru ajută la oprirea sângerărilor și a vânătăilor.

Priviți în altă parte când luați sângele, dacă preferați. Spuneți medicului dumneavoastră, asistentei sau flebotomistului dacă vă simțiți rău.

Obținerea rezultatelor dvs.

Întrebați flebotomistul, medicul sau asistenta medicală când și cum veți obține rezultatele. Unele rezultate ar putea fi disponibile rapid, cum ar fi o hemoleucogramă completă. Dar alte teste ar putea dura câteva săptămâni.

Riscuri posibile

Prelevarea de sânge (flebotomie) este un test sigur. Există posibilitatea:

 • sângerări și vânătăi – apăsarea puternică atunci când acul este îndepărtat poate ajuta la oprirea acestuia
 • durere – aceasta este în mod normal ușoară și poate dura câteva minute
 • umflare (edem) – cereți asistentei, medicului sau flebotomistului să evite un braț care este umflat sau cu risc de umflare
 • senzație de leșin sau leșin – spuneți persoanei care vă face testul de sânge dacă vă simțiți amețit sau amețit în orice moment
 • infecție – acest lucru este foarte rar

Tipuri de analize de sânge

Informații complete despre hemogramă

Un număr total de sânge (FBC) măsoară numărul de celule roșii, celule albe și trombocite din sânge.

 • Celulele roșii transportă oxigenul în jurul corpului nostru. Hemoglobina este partea celulei care transportă oxigenul. Dacă aveți un număr scăzut de celule roșii, medicul dumneavoastră ar putea spune că sunteți anemic (pronunțat a-nee-mic). Acest lucru vă poate face să vă simțiți obosit, lipsit de respirație și amețit.
 • Celulele albe combate infecțiile. Există mai multe tipuri diferite de celule albe, inclusiv neutrofile și limfocite.
 • Trombocitele ajută la coagularea sângelui. Simptomele numărului scăzut de trombocite includ sângerări anormale, cum ar fi sângerarea gingiilor și sângerările nazale.

Nu există o gamă exactă de normal pentru hemogramele. Gama cifrelor menționate normal variază ușor între laboratoare și diferă, de asemenea, între bărbați și femei.

Informații despre uree și electroliți

Aceste analize de sânge arată cât de bine funcționează rinichii. Deșeurile chimice numite uree și creatinină sunt produse de organism. Rinichii noștri îi îndepărtează din sânge și ne scapă de urină.

Electrolitii sunt substanțe precum sodiu, potasiu, clorură și bicarbonat.

Testele funcției hepatice (LFT)

Testele funcției hepatice (LFT) verifică cât de bine funcționează ficatul dumneavoastră. LFT-urile caută niveluri de enzime și proteine ​​produse de ficat sau care sunt eliminate de către ficat. Ei includ:

 • alanina aminotransferaza (ALT)
 • aspartat aminotransferază (AST)
 • fosfatază alcalină (ALP)
 • gamma-glutamil transferază (Gamma GT)

Acestea ar putea fi crescute dacă aveți un blocaj al ficatului sau al căii biliare sau dacă beți mult alcool.

LFT-urile se uită și la cantitatea de bilirubină din sânge. Aceasta este o substanță chimică în bilă.

Bilirubina poate fi crescută dacă aveți o problemă cu ficatul sau vezica biliară. Bilirubina poate provoca îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).

LFT măsoară, de asemenea, albumina. Aceasta este o proteină din sânge care poate fi scăzută în unele tipuri de cancer. De asemenea, puteți avea cantități mici de albumină dacă ați mâncat cantități mici și sunteți subnutriți.

CA125 test de sânge

Markerul tumoral CA125 este o proteină produsă de unele tipuri de cancer ovarian. Acesta circulă în sânge, deci poate fi măsurat cu un test de sânge.

CA125 nu este un test complet fiabil pentru cancerul ovarian. Acest lucru se datorează faptului că alte condiții ale uterului și ovarelor produc, de asemenea, CA125, cum ar fi endometrioza, fibroamele, bolile inflamatorii pelvine și sarcina.

Testul CA125 arată că există inflamații în zona corpului înconjurată de oasele șoldului (pelvisul). Dar nu poate spune medicului exact ce cauzează inflamația.

Majoritatea femeilor au un nivel scăzut de CA125 în sânge. Dacă nivelul dvs. este ridicat, este un semn că există un fel de problemă și va trebui să aveți teste suplimentare.

Nivelul sanguin CA125 este crescut la aproximativ jumătate dintre femeile care au cancer ovarian în stadiu incipient. Aproape 90 din 100 de femei (90%) cu cancer ovarian mai avansat au crescut nivelul de CA125.

Dacă aveți cancer ovarian care produce CA125, acest test de sânge vă poate ajuta să monitorizați cât de bine funcționează tratamentul dumneavoastră.