Analize de sânge pentru cancerul de col uterin

Aveți analize de sânge atunci când sunteți diagnosticat cu cancer de col uterin și în mod regulat în timpul tratamentului.

Aveți analize de sânge pentru a verifica:

 • sănătatea dumneavoastră generală
 • numărul de celule sanguine (cum ar fi celulele albe din sânge, celulele roșii din sânge și trombocitele)

Proba de sânge este trimisă la laborator. Un medic se uită la proba dvs. la microscop.

Pregătirea pentru analize de sânge

Puteți mânca și bea în mod normal înainte de majoritatea analizelor de sânge. Pentru testele de sânge în post trebuie să nu mai mâncați și să beți în prealabil. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp.

Procedura

Stai sau te întinzi pentru a avea testul.

Un medic, asistent medical sau flebotomist alege cea mai bună venă de utilizat. Aceasta este de obicei de la braț sau mână. Anunțați-i dacă vă este frică de ace, vă simțiți rău la vederea sângelui sau sunteți alergic la tencuieli sau latex.

Îți pun o bandă strânsă (garou) în jurul brațului tău deasupra zonei în care iau proba. Este posibil să trebuiască să strângeți pumnul pentru a facilita găsirea unei vene.

Îți curăță pielea și apoi îți pun un ac mic în venă. Apoi, atașează o sticlă mică sau o seringă la ac pentru a extrage niște sânge. S-ar putea să umple câteva sticle mici.

Odată ce au toate probele, eliberează banda în jurul brațului tău. Apoi scot acul și pun presiune pe zonă cu o minge de vată sau o mică bucată de tifon timp de câteva minute. Acest lucru ajută la oprirea sângerărilor și a vânătăilor.

Priviți în altă parte când iau sângele, dacă preferați. Spuneți medicului dumneavoastră, asistentei sau flebotomistului dacă vă simțiți rău.

Obținerea rezultatelor dvs.

Întrebați medicul, medicul sau asistentul flebotomist când și cum veți obține rezultatele. Unele rezultate ar putea fi disponibile rapid, cum ar fi o hemoleucogramă completă. Dar alte teste ar putea dura câteva săptămâni.

Riscuri posibile

Prelevarea de sânge (flebotomie) este un test sigur. Există posibilitatea:

 • sângerări și vânătăi – apăsarea puternică atunci când acul este îndepărtat poate ajuta la oprirea acestuia
 • durere – aceasta este în mod normal ușoară și poate dura câteva minute
 • umflare (edem) – cereți asistentei, medicului sau flebotomistului să evite un braț care este umflat sau cu risc de umflare
 • senzație de leșin sau leșin – spuneți persoanei care vă face testul de sânge dacă vă simțiți amețit sau amețit în orice moment
 • infecție – acest lucru este foarte rar

Tipuri de analize de sânge

Număr total de sânge

Un număr total de sânge (FBC) măsoară numărul de celule roșii, celule albe și trombocite din sânge.

 • Celulele roșii transportă oxigen în jurul corpului nostru. Hemoglobina este partea celulei care transportă oxigenul. Dacă aveți un număr scăzut de celule roșii, medicul dumneavoastră ar putea spune că sunteți anemic (pronunțat a-nee-mic). Acest lucru vă poate face să vă simțiți obosit, cu respirație scurtă și amețeală.
 • Celulele albe combate infecțiile. Există mai multe tipuri diferite de celule albe, inclusiv neutrofile și limfocite.
 • Trombocitele ajută la coagularea sângelui. Simptomele numărului scăzut de trombocite includ sângerări anormale, cum ar fi sângerarea gingiilor și sângerările nazale.

Nu există o gamă exactă de normal pentru hemogramele. Gama cifrelor menționate normal variază ușor între laboratoare și diferă, de asemenea, între bărbați și femei.

Uree și electroliți

Aceste analize de sânge arată cât de bine funcționează rinichii. Deșeurile chimice numite uree și creatinină sunt produse de organism. Rinichii noștri îi îndepărtează din sânge și ne scapă în urină.

Electrolitii sunt substanțe precum sodiu, potasiu, clorură și bicarbonat.

Testele funcției hepatice (LFT)

Testele funcției hepatice (LFT) verifică cât de bine funcționează ficatul. LFT-urile caută niveluri de enzime și proteine ​​produse de ficat sau care sunt eliminate de către ficat. Ei includ:

 • alanina aminotransferaza (ALT)
 • aspartat aminotransferază (AST)
 • fosfatază alcalină (ALP)
 • gamma-glutamil transferază (Gamma GT)

Acestea ar putea fi crescute dacă aveți un blocaj al ficatului sau al căii biliare sau dacă beți mult alcool.

LFT-urile analizează, de asemenea, cantitatea de bilirubină din sânge. Aceasta este o substanță chimică în bilă.

Bilirubina poate fi crescută dacă aveți o problemă cu ficatul sau vezica biliară. Bilirubina poate provoca îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).

LFT măsoară, de asemenea, albumina. Aceasta este o proteină din sânge care poate fi scăzută în unele tipuri de cancer. De asemenea, puteți avea cantități mici de albumină dacă ați mâncat cantități mici și sunteți subnutriți.