Analize de sange pentru cancerul cailor biliare

Testele de sange pot:

  • verificati starea generala de sanatate, inclusiv cat de bine functioneaza ficatul si rinichii
  • verificati numarul de celule sanguine
  • ajuta la diagnosticarea cancerului si a altor afectiuni

Proba de sange este trimisa la laborator. Un medic de sange va poate examina proba la microscop.

Ei pot vedea diferitele tipuri de celule si pot numara diferitele celule sanguine. De asemenea, pot testa diferite tipuri de substante chimice si proteine ​​din sange.

Pregatirea pentru analize de sange

Puteti manca si bea in mod normal inainte de majoritatea analizelor de sange. Pentru testele de sange in post trebuie sa nu mai mancati si sa beti in prealabil. Medicul dumneavoastra va va spune cat timp.

Obtinerea rezultatelor dvs.
Intrebati flebotomistul, medicul sau asistenta medicala cand si cum veti obtine rezultatele. Unele rezultate ar putea fi disponibile rapid, cum ar fi o hemoleucograma completa. Dar alte teste ar putea dura cateva saptamani.

Riscuri posibile

Prelevarea de sange (flebotomie) este un test sigur. Exista posibilitatea:

  • sangerari si vanatai – apasarea puternica atunci cand acul este indepartat poate ajuta la oprirea acestuia
  • durere – aceasta este in mod normal usoara si poate dura cateva minute
  • umflare (edem) – cereti asistentei, medicului sau flebotomistului sa evite un brat care este umflat sau cu risc de
  • umflare
  • senzatie de lesin – spuneti persoanei care va face testul de sange daca va simtiti ametit in orice moment
  • infectie – acest lucru este foarte rar

Tipuri de analize de sange

Un numar total de sange (FBC) masoara numarul de celule rosii, celule albe si trombocite din sange.

Celulele rosii transporta oxigen in jurul corpului nostru. Hemoglobina este partea celulei care transporta oxigenul. Daca aveti un numar scazut de celule rosii, medicul dumneavoastra ar putea spune ca sunteti anemic. Acest lucru va poate face sa va simtiti obosit, cu respiratie scurta si ameteala.
Celulele albe combate infectiile. Exista mai multe tipuri diferite de celule albe, inclusiv neutrofile si limfocite.
Trombocitele ajuta la coagularea sangelui. Simptomele numarului scazut de trombocite includ sangerari anormale, cum ar fi sangerarea gingiilor si sangerarile nazale.
Nu exista o gama exacta de normal pentru hemogramele. Gama cifrelor mentionate normal variaza usor intre laboratoare si difera, de asemenea, intre barbati si femei.

Aceste analize de sange arata cat de bine functioneaza rinichii. Deseurile chimice numite uree si creatinina sunt produse de organism. Rinichii nostri ii indeparteaza din sange si ne scapa de urina.

Electrolitii sunt substante precum sodiu, potasiu, clorura si bicarbonat.

Testele functiei hepatice (LFT) (general)

Testele functiei hepatice (LFT) verifica cat de bine functioneaza ficatul. LFT-urile cauta niveluri de enzime si proteine ​​produse de ficat sau care sunt eliminate de catre ficat. Ei includ:

  • alanina aminotransferaza (ALT)
  • aspartat aminotransferaza (AST)
  • fosfataza alcalina (ALP)
  • gamma-glutamil transferaza (Gamma GT)

Acestea ar putea fi crescute daca aveti un blocaj al ficatului sau al caii biliare sau daca beti mult alcool.

LFT-urile se uita si la cantitatea de bilirubina din sange. Aceasta este o substanta chimica in bila.

Bilirubina poate fi crescuta daca aveti o problema cu ficatul sau vezica biliara. Bilirubina poate provoca ingalbenirea pielii si a ochilor (icter).

LFT masoara, de asemenea, albumina. Aceasta este o proteina din sange care poate fi scazuta in unele tipuri de cancer. De asemenea, puteti avea cantitati mici de albumina daca ati mancat cantitati mici si sunteti subnutriti.

Analiza de sange a markerilor tumorali

Markerii tumorali sunt substante care ar putea fi crescute daca exista un cancer. De obicei sunt proteine. Ele pot fi gasite in sange, urina sau tesuturile corpului.

Unii markeri tumorali sunt produsi doar de un singur tip de cancer. Altele pot fi realizate in mai multe tipuri. Unii markeri se gasesc in conditii necanceroase, precum si in cancer.

Medicii ar putea folosi markeri tumorali pentru a ajuta la diagnosticarea unui cancer. Si daca aveti cancer, acestia va pot ajuta sa monitorizati cat de bine functioneaza tratamentul dumneavoastra impotriva cancerului sau sa verificati daca cancerul a revenit.

Cancerul cailor biliare poate produce 2 markeri:

-CEA
-CA19-9

Ambii marcatori pot aparea in alte conditii. Si unele persoane cu cancer de cai biliare nu au niveluri crescute. Asadar, medicul dumneavoastra va folosi rezultatele testelor de sange alaturi de rezultatele celorlalte teste pentru a decide daca este posibil sa aveti cancer al cailor biliare.