Tipuri de cancer de piele

Cancerul de piele fără melanom include 2 tipuri principale:

Acestea sunt numite după tipurile de celule ale pielii în care se dezvoltă cancerul. Este posibil ca un cancer de piele non-melanom să fie un amestec din ambele tipuri.

Cancerul de piele non melanom este diferit de melanom. Melanomul este tipul de cancer de piele care se dezvoltă cel mai adesea dintr-o aluniță. Aceasta poate fi o aluniță care este deja pe piele sau o nouă aluniță sau leziune care a apărut recent.

Cancer de piele cu celule bazale

BCC este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Aproximativ 75% din cazurile de cancer de piele care nu sunt melanom sunt BCC. Se dezvoltă din celulele bazale și acestea se găsesc în partea cea mai adâncă a stratului exterior al pielii (epiderma).

Se dezvoltă mai ales în zonele pielii expuse la soare, inclusiv în părți ale feței, cum ar fi nasul, fruntea și obrajii. De asemenea, pe spate sau pe picioare.

Acestea sunt diagnosticate cel mai adesea la persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

Medicii ar putea numi, de asemenea, un cancer cu celule bazale ulcer.

Există o serie de tipuri diferite de BCC. Fiecare tip poate arăta și se poate comporta diferit:

  • cancer de piele cu celule bazale nodulare
  • cancer de piele cu celule bazale superficiale
  • cancer de piele cu celule bazale morfoice – cunoscut și sub numele de cancer de piele cu celule bazale sclerozante sau infiltrante
  • cancer de piele cu celule bazale pigmentate

Cancerul celular bazal nodular este cel mai frecvent subtip.

Este foarte rar atunci cand cancerul de piele cu celule bazale se răspândeste în altă parte a corpului pentru a forma un cancer secundar. Este posibil să aveți mai mult de un cancer de celule bazale la un moment dat și dacă ați avut unul, vă creșteți riscul de a face altul.

Cancer de piele cu celule scuamoase

SCC este, în general, în creștere mai rapidă decât cancerele bazocelulare. Aproximativ 20% din cancerele de piele sunt CSC. Acestea încep în celule numite keratinocite, care se găsesc în epidermă.

Majoritatea CSC se dezvoltă pe zone ale pielii expuse la soare. Aceste zone includ părți ale capului, gâtului și ale spatelui mâinilor și antebrațelor. Se pot dezvolta și pe cicatrici, zone de piele care au fost arse în trecut sau care au fost ulcerate de mult timp.

SCC-urile nu se răspândesc adesea. Dacă o fac, este cel mai adesea către straturile mai adânci ale pielii. Se pot răspândi în ganglionii limfatici din apropiere și în alte părți ale corpului, dar acest lucru este neobișnuit.

Tipuri mai rare de cancer de piele non melanom

Există alte tipuri mai puțin frecvente de cancer de piele. Acestea includ:

  • Carcinom cu celule Merkel
  • Sarcomul lui Kaposi
  • Limfomul cu celule T al pielii
  • Cancerul glandei sebacee

Toate acestea sunt tratate diferit de cancerele de piele cu celule bazale și cu celule scuamoase.

Carcinom cu celule Merkel

Carcinomul cu celule Merkel este foarte rar. Tratamentul se efectuează prin intervenție chirurgicală sau radioterapie sau ambele. De obicei, acest lucru funcționează bine, dar uneori cancerul poate reveni în același loc. Și uneori se extinde la ganglionii limfatici din apropiere.

Cancerul glandei sebacee

Cancerul glandei sebacee este un alt tip rar de cancer de piele care afectează glandele care produc uleiurile naturale ale pielii. Tratamentul este de obicei o intervenție chirurgicală pentru acest tip de cancer.

Sarcomul lui Kaposi

Sarcomul Kaposi este o afecțiune rară. Este adesea asociat cu HIV, dar apare și la persoanele care nu au HIV. Este un cancer care începe în celulele care formează căptușeala ganglionilor limfatici și căptușeala vaselor de sânge din piele. Tratamentul este chirurgie sau radioterapie și, uneori, chimioterapie.

Limfomul cu celule T al pielii

Limfomul cu celule T al pielii poate fi numit și limfom cutanat primar. Este un tip de limfom non Hodgkin. Există o serie de tipuri diferite de tratament pentru acest tip de cancer.

Boala Bowen

Boala Bowen este o formă foarte timpurie de cancer de piele non-melanom, cu creștere lentă. Poate apărea oriunde pe piele și, de obicei, arată ca un mic plasture roșu solzos care produce senzatia de mancarime.

Este cel mai frecvent întâlnit pe pielea expusă la soare, cum ar fi zona capului și a gâtului. Femeile tind să fie afectate mai mult decât bărbații de pe părțile inferioare ale piciorului.

Se poate dezvolta și pe membranele umede ale corpului, cum ar fi gura și zona genitală.

Dacă nu este tratată, boala Bowen s-ar putea dezvolta în cancer de piele cu celule scuamoase.